Η ρωσική τράπεζα VTB καλεί τον Πούτιν να περιορίσει τις επιχειρήσεις των δυτικών εμπόρων σιτηρών

Η ρωσική τράπεζα VTB Bank, η οποία έχει πληγεί από τις κυρώσεις, κάλεσε τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να περιορίσει τις δραστηριότητες των δυτικών εμπόρων σιτηρών στη Ρωσία, επικαλούμενη την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος των Ρώσων εμπόρων στην παγκόσμια αγορά, όπως προκύπτει από επιστολή που έχει στη διάθεση του το πρακτορείο Reuters.

Στην

επιστολή με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της VTB Αντρέι Κόστιν ζήτησε από τον Πούτιν να εκδώσει διάταγμα το οποίο θα απαγορεύει στις εταιρείες που ανήκουν σε «πρόσωπα που συνδέονται με μη φιλικές χώρες» να αγοράζουν σιτηρά και ελαιόσπορους από Ρώσους αγρότες για να συνεχίσουν περαιτέρω τις εξαγωγές.

Το διάταγμα θα πρέπει επίσης να απαγορεύσει σε εταιρείες που σχετίζονται με «μη φιλικές» χώρες να κατέχουν ρωσικές εταιρείες που έχουν σχέση με τις υποδομές φόρτωσης σιτηρών στα λιμάνια και την αποθήκευση σιτηρών, αναφέρει ο Κόστιν στην επιστολή του.

«Οι εξαγωγείς από μη φιλικές (χώρες) κατέχουν περίπου το 15% των υποδομών μεταφόρτωσης των ρωσικών λιμένων στη λεκάνη της Αζοφικής και Μαύρης Θάλασσας, επιτρέποντάς τους να αποσπούν πρόσθετα κέρδη από το εμπόριο ρωσικών σιτηρών… ενώ η ρωσική οικονομία και ο ρωσικός προϋπολογισμός χάνουν σημαντικά έσοδα», αναφέρει ο Κόστιν.

Η VTB κατέχει μερίδια σε διάφορους σημαντικούς ρωσικούς κόμβους εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα. Η τράπεζα αρνήθηκε να απαντήσει σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την επιστολή.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, προμηθεύοντας κυρίως τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Στους παίκτες της ρωσικής αγοράς σιτηρών θα πρέπει να τους επιτραπεί να έχουν τη δυνατότητα να πωλούν σιτηρά σε διεθνείς εμπόρους για εξαγωγές σε ελεύθερη βάση, η οποία περιλαμβάνει την παράδοση στον τελικό προορισμό, αναφέρεται στην επιστολή.

Δεκάδες ξένες εταιρείες συμπεριλαμβανομένων της Starbucks και των McDonald’s έχουν φύγει από την Ρωσία από τότε που η Μόσχα έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Αν και οι προμήθειες τροφίμων δεν επλήγησαν από τις δυτικές κυρώσεις, ορισμένοι διεθνείς έμποροι σιτηρών, όπως οι εταιρείες Bunge και Cargill Inc, άρχισαν να περιορίζουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη Ρωσία τον Μάρτιο.

Ωστόσο άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Vittera την οποία ένα μέρος κατέχει η γιγαντιαία εταιρεία εξόρυξης και εμπορίας Glencore που έχει την έδρα της στην Ελβετία, συνεχίζει να δραστηριοποιείται εκτεταμένα στην Ρωσία.

Η Viterra και η VTB μοιράζονται την ιδιοκτησία ενός τερματικού σταθμού σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η Louis Dreyfus διαθέτει επίσης έναν τερματικό σταθμό στην Αζοφική Θάλασσα.

Η Viterra ανέφερε: «Η Viterra είναι η μόνη εταιρεία που μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό το δίκτυο: «Είμαστε ενήμεροι για την πρόταση της VTB, αλλά δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή τη στιγμή». Η Louis Dreyfus αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το επίπεδο της επιρροής

Σύμφωνα με την επιστολή της VTB, τα μέτρα που περιγράφονται στην πρόταση θα επιτρέψουν στην Ρωσία «να καθορίζει την κύρια γεωγραφία των χωρών που εισάγουν ρωσικά σιτηρά» και να δίνουν στην Μόσχα «ένα θεμελιωδώς διαφορετικό επίπεδο επιρροής στη διαμόρφωση των τιμών της αγοράς».

Οι επισημάνσεις που έχουν γίνει στην επιστολή με το χέρι προφανώς του Πούτιν, υπονοούν ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από τους συμβούλους του να επανεξετάσουν την πρόταση με την κυβέρνηση.

Το Κρεμλίνο δεν σχολιάζει εμπιστευτικού χαρακτήρα αλληλογραφία δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μια πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο δήλωσε στο Reuters ότι η πρόταση έχει ήδη σταλεί στην κυβέρνηση για να εξετασθεί.

«Αλλά η κύρια ιδέα συνίσταται στο να ενισχυθεί η θέση των ρώσων εμπόρων στην διεθνή αγορά και όχι να απαγορεύσει τις δραστηριότητες κανενός» δήλωσε η πηγή.

Το υπουργείο αγροτικής οικονομίας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει το θέμα.

Τον Μάιο ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Ντμίτρι Πάτρουσεφ, όταν ρωτήθηκε από τη Vittera για τη στάση της Μόσχας έναντι των ξένων εταιρειών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στον τομέα των σιτηρών στην Ρωσία, είχε δηλώσει ότι η Μόσχα επιθυμεί να μείνουν και θα τις υποστηρίξει.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ένας έμπορος σιτηρών, η κυβέρνηση αναμένεται να προετοιμάσει την απάντηση της στην πρόταση της VTB έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αν η πρόταση καταλήξει στην έκδοση ενός διατάγματος, αυτό θα είναι άνευ προηγουμένου, δήλωσε ο έμπορος στο Reuters. «Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ με καμία άλλη (βιομηχανία) στην Ρωσία».

The post Η ρωσική τράπεζα VTB καλεί τον Πούτιν να περιορίσει τις επιχειρήσεις των δυτικών εμπόρων σιτηρών appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα