ΗΠΑ: Η διαρροή της απόφασης για το Roe v. Wade και η παρακμή της αμερικανικής δημοκρατίας – Δημήτρης Απόκης

Είναι πραγματικά λυπηρό να παρακολουθεί κανείς αυτό που συμβαίνει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μεγαλύτερο προτέρημα αυτής της χώρας και αυτό που την έκανε να αποτελεί το παράδειγμα δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, ήταν το μοναδικό πραγματικά ανεξάρτητο σύστημα των θεσμών της, ο διαχωρισμός των εξουσιών και ένα Σύνταγμα το οποίο επέβαλε τον έλεγχο της μιας εξουσίας έναντι της άλλης, έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία (checks and balances). Δυστυχώς, αυτό το πραγματικά εκπληκτικό πολιτικό σύστημα, βρίσκεται πλέον σε αποσύνθεση,

με τα άκρα να έχουν κυριαρχήσει και να μην υπάρχει πλέον σεβασμός στους θεσμούς και στην ίδια τη δημοκρατία.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Μετά τα δραματικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021, με την εισβολή του όχλου στο Κογκρέσο, τελευταίο και βαρύτατο πλήγμα εναντίον της καρδιάς των θεσμών της αμερικανικής δημοκρατίας, αποτελεί η διαρροή ολόκληρου του σχεδίου απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, αναφορικά με την υπόθεση του πολύκροτου θέματος των αμβλώσεων (Roe v. Wade). Πρόκειται για κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ. Η προκαταρκτική γνώμη του δικαστή Σάμιουελ Αλίτο, εκλάπη από το δικαστήριο, χωρίς άδεια και δόθηκε στον Τύπο. Αυτό είναι μια πράξη δολιοφθοράς, από έναν εγκληματία εναντίον της δημοκρατίας. Μια πράξη που δείχνει, ότι πλέον στις ΗΠΑ, η πολιτική σκοπιμότητα έχει υπερκεράσει το Σύνταγμα, τους θεσμούς και τελικά την ίδια τη δημοκρατία. Δεν έχει σημασία εάν ο εγκληματίας που διέπραξε αυτήν την πράξη είναι Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικάνος. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποκαλυφθεί και να τιμωρηθεί με την πλέον βαριά ποινή που προβλέπει ο νόμος.

Πρόκειται για μια εγκληματική πράξη της οποίας οι επιπτώσεις ξεπερνούν τα όρια των ΗΠΑ, και η έκβασή της θα επηρεάσει στο σύνολό τους τις δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφεθεί να ξεχαστεί με το πέρασμα του χρόνου.

Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, δεν δικαιούνται να καθίσουν αμέτοχοι αποδεχόμενοι ότι αποτελούν θύματα μιας δημοκρατίας υπό κατάρρευση, η οποία έχει καταληφθεί και κυριαρχείται από το αποκαλούμενο, woke culture, την κουλτούρα της ακύρωσης. Πρέπει να κινήσουν γη και ουρανό και να μην διστάσουν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για να βρουν τον ένοχο αυτής της επαίσχυντης πράξης. Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, είναι θεμιτό να ανησυχεί, για την εικόνα του θεσμού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απειλή εναντίον του και θα πρέπει το ίδιος με το σύνολο των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου, να κάνουν μια κοινή δήλωση, στην οποία θα εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την πράξη αυτή, και θα εκφράζουν ξεκάθαρα ότι είναι κάτι το οποίο δεν θα υπομείνουν και δεν θα αποδεχτούν.

Και επειδή έχει γίνει πολύ κουβέντα και έχουν γραφτεί πολλά, εκτός Αμερικής, μετά από αυτή την κατάπτυστη διαρροή, καλό θα είναι να δούμε με ψυχραιμία την ουσία του θέματος, ξεκινώντας από το γεγονός ότι όλοι εκφράζουν γνώμη επιφανειακά, μη γνωρίζοντας το σύστημα της Αμερικής και το τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτή τη χώρα. Ακούς δηλώσεις του τύπου, εάν αυτό περάσει θα μας οδηγήσει δεκαετίες πίσω. Αλήθεια; Γιατί;

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων και στις δύο πλευρές της συζήτησης για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ, είναι απόλυτα ειλικρινείς και λειτουργούν καλοπροαίρετα, με βάση αυτό που θεωρούν σωστό. Ναι, είναι γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ, η απόφαση, Roe v. Wade, έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης για να συγκεντρωθούν χρήματα και πολιτική δύναμη. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι απλοί πολίτες που υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη άποψη, το κάνουν για σοβαρούς λόγους. Οι μεν βλέπουν ειλικρινά την απαγόρευση της άμβλωσης ως αμαρτία κατά των γυναικών και οι δε βλέπουν ειλικρινά την άμβλωση ως αμαρτία κατά της ζωής.

Στη δημοκρατία, πρέπει να σέβεσαι την αντίθετη άποψη. Η απόφαση, Roe v. Wade, αποτελεί για την Αμερική μια πληγή, η οποία δεν θεραπεύτηκε ποτέ, για αυτό ακριβώς το λόγο, διότι η διαφωνία και η ένταση που προκαλεί έχει τη ρίζα της, σε πραγματικά ειλικρινή και δημοκρατικά αισθήματα. Άλλες κομβικές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, όπως η κατάργηση του διαχωρισμού των σχολείων για λευκούς και μαύρους, για τους διαφυλετικούς γάμους, το γάμο των ομοφυλοφίλων, έγιναν αποδεκτές από την κοινή γνώμη, ακόμη και όταν η πλειοψηφία της κοινωνίας ήταν εναντίον. Η απόφαση για τις αμβλώσεις, είναι εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Ποτέ δεν σταμάτησε να διχάζει την Αμερική. Αντίθετα η αντίθεση γύρω από αυτή έγινε πολύ πιο έντονη μετά την έκδοσή της.  Ίσως γιατί ενώ οι άλλες αποφάσεις είχαν να κάνουν με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, και αυτή είχε να κάνει με τη ζωή και το θάνατο.

Το σχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που έγινε αντικείμενο εγκληματικής κλοπής και διαρροής, έχει ακριβώς αυτή τη συλλογιστική. Δεν παίρνει θέση, δεν προσπαθεί να δώσει λύση. Αυτό που κάνει είναι ότι προχωρά με σοφία σε μια δημοκρατική διαχείριση της βαθιάς αντίθεσης που διχάζει την αμερικανική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Δίνει τη δυνατότητα να αποφασίσει ο λαός κάθε μιας από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ. Κάποιες από αυτές θα απαγορεύσουν τις αμβλώσεις, ενώ κάποιες άλλες θα τις επιτρέψουν. Αλλά κάθε Πολιτεία και οι πολίτες της θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν δημοκρατικά και ελεύθερα.

Από όλους τους φιλελεύθερους νομικούς που έχουν ασκήσει κριτική στην απόφαση Roe v. Wade, η πλέον ορθολογική είναι αυτή του θρυλικού μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου, της αείμνηστης, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η οποία αφού αμφισβήτησε το σκεπτικό της απόφασης είπε, το 1985, ότι φαίνεται να “προκάλεσε, όχι επίλυση, αλλά σύγκρουση”, γύρω από το θέμα των αμβλώσεων.

Η απόφαση Roe v. Wade, έχει δηλητηριάσει επικίνδυνα το πολιτικό σύστημα και την πολιτική αντιπαράθεση στην Αμερική. Οι Δημοκρατικοί εγκλωβίστηκαν στην άμβλωση ως κομματική ορθοδοξία, αντιμετωπίζουν τους τους διαφωνούντες ως ανεπιθύμητους, και επιδιώκουν όλο και πιο ακραία μέτρα για να ευχαριστήσουν τους ακτιβιστές τους, αποκομίζοντας ταυτόχρονα τεράστιες δωρεές, από τη βιομηχανία των αμβλώσεων. Οι Ρεπουμπλικάνοι, λειτουργούν χωρίς ειλικρίνεια στο θέμα, και όταν είναι ειλικρινείς σχεδόν ποτέ δεν προσπαθούν να εξηγήσουν τη σκέψη τους και να πείσουν κανέναν. Το σλόγκαν, “είμαι υπέρ της ζωής”, δεν είναι αρκετό. Η υπόθεση των αμβλώσεων, έχει προκαλέσει τεράστια διαστρέβλωση στην πολιτική και των δυο κομμάτων της Αμερικής.

Δυστυχώς, η εγκληματική κλοπή και διαρροή του σχεδίου απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ, για το Roe v. Wade, αποτελεί μια ακόμη, την κορυφαία απόδειξη, ότι η αμερικανική δημοκρατία έχει προσβληθεί, εκ των έσω, από ένα επικίνδυνο και θανάσιμο ιό, ο οποίος την οδηγεί σε ραγδαία παρακμή.

Το ίδιο που συνέβη με την κλοπή – διαρροή του σχεδίου απόφασης, συμβαίνει και σε όλα τα μεγάλα θέματα. Η έκφραση και η υπεράσπιση παραδοσιακών αρχών και αξιών, ο πατριωτισμός, διώκονται με τρόπο εκβιαστικό, με εκστρατείες συκοφαντίας, διαπόμπευσης και εκφοβισμού. Η κλασσική παιδεία και μόρφωση αποτελεί μειονέκτημα. Πλουραλισμός και η ελευθερία ενημέρωσης καταστρατηγούνται απροκάλυπτα και αυτό είναι αποδεκτό χωρίς αντίδραση. Το βλέπουμε στο πως διεξάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, στο πως αποφασίζει η μη εκλεγμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, στο πως λειτουργούν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν The Shining City on the Hill, για τη φιλελεύθερη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, με αυτά που συμβαίνουν σήμερα με μια κυβέρνηση και ένα σύστημα στην Ουάσιγκτον, το οποίο ως κύριο μέλημα του, έχει να τρέχει να προλάβει τον επόμενο Τραμπ ή τον ίδιο τον Τραμπ, αυτό πλέον δεν ισχύει και ο κίνδυνος για τον πολιτισμένο κόσμο και τη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι μεγάλος.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Αμερικανικής Πολιτικής. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και του The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον, μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. 

The post ΗΠΑ: Η διαρροή της απόφασης για το Roe v. Wade και η παρακμή της αμερικανικής δημοκρατίας – Δημήτρης Απόκης appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα