Κ.Μητσοτάκης σε υπουργούς: Εκλογές σε εννέα μήνες. Τα μέτρα μας θα είναι μετρημένα

Το πολιτικό πλαίσιο ως τις εκλογές έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι τους επόμενους 9 μήνες, μέχρι δηλαδή την προσφυγή στις κάλπες, εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των νομοσχεδίων που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό

του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο έγινε από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα μια επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, καταθέσεις, τουριστικές εισπράξεις) και των γραμμών άμυνας που έχει κρατήσει η κυβέρνηση. Έγινε ακόμα μια ευρωπαϊκή επισκόπηση της ενεργειακής κρίσης από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα (σημειώνεται ότι το ενεργειακό τοπίο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προοιωνίζεται έναν δύσκολο χειμώνα) και τέλος, έγινε και αναφορά στις επιδόσεις του Τουρισμού από τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια όπου οι εκτιμήσεις είναι ότι τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τη μέχρι τώρα χρονιά ρεκόρ, το 2019.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στάση της Ρωσίας και την ανάγκη για αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι φανερό ότι όσο η Μόσχα θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως «όπλο», τόσο η κρίση θα βαθαίνει. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί, όμως, αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες. Η κρίση αυτή τόνισε και ο πρωθυπουργός, έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία ως προς τις εν δυνάμει συνέπειές της για την οικονομία. «Δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει προτάσεις εδώ και πολλούς μήνες για την ανάγκη πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό που συζητά σήμερα η Ευρώπη, η Ελλάδα το έχει εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο από τον Ιούλιο με τον Μηχανισμό που ανακτά τα κέρδη από τις εταιρείες στην πηγή για να τα επιστρέψει ως στήριξη στην κοινωνία.

Τέλος οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και περιορισμού της κατανάλωσης, καταρχάς στο Δημόσιο.

«Η τακτική μας συνεδρίαση πραγματοποιείται εν μέσω μιας επικαιρότητας με δύο όψεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Το καλοκαίρι συνεχίζει ευτυχώς να είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τον Τουρισμό μας αλλά και για τις εξαγωγές μας και για τα δημόσια έσοδα. Το ίδιο και εις ότι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά και την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Το διεθνές περιβάλλον όμως δυστυχώς σκεπάζουν μαύρα σύννεφα που προοιωνίζουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα», ανέφερε.

Είπε χαρακτηριστικά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει συμπληρώσει ήδη έξι μήνες, «η Ρωσία επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη, με όπλο το φυσικό αέριο» επισημαίνοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 1000 τοις εκατό, και είναι δέκα φορές υψηλότερες απ’ ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει η κρίση, εκτινάσσοντας μαζί το κόστος του ρεύματος αλλά τροφοδοτώντας και πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις. Έκανε λόγο για μια «απειλή στρατηγικού χαρακτήρα» γιατί όλα δείχνουν ότι η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της. «Είναι το κόστος που αναλαμβάνει το μέτωπο της ελευθερίας, του διεθνούς δικαίου και της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Είπε ότι «όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να δουν πόσο οργανωμένοι είναι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια και πώς η ακρίβεια επιχειρείται να γίνει καταλύτης, ώστε να μεγεθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις. Πού; Στα κράτη εκείνα που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα στην ήπειρό μας. Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα».

Ανέφερε στη συνέχεια πως σε ότι αφορά την Ελλάδα θα πρέπει στις γενικότερες προκλήσεις να προσθέσουμε την επιθετικότητα των γειτόνων μας και ασφαλώς το μεταναστευτικό. «Σώζουμε ανθρώπους, φυλάμε τα σύνορά μας και ας κοιτάξει η άλλη πλευρά τα δικά της ξέφραγα σύνορα», είπε για την τακτική που ακολουθεί και θα εξακολουθήσει να ακολουθεί η ελληνική πλευρά.

Επεσήμανε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει έρθει η ώρα να υλοποιηθούν όσα ο ίδιος είχε εισηγηθεί προ επτά μηνών, δηλαδή μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση.

Πρόσθεσε ότι σε εθνικό επίπεδο «η κυβέρνηση έχει αποδείξει και ξέρει και μπορεί να υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις, το είπε και το έκανε και το κάνει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το λέει και θα συνεχίσει να το κάνει όπου και όπως χρειάζεται. Προσοχή όμως οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι», τόνισε.

Προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα είναι μετρημένα χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες και τόνισε ότι το κράτος πρέπει να δείξει τόλμη και ευαισθησία και η κοινωνία να δείξει υπευθυνότητα, όσον αφορά την ανάγκη αναζήτησης τρόπων εξοικονόμησης ρεύματος.

Έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του με αναφορά στα λόγια του Γάλλου προέδρου Μακρόν ότι μέσα σε ένα περιβάλλον ασταθές «ισχυρά κράτη είναι μόνο τα σταθερά κράτη». Όπως είπε «το μήνυμα, εξάλλου, έχει σταλεί και εντός και εκτός συνόρων: η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ούτε και αλλάζει τις ιστορικές της επιλογές. Μένει σταθερή στην τροχιά της Ευρώπης και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, με μία κυβέρνηση που απαντά στις προκλήσεις της συγκυρίας, με σύμμαχο την κοινωνία, χωρίς να υποκύπτει ούτε σε πιέσεις, αλλά ούτε και στις όποιες δικές της αδυναμίες».

«Πρώτος εγώ δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

The post Κ.Μητσοτάκης σε υπουργούς: Εκλογές σε εννέα μήνες. Τα μέτρα μας θα είναι μετρημένα appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα