Ο Χρ.Δήμας στο ThePresident: Το πρόγραμμα “ΘΩΡΑΞ” είναι τεράστια τεχνολογική πρόκληση

Τη λειτουργία του προγράμματος νέας γενιάς «ΘΩΡΑΞ», το οποίο θα προσφέρει πλήρη επίγνωση της καταστάσεως της χώρας σε πραγματικό χρόνο, αναλύει εκτενώς ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στο ThePresident.

Όπως επισημαίνει, με το πρωτοποριακό αυτό σύστημα τα θεσμικά όργανα θα λαμβάνουν αποφάσεις με τάχιστη απόκριση, για κρίσιμα θέματα, από τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων μέχρι την υπερπτήσεις αεροσκαφών, UAV αγνώστου ταυτότητας και του μεταναστευτικού.

Κληθείς

να σχολιάσει σε ποια φάση βρίσκεται η Πολιτεία Καινοτομίας, ο κ. Δήμας τονίζει ότι το εν λόγω project δεν υπήρχε ούτε σαν σκέψη πριν από 1,5 χρόνο, ενώ πρόκειται για μία επένδυση που υπολογίζεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ και μέσα στον επόμενο χρόνο θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος.

Ο υφυπουργός Έρευνας παραδέχεται ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι ραγδαίες και σημειώνει πως η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δράση ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για το Elevate Greece, το οποίο παρομοιάζει με νεογέννητο μωρό, αναφέρει ότι φιλοδοξία είναι να αποτελέσει τον «θύλακα» που θα συγκεντρώνει ιδέες από τους νέους και ταλαντούχους Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες, ώστε να συμβάλλει σταδιακά στον μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό της ελληνικής Πολιτείας και οικονομίας.

Συνέντευξη στην Ελένη Κριτσιδήμα

– Kύριε Δήμα, πριν από έναν χρόνο, αναφερόμενος στο εμβληματικό project για την Πολιτεία Καινοτομίας, είχατε δηλώσει πως, μετά την κρίση του κορωνοϊού, η χώρα θα χρειαστεί ένα επενδυτικό σοκ. Μάλιστα, είχατε τονίσει ότι είναι χρέος σας η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα. Καθώς ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι βλέπουμε -επιτέλους- το τέλος του τούνελ, σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η Πολιτεία;

-Το συγκεκριμένο έργο δεν υπήρχε ως σκέψη πριν από 1,5 χρόνο και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάναμε σημαντικά βήματα προόδου.

Πιο συγκεκριμένα, βρήκαμε την έκταση, την φέραμε στην χρήση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καταρτίσαμε επιχειρηματικό σχέδιο, πήρε την έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, πήρε την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα, έχουμε ολοκληρώσει  όλες τις διαδικασίες και τεχνό-οικονομικές μελέτες που απαιτούνται και ήδη έχει δημοσιευτεί το πρώτο τεύχος δημοπράτησης του διαγωνισμού, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Πρόκειται για μία επένδυση που υπολογίζεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ και ελπίζουμε πως στον επόμενο χρόνο θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουμε πραγματοποιήσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το έργο αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 2000 εργαζόμενους.

-Πώς οραματίζεστε την εξέλιξή της;

Η «Πολιτεία Καινοτομίας» φιλοδοξούμε να εξελιχθεί στη φυσική έδρα της καινοτομίας της χώρας, έναν χώρο παραγωγικότητας και δημιουργίας στον οποίο θα συνυπάρχουν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Θα λειτουργεί ως μια «κυψέλη» που θα θρέψει μερικές από τις καλύτερες ιδέες του αύριο προκαλώντας, μεταξύ τους συνέργειες και παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Ελπίζουμε πως αντί οι ταλαντούχοι Έλληνες επιχειρηματίες και ικανοί επιστήμονες να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και να υλοποιούν τις ιδέες τους σε οργανωμένους χώρους του εξωτερικού -όπως είναι οι θερμοκοιτίδες, επιταχυντές ή πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα- να μπορούν να το κάνουν και στην Ελλάδα.

Στις παλιές εγκαταστάσεις της Χρωματουργείας Πειραιά (ΧΡΩΠΕΙ) επί της οδού Πειραιώς, όπου θα στεγαστεί η Πολιτεία Καινοτομίας.

 – Elevate Greece, όσο περνά ο καιρός κερδίζει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη του κόσμου. Κολοσσοί ανάμεσα στους επίσημους υποστηρικτές του και εκατοντάδες εγγεγραμμένες start ups. Aπό αυτές – σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου -το 7% έχει έδρα στο εξωτερικό με υποκατάστημα στη χώρα μας και το 8% έδρα στο εξωτερικό με θυγατρική εδώ. Σας ικανοποιούν τα ποσοστά; 

-Το Elevate Greece είναι σαν ένα νεογέννητο μωρό. Χρειάζεται φροντίδα και υποστήριξη για να μεγαλώσει.

Πράγματι, μέχρι στιγμής το οικοσύστημα δείχνει να έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια και να εισέρχονται σε αυτό όλο και περισσότεροι συμμετέχοντες.

-Η στόχευση από εδώ και πέρα ποια είναι;

-Η δική μας επιδίωξη είναι μία. Να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις στο μητρώο, διότι με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνεται το οικοσύστημα.

Αυτό που έχει σημασία πρωτίστως είναι το Elevate Greece να αποτελεί έναν «θύλακα» που θα συγκεντρώνει ιδέες από τους νέους και ταλαντούχους Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες. Η αναδυόμενη τάση που παρουσιάζει το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, μέσω του Elevate Greece, αναμένεται να συμβάλλει σταδιακά στον μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό της ελληνικής Πολιτείας και οικονομίας.

Παράλληλα, αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα της πλατφόρμας θα διαπιστώσει πως έχουν ήδη αναρτηθεί, από τις εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις, προκηρύξεις για νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και αυτό είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο.

Το Elevate Greece είναι το απαραίτητο εργαλείο της Πολιτείας για τη στοχευμένη υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, υπογραμμίζει ο κ. Δήμας

 – Θα ήθελα να μείνουμε στο Elevate Greece και να εξηγήσετε ποια είναι τα οφέλη για να εγγραφεί μια μικρή νεοφυής επιχείρηση.

-Το Elevate Greece είναι η κύρια πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας. Αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων και βασικός στόχος του είναι να προωθήσει την δικτύωση των φορέων καινοτομίας, καθώς και την δυνατότητα ανάδειξης τους σε διεθνές επίπεδο.

Είναι όμως και το απαραίτητο εργαλείο της Πολιτείας για τη στοχευμένη υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων προσφέροντας εξειδικευμένα κίνητρα και ευεργετήματα. Έχουμε ήδη ανακοινώσει μια δράση για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της Πανδημίας. Ανέρχεται συνολικά σε 60 εκατ. ευρώ, από τα οποία οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν, με τη μορφή μη-επιστρεπτέας προκαταβολής, από 5.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του περασμένου έτους.

Επίσης, έχουμε νομοθετήσει και τα φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτικούς αγγέλους που καθιστούν τις εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece πιο ελκυστικές για επενδύσεις.

Παράλληλα, θεσμοθετούμε τα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και τους Επίσημους Υποστηρικτές του Elevate Greece όπου τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις παρέχουν χρηματικά έπαθλα και υπηρεσίες στις νεοφυείς επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν. Τέλος, αποτελεί την πρώτη υπηρεσία της Πολιτείας, η οποία προέρχεται από μια νεοφυή επιχείρηση διότι για πρώτη φορά το Ελληνικό Κράτος εμπιστεύτηκε μια νεοφυή επιχείρηση για ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα και αυτό από μόνο του λέει πολλά.

– Έχει υπογραφεί μεταξύ της Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας και της Γ.Γ Εθνικής Άμυνας το πρόγραμμα «ΘΩΡΑΞ – THO²RAX», το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μία «ομπρέλα προστασίας». Δεν μας έχετε εξηγήσει, όμως, τί ακριβώς θα είναι αυτό.

-Από τους πρώτους μου στόχους -στο Υπουργείο Ανάπτυξης ως Υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία- ήταν να συνδέσουμε πιο αποτελεσματικά την εγχώρια παραγόμενη έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία με τους πυλώνες της Εθνικής Άμυνας\Ασφάλειας και της Πολιτικής Προστασίας.

Το πρόγραμμα «ΘΩΡΑΞ» αφορά στη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος νέας γενιάς για την λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. Στόχος είναι η ταχεία και άμεση λήψη απόφασης σε κυβερνητικό επίπεδο με δυνατότητα ευέλικτης αναπροσαρμογής στις αναφυόμενες καταστάσεις.

Η επίγνωση της καταστάσεως της χώρας σε πραγματικό χρόνο, ανά πάσα στιγμή και ο αποτελεσματικότερος συντονισμός και συγχρονισμός των δυνάμεων ή των μέσων που επιχειρούν σε διαφορετικές περιοχές της Ελληνικής επικράτειας σε διακλαδικό και διυπουργικό επίπεδο αποτελεί μία αδήριτη ανάγκη και μία τεράστια τεχνολογική πρόκληση.

-Πώς θα λειτουργεί;

Για την λειτουργία της δράσης αναμένεται να συνεργαστούν πολλές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογικής στάθμης και Ερευνητικά Κέντρα για να προσφέρουν μία ολοκληρωμένη, αξιόπιστη και επιστημονική λύση.

Συνεπώς, αφορά σε ένα «συνεργατικό» έργο. Το «ΘΩΡΑΞ» θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα πληροφορίας, που «συνθέτει» συνεργατικές υποδομές διαφορετικών τύπων και μορφών που επεκτείνονται από το επίπεδο του απλού πολίτη μέχρι τον Πρωθυπουργό.

Με αυτόν τον τρόπο τα θεσμικά όργανα δύνανται να λαμβάνουν αποφάσεις με ταχύτατη απόκριση, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει στον επιθυμητό βαθμό που προτάσσουν οι προκλήσεις της εποχής μας. Είναι γνωστό ότι η αντιμετώπιση κρίσιμων φαινομένων στην χώρα μας, όπως πχ. Πλημμυρικά φαινόμενα, πολλαπλές πυρκαγιές, έρευνα και διάσωση ναυαγών ή σκαφών, υπερπτήσεις αεροσκαφών και UAV αγνώστου ταυτότητας, κίνηση πλοίων αγνώστου ταυτότητας, παράνομη αλιεία, μόλυνση, παράνομη μετανάστευση, ασφάλεια  συνόρων, σεισμοί κ.α,. απαιτούν μεγάλη προσπάθεια αλλά και ανθρώπινο δυναμικό και υλικούς πόρους. Στο ευαίσθητο γεωπολιτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο. Το σύστημα προορίζεται να συγκεντρώνει καινοτομίες σχετικά με την μείωση του κόστους των ανθρώπινων υπηρεσιών στο ελάχιστο και την διασφάλιση των πόρων του κράτους.

Θα επαναλάβω, λοιπόν, πως  πρόκειται  για μια «ομπρέλα προστασίας», ένα μοναδικό επίτευγμα με δυνατότητες να συνδυάζει κάθε είδους πληροφορία προς όφελος των ίδιων των πολιτών.

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει υπεύθυνες συνολικές προτάσεις το μόνο που καταφέρνει είναι να αποδεικνύει πως δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, απαντά σε όσα λέγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση.

– Υφυπουργέ, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης η σανίδα σωτηρίας που τόσο έχει ανάγκη το επιχειρείν;

-Κοιτάξτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε αντανακλαστικά με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για ευκαιρία, την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο, προκειμένου να αναβαθμίσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας.

-Πώς θα διαχειριστεί το δικό σας υπουργείο το ποσό που θα απορροφήσει;

Η έρευνα και η καινοτομία έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια και ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων, μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D), μεταρρυθμίσεις υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα.

– Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί για αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει ότι «χιλιάδες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και δυο στις τρεις θα έχουν σοβαρά προβλήματα». Τί απαντάτε στην πρόβλεψή του;

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός για όλο τον πλανήτη. Οι συνέπειες του αγγίζουν το σύνολο του πληθυσμού της γης και βεβαίως την παγκόσμια αλλά και την εθνική οικονομία. Η εξέλιξη της πανδημίας μάλιστα, είναι δυναμική, δηλαδή τα δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς.

Η Κυβέρνηση από την αρχή αυτής της πρόκλησης αποφασίζει πρώτα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, πάντα με την σύμφωνη γνώμη και τις εισηγήσεις των ειδικών.

Όμως, επειδή οι οικονομικές συνέπειες είναι ραγδαίες, για όσο διαρκεί η παρούσα επιδημιολογική κατάσταση που μας υποχρεώνει σε επιβολή περιοριστικών μέτρων, στηρίζουμε έμπρακτα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται και τους άνεργους.

Αναμφίβολα, η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα και για αυτό τα μέτρα ενίσχυσης συνεχώς διευρύνονται και επεκτείνονται.

Για να ξεπεράσουμε την πανδημία πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε πως όσο το δυνατόν περισσότεροι και ταχύτερα εμβολιαστούμε, τόσο πιο σύντομα θα ξεμπερδέψουμε και θα ανακτήσουμε τις καθημερινές μας ζωές.

Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, για την οποία με ρωτήσατε, όσο δεν κάνει υπεύθυνες συνολικές προτάσεις, τόσο για το υγειονομικό σκέλος όσο και για την οικονομία, το μόνο που καταφέρνει είναι να αποδεικνύει πως δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο.

The post Ο Χρ.Δήμας στο ThePresident: Το πρόγραμμα “ΘΩΡΑΞ” είναι τεράστια τεχνολογική πρόκληση appeared first on The President.

Keywords
προγραμμα, εν λόγω, uav, project, δραση, σοκ, χρεος, συγκεκριμένο, ελλαδα, πειραιας, καιρος, ups, θυγατρική, τραπεζες, αδήριτη, λύση, σεισμος, συριζα, τσιπρας, γνώμονα, president, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, πυρκαγιες, τελος του κοσμου, ελενη, γνωμη, εδρα, εθνικη, μωρο, οικονομια, πειραιως, πυλη, σεισμοι, φυσικη, uav, ups, αδήριτη, αλιεια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γνώμονα, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, δυναμικο, εγχειρημα, ευκαιρια, ευρω, εν λόγω, εξελιξη, εξωστρεφεια, επενδυσεις, ερευνα, τεχνολογια, ιδεες, η δικη, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, θυγατρική, υγειονομικο, κυβερνηση, κινηση, κυρια, λειτουργια, ληψη, λύση, λουκετο, μειωση, μορφη, παντα, οφελος, περιβαλλον, πολιτεια, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, σοκ, σχεδιο, ταση, φορα, χριστος, βηματα, ενωση, χωρα, project, υπουργειο, οργανα, president, θεματα, θεσεις, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα