Κύριε Πρόεδρε η ώρα έφτασε! Ο Δημήτρης Απόκης γράφει για τις Αμερικανικές Εκλογές

Η Αμερική δεν είναι κάτι απλό. Είναι κάτι εξαιρετικά πολύπλοκο, εντυπωσιακό και όμορφο. Αλλά πάνω από όλα είναι και ο βασικός πυλώνας που κρατά όρθιο τον δυτικό κόσμο και την πραγματικά φιλελεύθερη αστική δημοκρατία. Σήμερα ακόμη πιο πολύ είναι η μοναδική ελπίδα για τη διαμόρφωση ενός διεθνούς συστήματος το οποίο θα επανέλθει στις ρίζες του πραγματικού δημοκρατικού φιλελευθερισμού. Που σέβεται το εθνικό συμφέρον, την εθνική κυριαρχία, και πάνω από όλα τον πατριωτισμό.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η Αμερική, “The shining city on the hill”,

της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού, εισέρχεται, λόγω μιας πρωτοφανούς για τα δημοκρατικά δεδομένα, προβληματικής εκλογικής αναμέτρησης, σε μια πολύ εύθραυστη και επικίνδυνη περίοδο, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί το μέλλον του δυτικού κόσμου.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, “ κύριε Πρόεδρε (Τράμπ), η ώρα έφτασε που για το καλό της Αμερικής, της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας, του δυτικού πολιτισμού, της Δύσης, θα πρέπει να κάνετε το μεγάλο βήμα και να αποδεχθείτε το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό, το έστω μη δίκαιο αποτέλεσμα.

Είναι δεδομένο ότι λαμβάνοντας αυτή την γενναία και επιβεβλημένη απόφαση η ιστορία θα σας καταγράψει ως τον πιο αποτελεσματικό, αλλά και πιο αντιπαθή, από το σύστημα και τους αποκομμένους από την πραγματικότητα που επικρατεί στις κοινωνίες όλου του πλανήτη Πρόεδρο, μιας θητείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σύστημα και οι αυτοί που το υπηρετούν πιστά, συστημικά μέσα ενημέρωσης και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ελίτ του πλανήτη, ακόμη και όταν λάβετε αυτή την ορθή πολιτικά και ιστορικά απόφαση, δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την αποτελεσματικότητα της προεδρίας Τράμπ.

Μέχρι τη στιγμή της επέλασης της πανδημίας του κινεζικού ιού, που στην ουσία ήταν ο μοναδικός λόγος της εκλογικής ήττας, η πολιτική της προεδρίας Τράμπ, είχε οδηγήσει την ανεργία σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, είχε βάλει τέρμα στη λογική των ασφυκτικών και αντιδημοκρατικών κανόνων στο χώρο της οικονομίας και των επιχειρήσεων, και είχε οδηγήσει τις αγορές σε στρατοσφαιρικά επίπεδα. Στο επίπεδο της διεθνούς πολιτικής είχε απαγκιστρώσει τις ΗΠΑ, από καταστροφικές συμφωνίες όπως αυτή με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, την προκλητικά πολυέξοδη και χωρίς μπούσουλα συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, και είχε οδηγήσει σε ειρηνευτικές συμφωνίες στη Μέση Ανατολή, που μέχρι πριν λίγους μήνες φάνταζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Αλλά πάνω από όλα είχε φέρει στο κέντρο των εξελίξεων τη συζήτηση, για την επιστροφή στο σεβασμό του έθνους κράτους, του εθνικού συμφέροντος, της εθνικής κυριαρχίας, της ιστορίας, και του πατριωτισμού.

Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι επιτεύγματα, ιστορικής σημασίας, που σε φυσιολογικές συνθήκες όχι μόνο δεν θα είχαν σε εκλογική ήττα, αλλα σε θριαμβευτική επανεκλογή. Δυστυχώς το αδυσώπητο μίσος και ο πόλεμος του συστήματος στο εσωτερικό της Αμερικής, και παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τον εκρηκτικό, και άκομψα μαχητικό χαρακτήρα, που σας διακρίνει, με βασικό όπλο την πανούκλα του κινεζικού ιού, οδήγησαν στην ήττα και στην αναγκαιότητα να λάβετε την επίπονη μεν, αλλά επιβαλλόμενη από την ιστορία και την υποχρέωση της εξασφάλισης του μέλλοντος απόφασης να κάνετε, αυτή τη δεομένη στιγμή, στην άκρη.

Διαφεύγει στους αντιπάλους σας, αλλά και σε αυτούς που είναι πλέον εθισμένοι να καταπίνουν αμάσητα ότι τους σερβίρουν, ότι περίπου 73 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες, ψήφισαν εσάς και επικρότησαν τις πολιτικές σας. Την ίδια ώρα που αγιοποιούνται μπαχαλάκηδες, αναρχικοί και εξτρεμιστές τύπου Αντίφα, που για μήνες σπάνε μια καίνε περιουσίες απλών Αμερικανών, στο όνομα, δήθεν, της εναντίωσης στον ρατσισμό και την αστυνομική βία, κανείς δεν εξανίσταται και δεν αντιδρά στο γεγονός ότι αφαιρείται ο λόγος και κατακεραυνώνονται άνθρωποι, επιστήμονες, αναλυτές και πολιτικοί που τολμούν να μιλήσουν υπέρ της ατομικής ελευθερίας, της ατομικής  περιουσίας, της προστασίας του έθνους, του πατριωτισμού. Κανείς δεν ασκεί κριτική όταν κόβεται απότομα η ομιλία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στον αέρα δήθεν δημοκρατικών και ουδέτερων τηλεοπτικών δικτύων ή όταν δήθεν ελεύθερα και δημοκρατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκρύπτουν ειδήσεις και εξαφανίσουν μηνύματα του Προέδρου των ΗΠΑ.

Κύριε Πρόεδρε (Τράμπ), καλώς ή κακώς το 2016 με την ανέλπιστη νίκη σας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, εκπροσωπήσατε και φέρατε στο κέντρο της εξουσίας του πλανήτη ένα αμερικανικό αλλά και παγκόσμιο λαϊκό κίνημα, που εκφράζει τις ανησυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης, οι απλοί άνθρωποι, οι νοικοκυραίοι. Μην δώσετε την ευκαιρία σε αυτό το σύστημα που πολέμησε όχι στην ουσία εσάς, αλλά αυτό το αγνό και δυναμικό κίνημα που πολλοί αποκαλούν πλέον Τραμπισμό, και εκφράστηκε μόλις πριν λίγες μέρες με περίπου 73 εκατομμύρια ψήφους, να το απαξιώσει.

Η επιμονή σε μια μάχη χαρακωμάτων η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να κερδηθεί, δίνει τη δυνατότητα απαξίωσης αυτού του κινήματος και αυτό θα είναι εγκληματικό διότι ενέχει τον κίνδυνο να βάλει φωτιά όχι μόνο στην Αμερική, αλλά σε όλο τον πλανήτη.

Η όσο το δυνατόν συντομότερα αποδοχή αυτής της, ας παραδεχτούμε ύποπτης, ήττας, δεν θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη, αλλά βάση για τη μάχη που έρχεται και η οποία πρέπει να κερδηθεί στο όνομα, της επιβίωσης της αστικής φιλελεύθερης δημοκρατίας, της επιβίωσης του έθνους κράτους, της εθνικής κυριαρχίας, των ατομικών ελευθεριών, και πάνω από όλα του πατριωτισμού.

Με μια κίνηση γενναιότητας και ταυτόχρονα διορατικότητας, μπορείτε να διατηρήσετε ζωντανό αυτό το κίνημα ελπίδας και πατριωτισμού όχι μόνο στην Αμερική αλλά και παγκόσμια, και να είστε το πρόσωπο που θα είναι παρόν και διαρκής πονοκέφαλος για αυτούς που θέλουν να επιστρέψουν στην εποχή των αποτυχημένων και απαρχαιωμένων πολυεθνικών οργανισμών, και ενός συστήματος που ενώ έχει τελειώσει αρνείται να το αποδεχθεί.

Χάσατε μια μάχη, μην χάσετε και τον πόλεμο.

Η ώρα έφτασε. Αποδεχθείτε την ήττα για να κερδίσετε τον πόλεμο.

 Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

 

 

The post Κύριε Πρόεδρε η ώρα έφτασε! Ο Δημήτρης Απόκης γράφει για τις Αμερικανικές Εκλογές appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα