Φοβικότητα… τέλος! Γράφει ο Γιώργος Ευαγγελόπουλος

Κάποιοι περίμεναν πως η επίσκεψη του Υπουργού Νίκου Δένδια στην Τουρκία θα αποτελέσει άλλη μια συνάντηση κενού περιεχομένου, να μην αναφέρω πως υπήρξαν και εκείνοι που ήλπιζαν σε αποτυχία για να την καπηλευτούν πολιτικά. Τουναντίον, η εμφάνιση και η τοποθέτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ υπήρξε άριστα προετοιμασμένη και εθνικά επωφελής.

Του Γιώργου Ευαγγελόπουλου *

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπήρξε μεστός και  ξεκάθαρος, δεν έκλεισε τα ώτα του ούτε σιώπησε στις προκλήσεις του Τούρκου ομολόγου του. Έκανε

αυτό που όφειλε ως Υπουργός Εξωτερικών της χωράς, δηλαδή υπεραμύνθηκε των εθνικών συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μίλησε για όλα χωρίς περιστροφές, για την διαρκή τουρκική προκλητικότητα και τις εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, για το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης το οποίο αντιβαίνει  της Συμβάσεως του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης, για την εργαλειοποιήση των προσφύγων αλλά και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα από την Τουρκία ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία τουρκική μειονότητα, η μειονότητα της Θράκης είναι μουσουλμανική, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απέδειξε ότι η Ελλάς επανέρχεται σε όλα τα επίπεδα, επανέρχεται με αυτοπεποίθηση, επανέρχεται με θάρρος και σχέδιο. Η εποχή που η Ελλάδα ενέσκηπτε στις προκλήσεις της γείτονος πέρασε ανεπίστρεπτη.

Αξίζει να τονιστεί ότι πλέον απέναντι μας δεν έχουμε την Τουρκία του παρελθόντος αλλά μια Τουρκία η οποία βλέπει τον εαυτό της ως αναθεωρητική δύναμή στην περιοχή, η οποία προσπαθεί να επωφεληθεί από τις τεκτονικές αλλαγές που γίνονται στην γεωπολιτική σκακιέρα και την ανακατανομή δυνάμεων. Η Ελλάδα οφείλει πάντα να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, οφείλει να είναι ένας σταθερός και έμπιστος εταίρος, ο οποίος θα προασπίζει τα Δικαιώματα, την Δημοκρατία και το Δίκαια χωρίς εκπτώσεις στα Εθνικά συμφέροντα και κεκτημένα.

Η Ελληνική διπλωματία έδρασε όλο αυτό το διάστημα με προσοχή και οργανωμένα, έθετε τις δίκες της βάσεις ανύψωσης στην διεθνή σκακιέρα αλλά ταυτοχρόνως εξέθετε και διεθνώς την επικίνδυνη γεωστρατηγική πολιτική της Τουρκίας. Έχει καταστεί πλέον εμφανές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποτελέσει έναν έμπιστο εταίρο των μεγάλων παιχτών στην Μεσόγειο, γεγονός που η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει στο έπακρο.

Έχω πολλάκις τονίσει ότι η χάραξη της εξωτερικής πολιτικής είναι «μαραθώνιος» και όχι ένας αγώνας εκατό μέτρων. Αυτό πρέπει να αντιληφθούν και όλοι εκείνοι οι «τουρκοφάγοι» του πληκτρολογίου, οι οποίοι είχαν ως μοναδικό αυτοσκοπό τις κυρώσεις και έβλεπαν διαρκώς μια εθνική αποτυχία όλο αυτό το διάστημα.

Στα περί διαλόγου τώρα, ναι, διάλογο πρέπει να κάνουμε με όλους αλλά στο μυαλό μας οφείλουμε και να έχουμε ότι ο επωφελής διάλογος γίνεται μόνο όταν ο απέναντι σε σέβεται και σε υπολογίζει, ο διάλογος με ψευδαισθήσεις δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Ως χώρα πρέπει να πράξουμε τα δέοντα για να γίνει πρωτίστως αυτό. Να ξεκαθαρίσω ότι ο Νίκος Δένδιας έβαλε τα πράγματα στην θέση του ως όφειλε, ενώ και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε ότι το θέμα προς συζήτηση με την Τουρκία είναι ένα και μοναδικό, η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Όσο για εκείνους που σπεκουλάρουν και μέμφονται τον υπουργό για την «on camera» αντιπαράθεση, έχω να πω ότι είναι και οι ίδιοι που τόσα χρόνια παραμένουν αδιάλλακτοι, κλείνοντας τα μάτια στο πρόβλημα και μην κατανοώντας ότι η τακτική του διαρκούς κατευνασμού και της ανοχής της Τουρκίας όχι μόνο δεν λύνει αλλά διαιωνίζει το πρόβλημα.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας εκπροσώπησε επάξια όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, εν μέρει ξεπλένοντας και την ντροπή με την «στάση της» στο λεγόμενο #sofagate, μιλώντας στην μόνη γλώσσα που φαίνεται πως καταλαβαίνει η Τουρκία του Ερντογάν.

Και για να το επαναλάβουμε, δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία, δεν σκύβουμε το κεφάλι, συνεχίζουμε με σχέδιο και υπομονή. Κοιτάμε κατάματα και αντιμετωπίζουμε όποιον και όποτε χρειαστεί, το απέδειξε εξάλλου η κυβέρνηση και η Στρατιωτική Ηγεσία με την στάση τους στον Έβρο.

Η Ελλάς δεν είναι παρίας του διεθνούς συστήματος και κάλο θα είναι να το καταστήσουμε σαφές σε όλες τις πλευρές εντός και εκτός χώρας. Αλλά παράλληλα οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι πρέπει και μόνοι μας να φροντίσουμε και για την «επιβίωση» μας.

«Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη» είχε πει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ελπίζω λοιπόν σε όποιες δυσκολίες αν και εφόσον προκύψουν, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να είναι ενωμένες και συμπαγείς. Τα Εθνικά συμφέροντα και κεκτημένα δεν διαπραγματεύονται.

Φοβικότητα… τέλος!

* Ο Γιώργος Ευαγγελόπουλος είναι Διεθνολόγος, Πολιτικός Αναλυτής

The post Φοβικότητα… τέλος! Γράφει ο Γιώργος Ευαγγελόπουλος appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα