Η κινητικότητα στις τράπεζες, η επιτυχία του Ν.Γιατρομανωλάκη, και το τουρκικό ενδιαφέρον στο retail

Στα πάνω του είναι τις μέρες αυτές ο υφυπουργός πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Ο χώρος του οποίου προΐσταται, είναι πάντα επιφυλακτικός έναντι της πολιτικής του ηγεσίας, ιδιαίτερα δε ο χώρος του βιβλίου που τα τελευταία χρόνια έχει δικαίως επιφυλακτικότητα λόγω αστοχιών και λανθασμένων ενεργειών. Γι αυτό και μόνον απαρατήρητη δεν πέρασε η θριαμβευτική υποδοχή που απόλαυσε στη Φρανκφούρτη από τους εκπροσώπους

του βιβλίου, αφού για πρώτη φορά  η χώρα μας εκπροσωπήθηκε με αξιοπρέπεια, έχοντας μεγάλο περίπτερο, στον χώρο όπου βρίσκονται και τα περίπτερα των μεγάλων χωρών. Μεταξύ άλλων, το υπουργείο έχει προβλέψει να διοργανώσει και αρκετές εκδηλώσεις στον χώρο της Έκθεσης, με στόχο την προβολή του ελληνικού βιβλίου, γεγονός (που επί της ουσίας) συμβαίνει πρώτη φορά. Επίσης δεν παρέλειψε να συναντηθεί με αρκετούς ομολόγους του προκειμένου να συντονίσουν δράσεις για την τόνωση του βιβλίου. Φαίνεται επιτέλους ότι μετά από πολύ καιρό, ο χώρος ξαναβρίσκει την περπατησιά του…

Στα πάνω της επίσης διαπιστώνει η στήλη ότι βρίσκεται και η αεικίνητη Ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Την εντοπίσαμε σε ένα ιδιαίτερα παραγωγικό τετ α τετ που είχε στο Στρασβούργο με τον ισχυρό αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διερεύνηση Προοπτικών. Στο αντικείμενο του Σέφτοβιτς βρίσκεται (εκτός από την διεύρυνση που αφορά άμεσα για ευνόητους λόγους την Ελλάδα) και το περίφημο foresight, η προετοιμασία δηλαδή και υιοθέτηση στρατηγικών διαμόρφωσης του μέλλοντος. Η κα Ασημακοπούλου διαπίστωσε ότι για πρώτη φορά η Ε.Ε αρχίζει να αντιλαμβάνεται με σοβαρότητα τις προοπτικές της και να αναλαμβάνει δράσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες προκλήσεις, ενώ ο κ. Σέφτσοβιτς , μαθαίνω  ότι ζήτησε τακτικότερη συνεργασία με την κα Ασημακοπούλου και κατ’  επέκταση  την Ελληνική κυβέρνηση…

Έντονος προβληματισμός επικρατεί σε τράπεζες και διαχειριστές κόκκινων δανείων. Και αυτό γιατί φαίνεται πως η κυβέρνηση κάνει πίσω στη ρύθμιση τη νομοθετική για τα κόκκινα δάνεια. Πρόκειται για την επίλυση του ζητήματος που προέκυψε με την απόφαση του Αρείου Πάγου που δεν νομιμοποιεί τους servicers να προχωρούν (στην ουσία) σε πλειστηριασμούς. Έτσι λοιπόν οι αρχικές ελπίδες για νομοθετική ρύθμιση παραπέμπονται στις καλένδες και η επίλυση του ζητήματος όπως όλα δείχνουν θα πάει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Βέβαια, τι θα γίνεται μέχρι τότε με τις τιτλοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς ουδείς γνωρίζει και τα προβλήματα για τις τράπεζες και τους διαχειριστές φαίνεται πως μόλις ξεκίνησαν. Υπενθυμίζουμε πως το εμπόδιο που μπαίνει στο πρόγραμμα τελειοποιήσεων του Ηρακλή πλήττει όχι μόνο τράπεζες και servicers αλλά και το δημόσιο που ζημιώνεται από την πολύ πιθανή (πλέον) κατάπτωση των εγγυήσεων.

Eπενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία σχεδιάζει στο εργοστάσιο της Νέας Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, με στόχο μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, αλλά και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως η μηχανική μάθηση, στη διαδικασία παραγωγής. Παράλληλα, η εταιρεία πραγματοποιεί έρευνα για την παραγωγή σκυροδέματος ουδέτερων εκπομπών ώς το 2050. H μονάδα της Θεσσαλονίκης έχει ευρύτερο αναπτυξιακό αντίκτυπο στα Βαλκάνια, αφού έχει συμβάλει καθοριστικά στην επέκταση και ανάπτυξη του ομίλου στη γεωγραφική γειτονιά της χώρας μας, όπου λειτουργούν πέντε εργοστάσια, σε Αλβανία, Βουλγαρία, Αλβανία και κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Κυμαινόμενα διόδια με βάση τις ώρες αιχμής προτείνουν οι τεχνικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την επέκταση της Αττικής Οδού, μια πρόταση που δεν απορρίπτεται αντίθετα συζητιέται έντονα. Δηλαδή από τις επτά το πρωί έως τις δέκα που είναι ώρες αιχμής θα μπαίνουν κάποιοι σταθμοί με κυμαινόμενες τιμές διοδίων. Κάτι που οδηγεί στην ουσία σε αύξηση της τιμής των διοδίων, ενώ μέσω αυτής της αύξησης αναμένεται να μειωθεί και η κίνηση στην Αττική Οδό, καθώς ενδεχομένως ορισμένοι πολίτες προτιμήσουν άλλες οδούς. Σε κάθε περίπτωση αυτές είναι προτάσεις και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Κινητικότητα καταγράφεται στο retail στη χώρα μας καθώς , όπως αναφέρουν άνθρωποι με γνώση των διεργασιών στο retail, ενδιαφέρον για είσοδο στη χώρα μας έχουν εκφράσει πολλές αλυσίδες τουρκικών, πολωνικών και σερβικών εταιρειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Pepco όπου αναπτύσσεται δυναμικά στην εγχώρια αγορά, ενώ καταστήματα όπως η Sinsay και άλλα brands φαίνεται πως επεκτείνονται στην Ελλάδα.

Κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο σηματοδοτεί η πρόταση της ιταλικής ION Group για εξαγορά του 27% της Πειραιώς, το ποσοστό δηλαδή που έχει το ΤΧΣ στην τράπεζα. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση η κινητικότητα παρατηρείται καθώς οι τράπεζες διαπραγματεύονται στο ταμπλό σε χαμηλές τιμές, έχουν περιθώρια ανάπτυξης και έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους. Ας μην ξεχνάμε πως μέσω της Ελλάδας, ένας επενδυτής αποκτά ευρωπαϊκή άδεια τραπεζικού ιδρύματος.

The post Η κινητικότητα στις τράπεζες, η επιτυχία του Ν.Γιατρομανωλάκη, και το τουρκικό ενδιαφέρον στο retail appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα