Κ.Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα έχει χαράξει κόκκινες γραμμές ως προς την κυριαρχία των νησιών της
Για την αντίσταση της Ελλάδας στην ενεργειακή κρίση, τις καλές επιδόσεις της στην οικονομία, τα βήματα για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεών Ελλάδας- Πορτογαλίας αλλά και τις κόκκινες γραμμές μας στην ένταση που δημιουργεί η Τουρκία μίλησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Λισαβόνα, στις 20-22 Οκτωβρίου, στην έγκριτη πορτογαλική εφημερίδα Diário de Notícias. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε τώρα στην έντυπη και ηλεκτρονική
“Ευτυχώς, η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει αρκετά καλά αποτελέσματα, παρά την πανδημία και παρά την κρίση λόγω της Ουκρανίας” τονίζει ο κ. Φραγκογιάννης επισημαίνοντας τους λόγους που συμβαίνει αυτό: “Ο πρώτος είναι ότι η Ελλάδα είναι πιο ανθεκτική σε σχέση με την ενεργειακή κρίση, καθώς δεν έχει όλα τα αυγά της σε ένα καλάθι, στο ρωσικό” επισημαίνει εξηγώντας ότι “έχουμε αζερικό αέριο που έρχεται στην Ελλάδα από το Αζερμπαϊτζάν μέσω αγωγού, έχουμε μια μονάδα αποθήκευσης αερίου της οποίας η χωρητικότητα διπλασιάσθηκε τους τελευταίους μήνες και ως αποτέλεσμα μπορούμε να αγοράζουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλγερία, το Κατάρ, τη Νιγηρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο. Επιπλέον, κατασκευάσαμε μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης στην Ελλάδα. Έτσι, έχουμε πολλές επιλογές πέρα από την κανονική ρωσική προμήθεια”.
“Ο δεύτερος λόγος” προσθέτει “είναι ότι υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα. Το τελευταίο τρίμηνο, η ανάπτυξη ήταν 7,7%, από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη. Ο τρίτος είναι ότι έχουμε μια πολιτικά σταθερή κυβέρνηση με αυτήν την οικονομική ανάπτυξη που ανέφερα, έχουμε κοινωνική συνοχή με την έννοια ότι (η κυβέρνηση) καλωσορίζει τους ξένους επενδυτές, έχουμε μια σειρά κινήτρων που παρέχουν ό,τι χρειάζεται και, συγχρόνως, η κυβέρνηση είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα, έχουμε γιγαντιαία αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα και του επιπέδου των εξαγωγών, καθώς και της διεθνοποίησης της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας που αυξήθηκε κατά 37% μέσα σε ένα χρόνο”.
“Ο πόλεμος στην Ουκρανία” αποσαφηνίζει ο κ. Φραγκογιάννης “επηρεάζει τη χώρα πολιτικά και οικονομικά, αλλά αυτό που λέω είναι ότι οι συνέπειες για την Ελλάδα είναι πιο ελαφριές από ό,τι για την υπόλοιπη Ευρώπη και ότι έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά για την αλλαγή της εικόνας της, από μια χώρα που υπέστη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και του γνωστού «Grexit», των χρόνων 2013- 2017, σε μία αναπτυξιακή κατάσταση”. “Τώρα βιώνουμε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης με μια πολλά υποσχόμενη κατάσταση για την οικονομία και την επιχειρηματική κοινότητα” προσθέτει.
Ερωτηθείς για τα κοινά στοιχεία που συνδέουν Ελλάδα και Πορτογαλία ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι “μοιραζόμαστε το ίδιο σύνολο αξιών, τις ίδιες ανησυχίες – η μετανάστευση είναι ένα θέμα που μοιραζόμαστε και είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη στήριξη που μας δόθηκε από την Πορτογαλία” επισημαίνοντας επίσης ότι “η σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην έδρα της ΕΕ αποτελούν μία ανησυχία και μοιραζόμαστε τις ίδιες θέσεις με πολλούς τρόπους”. Παράλληλα σημειώνει ότι “υπάρχουν πολύ μεγάλες και σημαντικές επενδύσεις από πορτογαλικές εταιρείες στην Ελλάδα και οι εμπορικές ροές φαίνεται να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Γενικά, στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και υποστηρίζουμε αμοιβαία ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές”.
Σε σχέση με τις εμπορικές και τις επενδυτικές ευκαιρίες ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρει ότι οι δύο χώρες πρέπει να κάνουν “βήματα πιο πρακτικού χαρακτήρα” και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση με διάφορες πρωτοβουλίες. “Μία από αυτές είναι η ίδρυση Εμπορικού Επιμελητηρίου μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδος, μια άλλη είναι μια συμφωνία για επισκέψεις επιχειρηματικών αντιπροσωπειών από την Ελλάδα στην Πορτογαλία και από την Πορτογαλία στην Ελλάδα, η ετοιμασία στρογγυλών τραπεζιών για να συζητήσουμε τα ζητήματά μας με ειλικρίνεια και διαφάνεια”. Παράλληλα υπογραμμίζει: “Είμαστε διαθέσιμοι για προσωπικές επαφές με την πορτογαλική κοινότητα για να υποστηρίξουμε επενδύσεις στην Ελλάδα” Και συνεχίζει: “Ένα πράγμα που λέω στην επιχειρηματική κοινότητα σε όλο τον κόσμο, είναι ότι μοιραζόμαστε την ίδια γλώσσα και με αυτό δεν εννοώ αγγλικά ή πορτογαλικά ή ελληνικά, αλλά νοοτροπία και ηθική”.
Τέλος ερωτηθείς σχετικά με την ένταση που δημιουργεί η Τουρκία ο κ. Φραγκογιάννης αναφερόμενος την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο υπογραμμίζει ότι “στην Ελλάδα έχουμε χαράξει τις κόκκινες γραμμές μας ως προς την κυριαρχία των νησιών και της επικράτειάς μας και ως προς το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Συγχρόνως, διατηρούμε ένα ανοιχτό διάλογο για μια γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και είμαστε υπερήφανοι που επιδιώκουμε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, η οποία περιλαμβάνει θέματα συνεργασίας στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες, την ενέργεια, ακόμη και τα περιβαλλοντικά θέματα. Είμαστε γείτονες και πρέπει να μάθουμε να ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλο. Επομένως, αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, της αρχής των καλών σχέσεων μεταξύ των γειτόνων και να συμπεριφέρεται με τρόπο που να μας οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον”.
The post Κ.Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα έχει χαράξει κόκκινες γραμμές ως προς την κυριαρχία των νησιών της appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πετράλωνα: Ο γιος είχε βιαστεί μπροστά στην μητέρα του - Ο πατέρας βιντεοσκοπούσε την κακοποίηση
- Το τηλεφώνημα του Μίχου μέσα από τη φυλακή: «Δεν ντρέπεσαι ρε... Να σαπίσεις στη φυλακή ρε!» - Ο διάλογος με φίλο του
- 6 πράγματα στο ψυγείο σας που πρέπει να πετάξετε
- Πένθος για τον Χρήστο Τριαντόπουλο - Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο πατέρας του
- Οικονόμου: Σε εφαρμογή το Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για 20.000 νέους
- Η βόλτα του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας στο «Σταύρος Νιάρχος»
- Μπιλ Γκέιτς: Σε αυτό το μουσείο μπορεί να τρομάξετε και να αηδιάσετε. Αλλά... να πάτε! Δείτε βίντεο
- Σασμός: Ο Μανώλης είπε ότι ο Μαθιός δολοφόνησε τον Στεφανή και το Twitter ξεφύσηξε με ανακούφιση
- Το ΡΟΥΚ ΖΟΥΚ στην κορυφή του μεσημεριού... -Χαμηλά μονοψήφια για την Ελένη... - Αναλυτικά η τηλεθέαση (31/10/2022)
- FBI: Λύθηκε το μυστήριο με την «Κυρία των Αμμόλοφων» - Ποιο ήταν το θύμα της άγριας δολοφονίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Κ.Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα έχει χαράξει κόκκινες γραμμές ως προς την κυριαρχία των νησιών της
- Διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ μέλος του που φέρεται να είχε συνομιλίες με τη 12χρονη στον Κολωνό
- Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση και ψήφιση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας
- Ουκρανία: «Αποκαταστάθηκαν» η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση στο Κίεβο
- Χρ.Σταϊκούρας: Μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης
- Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών
- Τελευταία Νέα The President
- Κ.Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα έχει χαράξει κόκκινες γραμμές ως προς την κυριαρχία των νησιών της
- Διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ μέλος του που φέρεται να είχε συνομιλίες με τη 12χρονη στον Κολωνό
- Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών
- Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση και ψήφιση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας
- Ουκρανία: «Αποκαταστάθηκαν» η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση στο Κίεβο
- Χρ.Σταϊκούρας: Μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης
- Βουλευτικές εκλογές σήμερα στη Δανία
- Συνελήφθησαν δύο αδέλφια για τον ξυλοδαρμό της 20χρονης αδελφής τους στον Λευκό Πύργο
- Επίθεση σε βάρος πλαστικού χειρουργού στη Θεσσαλονίκη – Τα κίνητρα των δραστών αναζητεί η ΕΛΑΣ
- Ο Ίλον Μασκ θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Twitter
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαντόνα: Δείχνει για πρώτη φορά το πρόσωπό της χωρίς φίλτρα και μακιγιάζ
- «Δεν θέλω ούτε να τον δω»: Νέες φαρμακερές δηλώσεις του Τριαντάφυλλου κατά του Μουτσινά - Τι είπε για το Survivor All Star
- Σεπόλια: Προσήλθαν αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ δύο ακόμα χρήστες της διαδικτυακής εφαρμογής
- ΕΟΔΥ: Νέες οδηγίες προς τους ταξιδιώτες για τον κορωνοϊό
- Ουκρανία: Αποκαταστάθηκαν ηλεκτροδότηση και υδροδότηση στο Κίεβο
- Αστυνομικές ιστορίες που θα σας κάνουν να δακρύσετε από τα γέλια
- Ναυάγιο ανοιχτά της Εύβοιας: Καρέ καρέ η διάσωση μεταναστών από το Λιμενικό -Αγνοούνται 59 άτομα [βίντεο]