Ο CEO της Enagas στο Μαξίμου, ο Άδωνις και το καλάθι της νοικοκυράς, η αποχώρηση του Leonidas από τις Βρυξέλλες και η ρευστότητα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Σημαντική συνάντηση για τα ενεργειακά είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enagâs, Arturo Aizpiri. Η εταιρεία είναι ένας από τους στρατηγικούς επενδυτές σε ΔΕΣΦΑ και TAP και ο μεγαλύτερος διαχειριστής LNG της Ευρώπης. Η χώρα μας πλέον έχει αναβαθμισμένο ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη 

και σε αυτό εντάσσεται το πολύ καλό επίπεδο της μέχρι σήμερα συνεργασίας στην επένδυση του ΔΕΣΦΑ.

Κατά τα λοιπά, συναντήσεις επί συναντήσεων γίνονται στις επιχειρήσεις και το εμπόριο, όπως αυτή του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιάννη Μασούτη με τον εμπορικό διευθυντή του ebay στην Ελλάδα Βαγγέλη Γεραλέξη. Ο κ. Μασούτης ο οποίος διατηρεί καθημερινή επαφή με τον Άδωνι Γεωργιάδη,  βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της επερχόμενης ενεργειακής και υφεσιακής κρίσης, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους  εμπορικών συναλλαγών όπως η πλατφόρμα του ebay. Όμως κάποιος οφείλει να τον ενημερώσει ότι το ebay και οι πλατφόρμες δεν περιμένουν τα επιμελητήρια να ανάψουν κάποιο πράσινο φως, και έχουν ξεπεράσει προ πολλού τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς των επιμελητηρίων. Την ίδια μάλιστα ώρα, όπου ο κ. Μασούτης συζητά με τον υπάλληλο του ebay, μια άλλη πλατφόρμα, η Amazon προχωρά στο πάγωμα των προσλήψεων για τον λιανικό κλάδο του ομίλου, γεγονός  που πιστοποιεί την ανησυχία για τις  προοπτικές της παγκόσμια οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι η Meta (facebook) έχει ήδη ανακοινώσει αναστολή των προσλήψεων.

Την ίδια ώρα, μπορεί να υποχωρεί ο τζίρος της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά ευημερούν οι μέτοχοι, αφού τα κέρδη της πολυεθνικής αυξάνονται. Ο τζίρος υποχωρεί κατά  2,69% σε σχέση με το 2020, ενώ σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η διοίκηση στην ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση διαχείρισης, “η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κατά την προηγούμενη χρήση λόγω της πανδημίας Covid-19 είχε σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση της κατ’ οίκον κατανάλωσης που οδήγησε σε αυξημένη καταναλωτική δαπάνη. Μειωμένα ήταν και τα μικτά αποτελέσματα αλλά και τα EBITDA σε ποσοστά λίγο πάνω από το 3%. Ωστόσο, κατάφερε να ενισχύσει τόσο τη λειτουργική της κερδοφορία, όσο και τα κέρδη προ και μετά φόρων στην τελική γραμμή του ισολογισμού. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και για τα περιθώρια κέρδους. Μήπως σε περιόδους αντιστοίχων κρίσεων και μεγάλων δυσκολιών για τους πολίτες θα πρέπει και η πολιτεία να μειώσει και το περιθώριο κέρδους των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης;  Σε αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης φώναξε τον φίλο του Γιάννη Μασούτη και τους υπόλοιπους επικεφαλής των σούπερ μάρκετ προκειμένου να τους ζητήσει να μην αυξηθούν άλλο οι τιμές σε 50 είδη του “καλαθιού της νοικοκυράς”. Αφού οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου φωτογραφήθηκαν με τον κ. Υπουργό εξήγησαν στους δημοσιογράφους ότι “Τα δύο μέρη δεν συζήτησαν καθόλου για πάγωμα τιμών, καθώς, το πάγωμα δεν είναι και στο δικό τους χέρι”. Κουβέντα να γίνεται, λοιπόν….

Aνοίγει η όρεξη μεγάλων παικτών του τουριστικού κλάδου για εξαγορές και συμμετοχή οίκων στα deals. Η εξαγορά της Sani/Ikos από το fund της Σικγαπούρης οδηγεί τον κλάδο σε αναδιάταξη. Για αυτό και όπως πληροφορείται η στήλη Goldman Sachs και άλλες εταιρείες συμβουλεύουν τα μεγαθήρια του τουρισμού για τις επόμενες κινήσεις τους. Παράγοντες του κλάδου αναμένουν νέες εξαγορές και κινήσεις στο ίδιο πλαίσιο με το μεγάλο deal της Sani/Ikos.

Τα βλέμματα της ενεργειακής αγοράς είναι στραμμένα στις εξελίξεις για το μειοψηφικό πακέτο της Αριάδνης. Πρόκειται για την εταιρεία που μανατζάρει την ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη. Το θέμα δεν είναι μικρό, καθώς παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως πρέπει να μπουν μεγάλοι στο έργο, που έχει μοναδική σημασία και γεωστρατηγικό ενδιαφέρον. Ήδη οι Κινέζοι έχουν πάρει θέση και λείπουν μεγάλα ονόματα από την πιάτσα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως όταν προχωρήσουν οι διαδικασίες δεν θα αποκαλυφθούν νέοι παίκτες για το μειοψηφικό πακέτο που προωθεί το έργο μοναδικής αξίας. Και σημασίας…

Σε νέα έδρα ακούγεται ότι μετακινείται η σοκολατοποιία, Leonidas. Εγκαταλείπει τις Βρυξέλλες για την πόλη Νιβέλ, 35 χιλιόμετρα νότια της βελγικής πρωτεύουσας. Εκεί, θα ανοίξει ένα νέο, μεγαλύτερο εργοστάσιο και θα λειτουργήσει ταυτόχρονα τα γραφεία της. Πρόκειται για ένα χώρο κοντά στα 1.000 τ.μ., για έρευνα και δοκιμές προϊόντων, που θα κατασκευαστεί σε έκταση 50 στρεμμάτων, στο βόρειο τμήμα της πόλης. Μάλιστα, το κομμάτι της έρευνας θα τρέχει σε συνεργασία με πανεπιστήμια και άλλους φορείς. Εκτιμάται ότι το πρώτο κομμάτι της μονάδας θα μεταφερθεί το καλοκαίρι του 2024 και το δεύτερο, το καλοκαίρι του 2025.

Η στήλη σας είχε έγκαιρα ενημερώσει για τις κινήσεις του Νίκου Βαρδινογιάννη στην αγορά τεχνολογίας. Έτσι λοιπόν μία ακόμα επιβεβαίωση ήρθε, με την εταιρεία να εξαγοράζει το 40% της Cloudideas. Πρόκειται για γερμανική εταιρεία που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την πλατφόρμα Salesforce. Η εταιρεία διαθέτει για περισσότερα από δέκα χρόνια προϊόντα που αφορούν στους κλάδους της Τεχνολογίας, του Μάρκετινγκ και της Ενημέρωσης, καθώς επίσης και επιχειρηματικές λύσεις. Το ζήτημα είναι (και η είδηση) πως ψήνονται και νέα deals εξαγοράς μικρομεσαίων εταιρειών.

Υπάρχει προβληματισμός στην κατασκευαστική αγορά. Και αυτό γιατί ενώ έχουν τρέξει πολλοί διαγωνισμοί, άνω των 4 δισ. Ευρώ, ωστόσο δεν έχουν καταλήξει σε υπογραφή της σύμβασης. Δηλαδή, τα ΣΔΙΤ δίνουν και παίρνουν, διαγωνισμοί προκηρύσσονται, όμως στην πορεία κάπου το έργο σταματά και δεν ολοκληρώνονται. Υπάρχουν προς υπογραφή άνω των 4 δισ. Ευρώ έργα, έλεγε γνωστός παράγοντας του κατασκευαστικού κλάδου στη στήλη.

Με όχημα την αυξημένη ρευστότητα που διαθέτει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η διοίκηση του ομίλου επιταχύνει την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού της ύψους 6,7 δισ. Ευρώ. Δεν είναι τυχαία η ανάλυση της διάρθρωσης του δανεισμού του ομίλου από τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία ως προς το δανεισμό σημείωσε πως τα επιτόκια είτε είναι σταθερά, είτε σε πολύ ανταγωνιστικά επίπεδα. Η ρευστότητα έχει εγκαίρως εξασφαλιστεί μέσω των προηγούμενων ομολογιακών εκδόσεων . Σε ό,τι αφορά την Τερνα Ενεργειακή και την πώλησή της, το ενδιαφέρον που έχει κατατεθεί δεν έχει καταλήξει κάπου μέχρι στιγμής.

Γκάζι πατάει η Intracom με στόχο να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε εταιρεία επενδύσεων. Οι ειδήσεις θα είναι πυκνές και έχουν να κάνουν με επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, στη ναυτιλία, στο real estate και σε απόκτηση ποσοστών σε εταιρείες. Σύμμαχος στην προσπάθεια μετασχηματισμού τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα που έχει η εταιρεία ύψους 191,3 εκατ.ευρώ.

Προβληματισμένη είναι η διοίκηση της Τζιρακιάν από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε. H λειτουργική κερδοφορία έχει υποχωρήσει 39,4% και τα κέρδη σημείωσαν στο εξάμηνο βουτιά 66,7% στις 613 χιλ. Ευρώ. Τα οικονομικά μεγέθη έχουν σαφώς επηρεαστεί από τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, γεγονότα που πιέζουν πολύ τα περιθώρια κέρδους. Σε κάθε περίπτωση όμως το β’εξάμηνο του έτους αναμένεται να κλείσει θετικότερα από το πρώτο. Και αυτό γιατί ο περιορισμός της προσφοράς από την πλευρά των χαλυβουργείων συνέβαλλε στη σταθεροποίηση των τιμών. Ωστόσο, το καμπανάκι έγκειται στην υποχώρηση της διεθνούς ζήτησης, η οποία θα οδηγήσει σε νέα πτώση των τιμών. Παράλληλα η εισηγμένη προχωρά τον επενδυτικό της σχεδιασμό που επικεντρώνεται στην αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση του κόστους παραγωγής και στη μείωση του κόστους ενέργειας, μέσω επενδύσεων σε εξοπλισμό και νέες κτηριακές εγκαταστάσεις.

Η εισήγηση του Κώστα Καραμανλή για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις βρίσκεται στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι απαλλοτριώσεις αφορούν στα εξής έργα:

· Τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος (Ε65)

· Τον Αυτοκινητόδρομο Ιόνιας Οδού από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, τον ΠΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο της Μεταμόρφωσης μέχρι τα Σκάρφεια στον Μαλιακό, καθώς και του Συνδετήριου Κλάδου του ΠΑΘΕ Σχηματάρι – Χαλκίδα

· Τον Αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα

· Τον Αυτοκινητόδρομο ΠάτραΑθήναΘεσσαλονίκη – Εύζωνοι (ΠΑΘΕ) στο τμήμα του Μαλιακός – Κλειδί

· Τον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και τον Κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη

· Τον Νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και των Οδικών του Συνδέσεων

· Τη βελτίωση της 9ης Εθνικής Οδού, στο τμήμα της Παράκαμψης της Γιάλοβας στη Μεσσηνία

Προβληματισμός επικρατεί σε εταιρείες παραγωγής και έρευνας υδρογονανθράκων εξαιτίας της υπογραφής συμφωνίας για υδρογονάνθρακες που υπέγραψε ο Τσαβούσογλου στη Λιβύη. Υπάρχει η ανησυχία πως οι έρευνες, όταν ξεκινήσουν, θα αποτελέσουν το έναυσμα για εμπλοκή των Τούρκων στην Κρήτη. Δηλαδή, με αφορμή τη συμφωνία με τη Λιβύη οι Τούρκοι να μπαίνουν εμπόδιο στις κινήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στον κλάδο έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

H ελεύθερη πτώση στο ύψος του χρέους ως αναλογία του ΑΕΠ δημιουργεί χαμόγελα στην κυβέρνηση. Και αυτό γιατί από την Ευρώπη έχουν ενταθεί οι πιέσεις προκειμένου να τεθεί σε έλεγχο το δημόσιο χρέος. Έτσι λοιπόν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται πτώση του χρέους στο 169,1%. Στην κυβέρνηση, όπως λένε κυβερνητικές πηγές στη στήλη, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο χρέος. Ο λόγος; Το λαμβάνουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης για να αναβαθμίσουν, όταν, το ελληνικό αξιόχρεο.

The post Ο CEO της Enagas στο Μαξίμου, ο Άδωνις και το καλάθι της νοικοκυράς, η αποχώρηση του Leonidas από τις Βρυξέλλες και η ρευστότητα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ appeared first on The President.

Keywords
γεκ τερνα, ceo, leonidas, βρυξέλλες, γεκ, τερνα, ceo, αδωνις, βρυξέλλες, γεκ τερνα, γεκ, μαξιμου, τερνα, leonidas, αδωνις γεωργιαδης, goldman sachs, εταιρεία, δεσφα, tap, lng, ebay, ελλαδα, φως, amazon, facebook, οφείλεται, ebitda, συμμετοχή, deals, fund, sachs, deal, κρητη, σημαίνει, νέα, καλοκαιρι, σδιτ, intracom, ειδήσεις, real, προσφορες, ιωαννινα, παθε, πατρα, αθηνα, θεσσαλονικη, καλαματα, λιβυη, αεπ, χρεος, president, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, θεμα εκθεσης 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, αβ βασιλοπουλος, το θεμα, αεπ, βασιλοπουλος, εδρα, θεμα, καθημερινη, ονοματα, πλαισιο, σδιτ, υψος, φως, ωρα, amazon, ebay, lng, real, αγορα, αυξηση, αφορμη, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, γινονται, γραφεια, δευτερο, δεσφα, δημοσιο, διοικηση, ευρω, υπαρχει, εκθεση, ενεργεια, εργα, επενδυσεις, ερευνα, ερευνες, εταιρεία, ευζωνοι, εναυσμα, ευρωπη, ιδια, ιδιο, διαγωνισμοι, εικονα, κυβερνηση, κορινθος, μασουτης, μητσοτακης, μειωση, μικρο, ναυτιλια, οφείλεται, οχημα, παθε, πλατφορμες, υπογραφη, πολιτεια, πρασινη, ρολο, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, σουπερ, σχηματαρι, τζιρος, τμημα, τριπολη, υλοποιηση, deals, deal, ebitda, ειδη, fund, goldman sachs, χωρα, intracom, κομματι, κυριακου, πακετο, πηγες, president, πωληση, sachs, σημαίνει, tap, χερια
Τυχαία Θέματα