Μπ.Τζόνσον: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη της διαχείρισης της επιδημίας Covid-19 και εξέφρασε την ειλικρινή του λύπη για τα δεινά που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.
Ο βρετανός πρωθυπουργός απαντούσε από το κοινοβούλιο στην κατάθεση του πρώην συμβούλου του Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον και την κυβέρνησή του για παταγώδη αποτυχία στην διαχείριση της επιδημίας πριν προχωρήσει σε μία γενικότερης πολιτικής αξίας δήλωση: «Ο Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργός στην Ντάουνινγκ Στριτ, είναι παλαβό!».
«Αλλά επιμένω στην θέση
Ο βρετανός πρωθυπουργός αναφερόταν στις δηλώσεις του Ντόμινικ Κάμινγκς σύμφωνα με τις οποίες, ο Μπόρις Τζόνσον δεν αντελήφθη την σοβαρότητα της κατάστασης στα πρώτα στάδια της επιδημίας, αντιμετώπισε την Covid-19 ως «τρομακτικό παραμύθι» και στην συνέχεια, περιστοιχισμένος από ανίκανους συνεργάτες απέτυχε να λάβει εγκαίρως μέτρα, ενώ η χώρα ήταν απολύτως απροετοίμαστη και δεν διέθετε σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας.
Ο Τζόνσον απέρριψε τις κατηγορίες του πρώην συμβούλου του για την αποτυχία στην διαχείριση της κρίσης δηλώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί αξιόπιστα να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επέδειξε εφησυχασμό σε οποιαδήποτε στιγμή. «Εργαστήκαμε πλήρως για να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια ζωής», είπε.
Ο Μπόρις Τζόνσον αναφερόταν στον στόχο της «συλλογικής ανοσίας» που είχε υιοθετήσει αρχικά η βρετανική κυβέρνηση για να υπαναχωρήσει στην συνέχεια μπροστά στις προειδοποιήσεις ότι η επιλογή αυτή θα οδηγούσε σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.
«Η διαχείριση αυτής της πανδημίας ήταν ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που εκλήθη να κάνει η χώρα εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά καμία από τις αποφάσεις δεν ήταν εύκολη», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγορείται ότι καθυστέρησε πολύ να αποφασίσει το πρώτο lockdown, ενώ πριν τελικά αναγκασθεί να κηρύξει το τρίτο lockdown είχε δηλώσει ότι «προτιμά να δει τα πτώματα να στοιβάζονται σε σωρούς» παρά να κηρύξει ακόμη ένα lockdown.
«Η επιβολή lockdown είναι κάτι τραυματικό για μία χώρα, η διαχείριση μίας πανδημίας αυτής της κλίμακας υπήρξε φοβερά δύσκολη», είπε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον.
Με 128.000 νεκρούς, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η περισσότερο πληγείσα από την υγειονομική κρίση χώρα της Ευρώπης. Μετά τις καθυστερήσεις στη λήψη δραστικών μέτρων κατά της επιδημίας, η κυβέρνηση Τζόνσον επένδυσε στην μαζική εμβολιαστική εκστρατεία, χάρη στην οποία η κατάσταση βελτιώθηκε έπειτα και από τα διαδοχικά lockdown. Όμως, η διάδοση του ινδικού στελέχους του ιού απειλεί να υπονομεύσει την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία που έχει ορισθεί για την 21η Ιουνίου.
Ο Ντόμινικ Κάμινγκς καταγγέλλει το φιάσκο της θωράκισης των κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων συνεχίζοντας την κατάθεσή του στην επιτροπή της Βουλής
Άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από την Covid-19 στέλνονταν από τα νοσοκομεία σε κέντρα φροντίδας χωρίς προηγουμένως να υποβάλλονται σε τεστ, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε ότι γίνονταν διαγνωστικά τεστ, γελοιοποιώντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων είναι θωρακισμένα, κατήγγειλε ο Ντόμινικ Κάμινγκς συνεχίζοντας την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής της βρετανικής βουλής.
«Ο (υπουργός Υγείας Ματ) Χάνκοκ μας είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι οι άνθρωποι θα περνούν από τεστ πριν επιστρέψουν στα κέντρα φροντίδας…Μόνο που στην συνέχεια ανακαλύψαμε ότι αυτό δεν γινόταν. Τώρα, όλη αυτή η ρητορική της κυβέρνησης ότι θωρακίσαμε τα κέντρα φροντίδας και μπλα μπλα μπλα, είναι η απόλυτη ανοησία. Ακριβώς το αντίθετο από θωράκιση ήταν αυτό που συνέβη, στείλαμε ανθρώπους με Covid (από τα νοσοκομεία) πίσω στα κέντρα φροντίδας».
Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, ο Ματ Χάνκοκ, θα έπρεπε να έχει απολυθεί διότι έλεγε ψέματα στις κυβερνητικές συνεδριάσεις για την Covid-19, είπε.
«Πιστεύω ότι ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έπρεπε να έχει απολυθεί για τουλάχιστον 15, 20 λόγους, στους οποίους περιλαμβάνεται ότι έλεγε ψέματα πολλές φορές από συνεδρίαση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και δημόσια».
Ο Ντόμινικ Κάμινγκς δήλωσε ότι είπε ο ίδιος στον Τζόνσον να απολύσει τον Χάνκοκ.
Όταν του ζητήθηκαν παραδείγματα για τα ψέματα του υπουργού Υγείας, ανέφερε τις διαβεβαιώσεις του Χάνκοκ ότι όλοι οι ασθενείς είχαν την φροντίδα που χρειάζονταν κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας. Όμως, αυτό ερχόταν σε αντίθεση με την ενημέρωση από τους ειδικούς της κυβέρνησης που έλεγαν ότι ορισμένοι ασθενείς δεν ελάμβαναν την αναγκαία φροντίδα.
Άλλο παράδειγμα είναι οι διαβεβαιώσεις του Χάνκοκ προς το υπουργικό συμβούλιο ότι η τροφοδοσία σε προστατευτικό εξοπλισμό τον Απρίλιο βρισκόταν υπό έλεγχο, για να αποδειχθεί ότι αυτό δεν ίσχυε.
Ο Κάμινγκς, που πρόσθεσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε κοντά στην απόλυση του Ματ Χάνκοκ τον Απρίλιο του περασμένου έτους, υπενθύμισε επίσης ότι ο υπουργός Υγείας ελέγχεται και για το φιάσκο της εφαρμογής του συστήματος των διαγνωστικών τεστ σε γενικευμένη κλίμακα.
The post Μπ.Τζόνσον: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρήτη: Κατέρρευσε και πέθανε στην εργασία του 52χρονος μία ημέρα μετά το εμβόλιο
- Η αιτία θανάτου του 52χρονου στην Ιεράπετρα που είχε εμβολιαστεί την προηγούμενη ημέρα
- MasterChef 5 - Spoiler: Μεγάλη ανατροπή μετά την αποχώρηση
- Ζήτησε και θα λάβει δορυφορική στο κελί του και ο Φουρθιώτης! Δεκτό και το αίτημα για κρουασάν…
- Παύλος Γαλακτερός: Οι λόγοι του χωρισμού του από τη Νεκταρία
- AstraZeneca: Τι συζήτησε η Επιτροπή
- Πρωτοφανείς καταγγελίες -«Μας προσέφεραν χρήματα για να το δυσφημίσουμε»
- Καισαριανή: Από θαύμα ζει το παιδί μου, λέει ο πατέρας του ανήλικου που τραυματίστηκε – “Μαύρη βεντέτα” μεταξύ περιοχών
- Survivor Spoiler σήμερα 26/5: Αυτοί κερδίζουν και θα ταξιδέψουν στο Μαϊάμι
- Σε χαράδρα εντοπίστηκαν μητέρα και κόρη που αγνοούνταν για δύο ημέρες στην Πιερία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Τα νέα πράσινα ομόλογα, το super deal του Ευ. Πιστιόλη και οι αλλαγές στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- Θεσσαλονίκη: Ισόβια στον 39χρονο που σκότωσε, τεμάχισε και έκαψε την 40χρονη φίλη του
- Η Ελβετία διαψεύδει τους ισχυρισμούς Λουκασένκο για απειλή βόμβας στο αεροπλάνο της Ryanair
- Γαλλία: Υποχρεωτική απομόνωση για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Βρετανία
- Αρ.Πελώνη: Η Ελλάδα είναι πλήρως προετοιμασμένη για το πιστοποιητικό Covid
- Ζάκυνθος: Τρεις συλλήψεις για απόπειρα ανθρωποκτονίας, οπλοκατοχή και διακίνηση ναρκωτικών
- Μπ.Τζόνσον: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας
- Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου: Δεν θα απαλλαγούμε σύντομα από τον κορωνοϊό
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται την αγωνία των μαθητών για να κρύψει το ρουσφέτι στους ιδιοκτήτες κολεγίων
- Τελευταία Νέα The President
- Μπ.Τζόνσον: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας
- Η Ελβετία διαψεύδει τους ισχυρισμούς Λουκασένκο για απειλή βόμβας στο αεροπλάνο της Ryanair
- Αρ.Πελώνη: Η Ελλάδα είναι πλήρως προετοιμασμένη για το πιστοποιητικό Covid
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται την αγωνία των μαθητών για να κρύψει το ρουσφέτι στους ιδιοκτήτες κολεγίων
- Γαλλία: Υποχρεωτική απομόνωση για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Βρετανία
- Τα νέα πράσινα ομόλογα, το super deal του Ευ. Πιστιόλη και οι αλλαγές στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου: Δεν θα απαλλαγούμε σύντομα από τον κορωνοϊό
- Ζάκυνθος: Τρεις συλλήψεις για απόπειρα ανθρωποκτονίας, οπλοκατοχή και διακίνηση ναρκωτικών
- Θεσσαλονίκη: Ισόβια στον 39χρονο που σκότωσε, τεμάχισε και έκαψε την 40χρονη φίλη του
- Φωτιά σε δασική έκταση στο Αρχοντικό Λακωνίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τέθηκε σε αργία ο δάσκαλος, που φέρεται να έστελνε ανάρμοστα μηνύματα σε μαθήτριες
- Βρετανία: Αθώοι οι αστυνομικοί του Χίλσμπορο - Σκληρή απάντηση της Λίβερπουλ
- Προσλήψεις στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
- Παρελθόν ο Γκαρσία από τον ΠΑΟΚ - Νέος προπονητής ο Λουτσέσκου
- ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 3,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα
- Στη Mondelez η Chipita – Έκλεισε το mega deal
- Πιέσεις και μαγειρέματα για να πάρει ο ανιψιός την έδρα στο πανεπιστήμιο: «Είναι παιδί του ξαδέρφου μου»
- ΟΗΕ: Η ΕΕ είναι εν μέρει υπεύθυνη για τους θανάτους μεταναστών στη Μεσόγειο
- Επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου στο ΓΕΛ Ψυχικού
- «Βόμβα» Φάουτσι: Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν το εργαστήριο στην Γιουχάν για έρευνα για τον κορονοϊό