Η συζήτηση στη Βουλή για τη βάση εισαγωγής και τα πολλαπλά μηνύματα που στέλνει ο πρωθυπουργός

«Αναλαμβάνω με θάρρος το πολιτικό κόστος για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ γιατί ξέρω ότι κάνω το σωστό για την επόμενη γενιά».

Με αυτή τη φράση, μιλώντας στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ποιο είναι το υπόβαθρο της πολιτικής του σκέψης  που είναι ταυτόχρονα και η ειδοποιός διαφορά της δίκης του διακυβέρνησης από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που επίσης κυβέρνησαν τη χώρα.

Του

Κώστα Πασίση

Η ομιλία του ήταν ένα μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις απαραίτητες αλλαγές όχι μόνο στην παιδεία αλλά παντού.

Η χθεσινή συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για το «νέο σχολείο», κορυφαία μεταρρύθμιση, έγινε μέσα σε «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα καθώς οι πολιτικές δυνάμεις θεώρησαν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα προσφέρεται για αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, αμιγώς, ως  αντι-μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, επί της ουσίας αντιτάχθηκαν σε οποιαδήποτε αλλαγή στην Παιδεία που έχει μείνει καθηλωμένη στο… χθες, δέσμια των ιδεολογικών αγκυλώσεων και των παθογενειών του παρελθόντος.

Εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση ακολουθώντας την πολλάκις χρησιμοποιημένη και συνάμα ξεπερασμένη  συνταγή ότι η ΝΔ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων, αδιαφορώντας για τους πολλούς.

Το δεύτερο στοιχείο που προέκυψε από τη χθεσινή αντιπαράθεση ήταν η πλήρης πολιτική κάλυψη που προσέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία είναι μόνιμα «στοχοποιημένη» από το ΣΥΡΙΖΑ και τις λοιπές «προοδευτικές» δυνάμεις.

Η «καθαρή» στήριξη Μητσοτάκη στην εν λόγω  υπουργό  όμως ήταν και μια προειδοποίηση, ίσως τελευταία, σε κάποιους γαλάζιους συνδικαλιστές και όχι μόνο που το τελευταίο διάστημα έχουν  πάρει αποστάσεις από το επίμαχο νομοσχέδιο.

Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε με «σθένος» και τη διάταξη για την αξιολόγηση που είναι «κόκκινο πανί» για τους εκπαιδευτικούς και αιτία πολέμου για την αντιπολίτευση.

«Ανά 4ετία ή 2ετία, οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται για το έργο τους και την επιχειρησιακή τους συνέπεια. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα αναλογούν είτε με μεγαλύτερη ευκολία στην ανάθεση θέσεων ευθύνης, είτε σε επιμόρφωση. Και οι αξιολογητές θα αξιολογούνται. Ο διευθυντής του σχολείου θα υπόκειται στη κρίση του διευθυντή εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση αποτελεί πια ώριμο αίτημα της κοινωνίας. 7 στους 10 πολίτες κρίνουν απαραίτητη την αξιολόγηση στα σχολεία και 9 στους 10 συμφωνούν με τις νέες θεματικές ενότητες», τόνισε χαρακτηριστικά

Τέλος, διεμήνυσε ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός για τους εκπαιδευτικούς, άλλα θα υποστούν μια πρόσθετη ταλαιπωρία που θα είναι τα συχνά εργαστηριακά τεστ.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Στην αντίπερα όχθη, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εστίασε σε τρία σημεία.

Πρώτο επιχείρησε να ταυτίσει την κυβέρνηση με ιδιωτικά και οικονομικά συμφέροντα, μια πάγια τακτική της Αριστεράς εδώ και πολλά χρόνια.

«Η σκοπιμότητά σας δεν είναι η μεταρρύθμιση, αποκαλύφθηκε ο δόλος με τις κρυφές συναλλαγές με ιδιωτικά συμφέροντα», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «στα κολέγια δεν βάλατε βάση εισαγωγής, μοναδική βάση εισαγωγής εκεί είναι η οικονομική δυνατότητα των γονιών των μαθητών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεύτερο. Προσπάθησε να «πλήξει» σε προσωπικό επίπεδο τον Πρωθυπουργό. Μια τακτική που χρησιμοποιεί συχνά το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα το χιλιοπαιγμένο πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου Μαρέβας.

« Έχετε άγνοια για το τι σημαίνει δημόσιο πανεπιστήμιο. Δεν φοιτήσατε ποτέ σε αυτό. Αλλά έχετε άγνοια και για το τι σημαίνει πανελλαδικές. Δεν περάσατε ποτέ από τη βάσανο των εξετάσεων, παιδιά του κολεγίου ήσασταν που είχαν την οικονομική δυνατότητα οι γονείς τους – και καλώς την είχαν – να πάνε κατευθείαν στο εξωτερικό».

Τρίτο Θέλησε να φανεί αρεστός στα πλατιά λαϊκά στρώματα, με «όχημα» το λαϊκισμό.

Έτσι υποσχέθηκε ότι «Εάν μέσα στον επόμενο χρόνο βρεθούμε στη διακυβέρνηση, δεσμευόμαστε ότι θα καταργήσουμε την αθλιότητα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και θα θεραπεύσουμε τις αδικίες»

Τέλος, η Φώφη Γεννηματά σε σχέση με την προτελευταία εμφάνιση της στη Βουλή, τήρησε ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε «αποσπασματικό» το νομοσχέδιο για τη Παιδεία και «δείγμα της συντηρητικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση» και τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής ωστόσο θα ψηφίσει άρθρα που επαναφέρουν έστω και με ελλειμματικό τρόπο ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 2011.

The post Η συζήτηση στη Βουλή για τη βάση εισαγωγής και τα πολλαπλά μηνύματα που στέλνει ο πρωθυπουργός appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα