Άνοιγμα Λιανεμπορίου: Πώς λειτούργησε η αγορά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ανάσα για τους καταστηματάρχες και την οικονομία αποτελεί το σημερινό άνοιγμα του λιανεμπορίου. Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού παραμένουν σε ισχύ, ωστόσο ο εμπορικός κόσμος εκφράζει την ικανοποίησή του, ενώ διανύουμε περίοδο εκπτώσεων.

Στην Αθήνα η οδός Ερμού πλημμύρισε ξανά από κόσμο με τα καταστήματα να υποδέχονται το καταναλωτικό κοινό το οποίο τηρώντας πάντα

τις αποστάσεις και φορώντας την απαραίτητη μάσκα έσπευσε να κάνει της αγορές του. Σε ορισμένες περιπτώσεις στην καρδιά της πρωτεύουσας σημειώθηκαν ουρές πελατών έξω από καταστήματα.

#td_uid_1_6005baa1ab638 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url(https://www.thepresident.gr/wp-content/uploads/2021/01/5224849-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_6005baa1ab638 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url(https://www.thepresident.gr/wp-content/uploads/2021/01/5224842-1-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_6005baa1ab638 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url(https://www.thepresident.gr/wp-content/uploads/2021/01/5224839-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_6005baa1ab638 .td-doubleSlider-2 .td-item4 { background: url(https://www.thepresident.gr/wp-content/uploads/2021/01/5225210-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } 1 of 4 Eurokinissi Eurokinissi Eurokinissi Eurokinissi

Επίσκεψη σε καταστήματα της Αθήνας, πραγματοποίησαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου «διαπιστώθηκε η υποδειγματική τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας εντός και εκτός των καταστημάτων».

Ο Σταύρος Καφούνης δήλωσε πως η φετινή εκπτωτική περίοδος προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για το καταναλωτικό κοινό καθώς οι έμποροι επιθυμούν να ρευστοποιήσουν το αδιάθετο χειμερινό εμπόρευμα και πρότεινε να δίνουν όλοι έμφαση στην τήρηση των μέτρων προστασίας αποφεύγοντας το συνωστισμό, ώστε η λειτουργία των καταστημάτων να συνεχιστεί αδιάλειπτα.

Τέλος, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «επανέλαβε στους υπουργούς την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων στήριξης που έως σήμερα έδωσαν ανάσα στις επιχειρήσεις, αλλά και την εφαρμογή πραγματικών λύσεων, με ρύθμιση και γενναίο κούρεμα όλων των υποχρεώσεων, όταν με το καλό λήξει η υγειονομική κρίση».

Θεσσαλονίκη: Με μεγάλες εκπτώσεις, χωρίς συνωστισμό στα μικρά καταστήματα, αλλά και με ουρές και αποστάσεις

Με υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, χωρίς συνωστισμό στα μικρά εμπορικά καταστήματα, αλλά με ουρές με …αποστάσεις έξω από ορισμένα σημεία πώλησης προϊόντων πολυεθνικών αλυσίδων, άνοιξε σήμερα η αγορά της Θεσσαλονίκης, που ουσιαστικά παρέμενε κλειστή από τις αρχές του Νοεμβρίου, με εξαίρεση το ολιγοήμερο διάλειμμα του click away στη γιορτινή περίοδο.

«Η αγορά άνοιξε ξανά με χαρά κι ελπίδα και οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν, χάρη και στην ηλιοφάνεια. Βέβαια, στα μικρά καταστήματα δεν υπάρχει συνωστισμός, λίγα πράγματα, ουρές βλέπουμε μόνο έξω από μαγαζιά πολυεθνικών», επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης.

Στο ερώτημα αν οι καταναλωτές αγοράζουν ή απλώς κάνουν έρευνα αγοράς, αλλά και ποια προϊόντα προτιμούν, ο κ. Φιλιππίδης διευκρινίζει ότι πολλοί είναι εκείνοι που πραγματοποιούν απλά «αναγνωριστική πτήση». Προσθέτει πως, για να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, ως προς το ποια προϊόντα αγοράζουν οι καταναλωτές κι αν όντως πραγματοποιούν αγορές ή απλώς κάνουν έρευνα αγοράς, θα χρειαστεί να περάσουν δύο-τρεις ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, λέει, τα ποσοστά των εκπτώσεων στις τιμές είναι πολύ υψηλά, γεγονός που αναμένεται να δελεάσει κάποιους (σ.σ. η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων έχει αρχίσει από τις 11 Ιανουαρίου με προοπτική να ολοκληρωθεί στις 27 Φεβρουαρίου, αλλά λόγω lockdown, αγορές με τις μειωμένες τιμές ήταν μέχρι σήμερα εφικτές μόνο μέσω eshop).

Υπενθυμίζεται ότι για να επισκεφτούν τα καταστήματα και να επωφεληθούν από τις χειμερινές εκπτώσεις, οι καταναλωτές στέλνουν μήνυμα με τον κωδικό 2 στον πενταψήφιο αριθμό 13033 (ή συμπληρώνουν το έντυπο μετακίνησης) κι έχουν στη διάθεσή τους δύο ώρες (από τη στιγμή της αποστολής του μηνύματος) για να ολοκληρώσουν τις αγορές τους. Τα καταστήματα πρέπει υποχρεωτικά να κλείσουν στις 8 το βράδυ, καθώς από τις 9 ισχύει κανονικά η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Πέραν των εμπορικών καταστημάτων, από σήμερα επαναλειτουργούν μεταξύ άλλων, μόνο με ραντεβού, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και ευεξίας, διαιτολογικά κέντρα και καταστήματα περιποίησης νυχιών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου, με έδρα την Καλαμαριά, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, επισημαίνει πως, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, όταν η προσέλευση των πελατών ήταν πολύ έντονη, αυτή τη φορά η κίνηση είναι πολύ πιο ομαλή. «Πιθανώς αυτό να οφείλεται στο σχετικά μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις γιορτές, που ήμασταν ανοιχτοί. Παράλληλα, έχω την αίσθηση ότι πολλοί πελάτες δεν έχουν διάθεση να κάνουν παρά τα απολύτως απαραίτητα, καθώς η ψυχολογία πολλών είναι πεσμένη», εξηγεί.

Κέρκυρα: Υποτονική η αγοραστική κίνηση κατά το σημερινό πρώτο άνοιγμα των καταστημάτων

Υποτονική ήταν σήμερα, πρώτη μέρα του ανοίγματος του λιανεμπορίου, η κίνηση της αγοράς, παρά τις μεγάλες εκπτώσεις που έχουν τα καταστήματα, κυρίως σε ένδυση και υπόδηση.

Μπορεί ο βασικός κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος της Ευγενίου Βουλγάρεως, στο κέντρο της πόλης, να είχε πολύ κόσμο, όμως οι περισσότεροι αρκέστηκαν να επισκεφτούν τις βιτρίνες των καταστημάτων «κάνοντας έρευνα αγοράς», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την ίδια ώρα, αγοραστική κίνηση σημειώθηκε στα περιορισμένα πολυκαταστήματα της πόλης, ενώ από νωρίς το πρωί οι καταστηματάρχες του νησιού, ήταν έτοιμοι να υποδεχθούν, κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας, τους καταναλωτές.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν αναφερθεί, από την Αστυνομική Διεύθυνση, βεβαιωμένα πρόστιμα για παρατυπίες στην αγορά, είτε από τους καταστηματάρχες είτε από τους καταναλωτές, ενώ να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές φορούσαν μάσκες και τηρούσαν υπομονετικά τη σειρά προτεραιότητας εισόδου στα μαγαζιά και τις οδηγίες των καταστηματαρχών.

The post Άνοιγμα Λιανεμπορίου: Πώς λειτούργησε η αγορά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα