Η ανάλυση των τελευταίων δημοσκοπήσεων και η κινητικότητα στον χώρο του κέντρου

Κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό «Κέντρο», μεγάλος χαμένος ο Αλέξης Τσίπρας και …έκπληξη από Γεννηματά, που απρόσμενα έκανε δημοσκοπικό «άλμα» εντός Σοσιαλδημοκρατικού τερέν, δίνοντας της κρίσιμες «ανάσες» στην αφετηρία της «κούρσας» για την επανεκλογή της στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, σε μια δύσκολη περίοδο για την ίδια.

Αυτά είναι τρία βασικά πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των ευρημάτων της δημοσκόπησης της GPO.

Του

Κώστα Πασίση

Μια μέτρησης, που δικαιώνει τον Πρωθυπουργό στη στρατηγική επιλογή του να επιμένει στη «κεντρώα» ταυτότητα της ΝΔ.

Στη συγκεκριμένη μέτρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης   θεωρείται «κεντροδεξιός» από το 55% των ψηφοφόρων της ΝΔ, όπως και από το 51,3% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής.

Αν δίπλα σε αυτά τα ποσοστά, προσθέσουμε  και τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Μetron Analysis σύμφωνα με τα οποία το 92%, των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ  βλέπουν θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η διείσδυση της ΝΔ στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο είναι αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακή.

Ταυτόχρονα η ευρεία αποδοχή του από «μετριοπαθείς» ψηφοφόρους άλλων πολιτικών δυνάμεων «μπετονάρει» την εκλογική νίκη της ΝΔ και πιθανότατα οδηγεί σε αυτοδυναμία.

Η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήλθε ως «μάννα εξ ουρανού», αλλά κατόπιν σχεδίου και «πυξίδας» με σαφή προσανατολισμό προς το Κέντρο.

Όπως επισημαίνει συνεργάτης του η επιχείρηση διεύρυνσης του κόμματος  υλοποιήθηκε μέσα από μεταρρυθμιστική ατζέντα και φυσικά από τα συνεχή και στοχευμένα  πολιτικά ανοίγματα σε άλλους χώρους. Μια τακτική που ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδόν  από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στο «τιμόνι» της ΝΔ και υπηρετείται πιστά μέχρι σήμερα.

Ο αρχηγός της ΝΔ έχει την πρωτοκαθεδρία στο συγκεκριμένο χώρο, σε μια περίοδο που  ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ διαγκωνίζονται για το ποιος θα ξεπεράσει τον άλλον σε  αντιδεξιό λόγο!

Την ίδια στιγμή πάντως που τα κόμματα της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν παλαιές ξεπερασμένες  συνταγές, ο Πρωθυπουργός στις συνεντεύξεις του δηλώνει απερίφραστα, οτι οι κομματικές ταμπέλες «Δεξιά», και «Αριστερά» έχουν ξεφτίσει στην κοινωνία…

«Κόλαφος» για Τσίπρα, «δώρο» στη Γεννηματά

Η δημοσκόπηση της GPO, είναι ένα ηχηρό «χαστούκι» για τον Αλέξη Τσίπρα που φαίνεται ότι  χάνει πανηγυρικά ακόμη και από τη Φώφη Γεννηματά.

Στην ερώτηση ποιος εκφράζει περισσότερο το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 48,2 και ο Αλέξης Τσίπρας μόλις το 37,3.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν  και τα αποτελέσματα στο ερώτημα: Ποιο κόμμα θέλετε να είναι ο ισχυρός πόλος προοδευτικός πόλος στη χώρα, απέναντι στη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη. Και εδώ το ΚΙΝΑΛ  εμφανίζεται με 41,9 έναντι 41,4 του ΣΥΡΙΖΑ, να προηγείται, έστω κι αν η διάφορά είναι οριακή.

Επι της ουσίας και τα δυο ευρήματα τινάζουν στον αέρα το σχέδιο Τσίπρα να ηγηθεί της κεντροαριστεράς και αυτό προβληματίζει τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που το τελευταίο διάστημα είναι σε μια διαρκή …ζύμωση

Όσον αφορά τη Φώφη Γεννηματά τα στοιχεία  της δημοσκόπησης είναι ανέλπιστα εντυπωσιακά, σε βαθμό …παρεξήγησης.

Οι επικριτές της και συνάμα εσωκομματικοί αντίπαλοι της, αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι είναι μια μέτρηση «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα της…

The post Η ανάλυση των τελευταίων δημοσκοπήσεων και η κινητικότητα στον χώρο του κέντρου appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα