Μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία – Συνεχής ενημέρωση

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών

αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Διπλωματικές πηγές: Σε εξέλιξη η εκκένωση του Προξενείου Μαριούπολης και Ελλήνων πολιτών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία (Νόστος 3).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι ξεκινάει από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ (Kirovohrad) και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η Ουγγαρία δεν θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας

Η Ουγγαρία δεν θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ενώ τόνισε ότι είναι υψίστης σημασίας η ενότητα των 27 χωρών μελών της Ένωσης.

Σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο mandiner.hu ο Ορμπάν, ο οποίος έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από την ουγγρική αντιπολίτευση για τις στενές του σχέσεις με τη Μόσχα, πρόσθεσε ότι οι δεσμοί της χώρας του με τη Ρωσία ήταν “ισορροπημένοι και δίκαιοι” μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε μια νέα κατάσταση.

Αυτή την εβδομάδα η Ουγγαρία εξέφρασε τη στήριξη της στην πρωτοβουλία οκτώ χωρών της ΕΕ που ζήτησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ωστόσο η Βουδαπέστη έχει αρνηθεί να επιτρέψει τη διέλευση θανατηφόρων όπλων για την Ουκρανία από το έδαφός της.

“Καταδικάζουμε τη ρωσική επίθεση, καθώς ξεκίνησαν πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας”, επεσήμανε ο Ορμπάν, ο οποίος αντιμετωπίζει εκλογές σε λίγο περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες.

“Οι πλευρές θα πρέπει να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, τόνισε, εκτιμώντας ότι “όλη η Ευρώπη θα πρέπει να εργάζεται για την ειρήνη”.

Ωστόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει λόγος η χώρα του να διακόψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας.

Ουκρανία: Χρειαζόμαστε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τη στήριξη του ΟΑΣΕ

Η Ουκρανία χρειάζεται ανθρωπιστικούς διαδρόμους, τους οποίους θα στηρίζουν οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Τα χωριά και οι πόλεις όπου φτάνουν τα ρωσικά στρατεύματα μετατρέπονται αμέσως σε μέρη λεηλασίας, κλοπών, φόνου”, κατήγγειλε ο Ποντόλιακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

“Χρειαζόμαστε ανθρωπιστικούς διαδρόμους — τρόφιμα, φάρμακα, ασθενοφόρα, εκκενώσεις. Χρειαζόμαστε ενεργή βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του ΟΑΣΕ. Αρκετά με τα λόγια”, πρόσθεσε.

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την Μπαλακλίγια

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στη Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του επικοινωνιακού πολέμου της Ουκρανίας.

Η Γερμανία εφοδιάζει την Ουκρανία με 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ενέκρινε τον εφοδιασμό του στρατού της Ουκρανίας με 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσαν πηγές προσκείμενες σε αυτό στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για πυραύλους τύπου Strela, σοβιετικής κατασκευής, που είχαν στα αποθέματά τους οι ένοπλες δυνάμεις της πάλαι ποτέ ΛΔΓ, εξήγησαν οι πηγές.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, αποφάσισε πλέον να αντιστρέψει την πολιτική περιορισμού των εξαγωγών όπλων που εφάρμοζε για χρόνια το Βερολίνο, να επιτρέψει την απευθείας παράδοση όπλων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού.

Το dpa πληροφορείται πως το γερμανικό υπουργείο Άμυνας μελετά τις τελευταίες ημέρες με τι είδους άλλο οπλισμό θα μπορούσε να εφοδιάσει το Κίεβο το προσεχές διάστημα.

Για χρόνια η γερμανική κυβέρνηση αρνείτο να εγκρίνει εξαγωγές όπλων σε εμπόλεμες ζώνες ή να επιτρέπει σε τρίτα μέρη να στέλνουν όπλα γερμανικής κατασκευής σε αυτές.

Φιλορώσοι αυτονομιστές απειλούν να βομβαρδίσουν τη Μαριούπολη

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντανιέτσκ, ο Έντουαρντ Μπασούριν, απείλησε σήμερα ότι οι δικές του δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός μπορεί να αρχίσει στοχευμένα πλήγματα στη Μαριούπολη εάν οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί δεν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσία και οι αυτονομιστές λένε πως έχουν πλέον περικυκλώσει την πόλη 430.000 κατοίκων στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα διακόπτει όλα τα προγράμματα σε Ρωσία και Λευκορωσία

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι διέκοψε όλα τα προγράμματά της σε Ρωσία και Λευκορωσία με άμεση ισχύ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις «εχθροπραξίες κατά του λαού της Ουκρανίας».

Σε ανακοίνωση Τύπου επισημαίνεται πως η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είχε εγκρίνει νέα δάνεια ή επενδύσεις στη Ρωσία από το 2014, όταν η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ακόμη η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει ότι δεν είχε εγκρίνει νέο δανεισμό της Λευκορωσίας από τα μέσα του 2020, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ μετά τις προεδρικές εκλογές στις οποίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία.

ΟΗΕ: Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα

Ξεπέρασαν πλέον το εκατομμύριο οι πολίτες, οι οποίοι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία, αφότου οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ενημέρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε ο κ. Γκράντι μέσω Twitter.

«Για πολλά εκατομμύρια άλλους, μέσα στην Ουκρανία, είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Ιταλός.

Ο κ. Γκράντι σχεδιάζει να ταξιδέψει τις προσεχείς ημέρες στη Ρουμανία, στον Μόλδοβα και στην Πολωνία, τρεις χώρες που υποδέχθηκαν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες Τετάρτη, με συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισμα που «απαιτεί η Ρωσία να σταματήσει αμέσως την καταφυγή στη βία εναντίον της Ουκρανίας».

Στα πεδία των μαχών, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους και επιβεβαιώθηκε πως κατέλαβαν τη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι ο στρατός της Ρωσίας κατέλαβε τη Χερσώνα

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους ρώσους στρατιωτικούς.

Σήμερα ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας – Ρωσίας

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που θα επικεντρωθεί στην πιθανή κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα, μία εβδομάδα μετά την ρωσική στρατιωτική εισβολή.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, διαβεβαίωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι καθ’ οδόν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν στην Μπρεστ (δυτική Λευκορωσία) και ο ρωσικός στρατός δεσμεύθηκε να εγγυηθεί πως θα υπάρξει «ασφαλής διάδρομος» για τη διέλευση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Η ουκρανική πλευρά απλά επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες – τίποτε άλλο.

Ωστόσο, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αξίωσε η Ρωσία να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στις περιοχές Χαρκίβ και Σούμι (ανατολικά), ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, τη Δευτέρα στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, δεν είχε κανένα απτό αποτέλεσμα.

Η Μαρίνα Φένινα, μέλος της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ, σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Μέλος της ειδικής αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία σκοτώθηκε προχθές Τρίτη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Χαρκίβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ο διεθνής οργανισμός.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ΟΑΣΕ κατονομάζει το θύμα, τη Μαρίνα Φένινα, διευκρινίζοντας πως έχασε τη ζωή της καθώς «έκανε προμήθειες για την οικογένειά της σε μια πόλη που μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη».

The post Μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία – Συνεχής ενημέρωση appeared first on The President.

Keywords
ουκρανια, ενημερωση, ουγγαρια, ρωσία, νέα, εκλογες, οασε, twitter, στρατος, dpa, τραπεζες, ισχύ, ηπα, οηε, καιρος, president, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, καθαρα δευτερα, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, προξενειο ρωσιας, dpa, χωρες, ρωσία, βερολινο, βουδαπεστη, γερμανια, δανεια, δημοκρατια, ηγετης, ηπα, θαλασσα, οηε, ρουμανια, ρωσικα, υπουργειο οικονομικων, απλα, ασθενοφορα, εβδομαδες, βετο, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γυρος, δευτερα, διαστημα, εδαφος, υπαρχει, εβδομαδα, εξελιξη, επενδυσεις, επτα, ευρωπη, εχθρος, ζωη, ζωνες, ιγκορ, κυβερνηση, κιεβο, λεπτομερειες, μολδαβια, μοσχα, νοθεια, οασε, οικογενεια, οκτω, ορια, πεδια, πολωνια, προγραμματα, πρωι, συνεχεια, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, φαρμακα, ωρες, ασφαλεια, εξαγωγες, χωρα, υπουργειο, εισβολη, πηγες, president, τραπεζα
Τυχαία Θέματα