Η Κίνα απέρριψε τα σχέδια του ΠΟΥ για 2η φάση της έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού
Η Κίνα απέρριψε σήμερα την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να προχωρήσει σε μια δεύτερη φάση της έρευνας για την προέλευση του νέου κορωνοϊού στην ασιατική χώρα όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της covid-19 στα τέλη του 2019.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα να διεξαχθεί μια δεύτερη φάση της έρευνας στα εργαστήρια και τις αγορές της Ουχάν, ενώ ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να επιδείξουν διαφάνεια.
Η πρόταση αυτή αποτελεί «έλλειψη σεβασμού προς την κοινή λογική και αλαζονεία προς την επιστήμη», δήλωσε
Ο Ζενγκ δήλωσε ότι εξεπλάγη όταν διάβασε για πρώτη φορά το σχέδιο του ΠΟΥ, διότι αναφέρει ως πιθανή προέλευση του κορωνοϊού την ενδεχόμενη παραβίαση των πρωτοκόλλων σε ένα κινεζικό εργαστήριο.
Ο Τέντρος είχε επισημάνει νωρίτερα τον Ιούλιο ότι οι έρευνες για την πηγή της πανδημίας covid-19 στην Κίνα εμποδίζονται από την έλλειψη στοιχείων για τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης της ασθένειας εκεί.
Ο Ζενγκ επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι κάποια από τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιευθούν στο σύνολό τους λόγω ανησυχιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
«Ελπίζουμε ο ΠΟΥ να επανεξετάσει με σοβαρότητα τις μελέτες και τις προτάσεις των Κινέζων ειδικών, που πραγματικά αντιμετωπίζουν τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού που προκάλεσε την covid-19 ως επιστημονικό θέμα, και να αποφύγει τις πολιτικές παρεμβάσεις», επεσήμανε ο Κινέζος υφυπουργός.
Η Κίνα αντιτίθεται στην πολιτικοποίηση της έρευνας, τόνισε.
Τα πρώτα γνωστά κρούσματα της covid-19 εμφανίστηκαν στην πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε από ζώα στους ανθρώπους τα οποία πωλούνταν ζωντανά σε αγορά της πόλης.
Η θεωρία της προέλευσης του κορωνοϊού από κινεζικό εργαστήριο, την οποία υποστήριζε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανέλθει στο προσκήνιο, αν και στο παρελθόν δεν έχει θεωρηθεί βάσιμη από τους επιστήμονες.
Τον Μάιο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τους συμβούλους του να βρουν απαντήσεις στο θέμα της προέλευσης του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών εξετάζουν αντικρουόμενες θεωρίες, ανάμεσά τους και το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο στην Κίνα.
Ένας από τους υπευθύνους του ινστιτούτου ιολογίας της Ουχάν, ο Γουάν Ζιμίνγκ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι στα εργαστήριά του δεν υπήρξε «καμία διαρροή» ή «ατύχημα».
Αντίθετα οι κινεζικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας κατηγορούν συχνά το εργαστήριο του Φορτ Ντέτρικ στις ΗΠΑ. Το εργαστήριο, που βρίσκεται κοντά στην Ουάσινγκτον, ασχολείται με την έρευνα κατά της τρομοκρατίας με βιολογικά όπλα.
Ο Ζενγκ καθώς και άλλοι ειδικοί και αξιωματούχοι από την Κίνα ζήτησαν από τον ΠΟΥ να επεκτείνει τις έρευνές του για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού και σε άλλες χώρες.
«Πιστεύουμε ότι μια διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και δεν είναι απαραίτητο να επενδύσουμε περισσότερη ενέργεια και προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», σχολίασε ο Λιάνγκ Ουανιάν, ο Κινέζος επικεφαλής της κοινής αποστολής εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες στα ζώα, κυρίως σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό νυχτερίδων.
The post Η Κίνα απέρριψε τα σχέδια του ΠΟΥ για 2η φάση της έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Υψηλή χοληστερίνη: Το ανησυχητικό σημάδι στα πόδια που πρέπει να μας βάλει σε υποψίες
- Φολέγανδρος: Στο Κέντρο Υγείας Νάξου ο δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς: Φέρεται να έκανε απόπειρα αυτοκτονίας
- Νέα μέτρα: Φεύγει η απαγόρευση κυκλοφορίας, έρχονται τα τεστ
- Θανατηφόρο τροχαίο στον Άγιο Βασίλειο με δύο νεκρούς
- Επίσημο: Τέλος στην ασυνέπεια ιδιοκτητών οχημάτων - Πρόστιμα - μαμούθ
- Θεσσαλονίκη: Τσακώθηκαν στον δρόμο για την προτεραιότητα και τον πυροβόλησε
- Διαστημόπλοιο έφθασε στον Δία και τον Γανυμήδη -Η NASA με μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου
- Διπλές αυξήσεις στις συντάξεις για 8 κατηγορίες ασφαλισμένων
- Κορωνοϊός: Τι γίνεται σε οικογένειες με εμβολιασμένα και μη μέλη
- Απίστευτο και όμως αληθινό: Τον πυροβόλησε γιατί... βγήκε απότομα από τη στροφή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Το Βερολίνο θα χρηματοδοτήσει ελληνικό πρόγραμμα ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων
- Η Κίνα απέρριψε τα σχέδια του ΠΟΥ για 2η φάση της έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού
- ΗΠΑ: Τα παιδιά κάτω των 12 θα μπορούν να εμβολιαστούν από τα τέλη Αυγούστου
- Ινδία: 41.383 κρούσματα κορωνοϊού και 507 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
- Τελευταία Νέα The President
- Η Κίνα απέρριψε τα σχέδια του ΠΟΥ για 2η φάση της έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού
- ΗΠΑ: Τα παιδιά κάτω των 12 θα μπορούν να εμβολιαστούν από τα τέλη Αυγούστου
- Το Βερολίνο θα χρηματοδοτήσει ελληνικό πρόγραμμα ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων
- Ινδία: 41.383 κρούσματα κορωνοϊού και 507 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
- Πορτογαλία: Στόχος ο εμβολιασμός των ηλικιών 12-17 έως την έναρξη της σχολικής χρονιάς
- Nord Stream 2: Το Βερολίνο χαιρετίζει έναν “εποικοδομητικό” συμβιβασμό
- Σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 από τον ΕΟΔΥ, την Πέμπτη 22 Ιουλίου
- ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβερνητική τροπολογία περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σημαίνει απολύσεις εργαζομένων
- Ζάκυνθος: Κλείνει ο κεντρικός δρόμος του Λαγανά
- Nord Stream 2: Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την συμφωνία με τη Γερμανία για τον αγωγό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Airbus: Εγκαινιάστηκε το κέντρο παραγωγής και διανομής των αεροσκαφών Α350 στην Κίνα
- Κορονοϊός - Παυλάκης: Δεν είναι απίθανο το να φτάσουμε κοντά στα 10.000 κρούσματα
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Πέμπτης 22 Ιουλίου
- Δυσοίωνες προβλέψεις κι από τον Παυλάκη: Μπορεί να δούμε 10.000 κρούσματα
- Κοροναϊός: Εντοπίστηκαν «μαϊμού» μοριακά τεστ σε ταξιδιωτικό γραφείο
- Επίσημο: Τέλος στην ασυνέπεια ιδιοκτητών οχημάτων - Πρόστιμα - μαμούθ
- Στο ΚΥ Νάξου ο κατ' ομολογίαν δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς
- Δύο νεκροί σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη