Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών – Γράφει η Α.Κωνσταντινίδου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βία κατά των γυναικών (ψυχολογική, λεκτική, σωματική) ,η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση  τα τελευταία χρόνια λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  με δυσάρεστες συνέπειες στην ψυχοσύνθεση των γυναικών-θυμάτων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 35% των γυναικών παγκοσμίως έχει υποστεί ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία. Κάθε μέρα στον κόσμο, 137 γυναίκες σκοτώνονται από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Οι περισσότερες είτε φοβούνται είτε ντρέπονται να μιλήσουν. Η οικονομική κρίση

έχει επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα μας με αποτέλεσμα η ζωή μας να έχει επηρεαστεί ποικιλοτρόπως ,να έχουν διαταραχθεί τόσο οι ανθρώπινες σχέσεις ώστε να μην υπάρχουν ηθικοί φραγμοί.

Της Ανατολής Π.Κωνσταντινίδου

Είναι μία θλιβερή πραγματικότητα που δυστυχώς όμως μέχρι τη στιγμή της εξομολογήσεως  της προσωπικής εμπειρίας της κ. Μπεκατώρου Σοφία παρέμενε στο περιθώριο για κάποιον λόγο ανεξήγητο ή μάλλον όχι και τόσο ανεξήγητο. Η κοινοποίηση δημοσίως περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης το τελευταίο διάστημα στο χώρο του αθλητισμού και της εκπαίδευσης είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική  κοινωνία να σαστίσει ,παρακολουθώντας τις εξελίξεις με απορία και απέχθεια σαν ξαφνικά να ειπώθηκε κάτι μοναδικό, κάτι πρωτοφανές για την ελληνική πραγματικότητα. Η κοινωνία δυστυχώς εθελοτυφλεί  και  όσο και να εξελίσσεται τελικά  παραμένει ανδροκρατούμενη   με πολλά στερεότυπα, κλισέ και ταμπού όπου θέλουν τη θέση της γυναίκας υποδεέστερη  του άνδρα με αποτέλεσμα  τα θύματα να σιωπούν από φόβο και ντροπή.

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ανισότητα επικρατεί σήμερα σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις και ο δρόμος για την καταπολέμηση των πατριαρχικών συμπεριφορών είναι μακρύς και δύσβατος. Παρόλα αυτά όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να ανατρέψουμε την επικρατούσα κατάσταση αν αναλογιστούμε τι κόσμο θέλουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά που είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Επομένως μηδενική ανοχή και αποδοχή της βίας κατά των γυναικών και τιμωρία των ενόχων. Σημαντικό ρόλο στη στην αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης δηλαδή να διαλυθούν τα στερεότυπα που πηγάζουν από την ανισότητα των φύλων   μπορεί να διαδραματίσει το σχολείο μέσω εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών διαδικασιών που αναδεικνύουν   το  σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισοτιμία ,την ισονομία και την αλληλεγγύη.

Οι γυναίκες που έχουν υποστεί  κακοποίηση δεν πρέπει να αισθάνονται ενοχές και να σιωπούν .Η κατάθεση ψυχής ,ομολογία γυναικών  που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης και ταυτόχρονα έχουν διακριθεί και ξεχωρίσει είτε για τις αθλητικές τους επιδόσεις είτε για την επιστημονική τους κατάρτιση ας λειτουργήσει ως φωτεινός φάρων όλων των γυναικών θυμάτων για να λύσουν τη σιωπή τους και να εξαλειφθεί το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών που δε τιμά τη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία.

*Η Ανατολή Π. Κωνσταντινίδου είναι Εκπαιδευτικός, Δημοτική Σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη, Εμπνεύστρια της δράσης ΛΥΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ

The post Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών – Γράφει η Α.Κωνσταντινίδου appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα