Επιστρέφοντας στη ζωή μας, με προσοχή και πειθαρχία. Γράφει η Νόνη Δούνια

Βγαίνοντας από έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα και διανύοντας το τρίτο και πιο ευαίσθητο κύμα της πανδημίας, έχει αρχίσει, επιτέλους, να αχνοφαίνεται η αρχή του τέλους της μεγάλης αυτής υγειονομικής, οικονομικής, κοινωνικής, αλλά και ψυχικής περιπέτειάς μας.

Της Νόνης Δούνια *

Μετά από περίπου ένα χρόνο και τρεις μήνες σκληρής δοκιμασίας των πολιτών, των επιχειρήσεων και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό. Αυτό, δυστυχώς, θα αργήσει να συμβεί. Είμαστε, όμως, στο καλύτερο, μέχρι τώρα. σημείο αντιμετώπισής του.

Πολύτιμος αρωγός μας σε αυτό είναι ο εμβολιασμός των πολιτών, που ήδη, από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία», προσέρχονται μαζικά στα εμβολιαστικά κέντρα, – τα οποία αυξήθηκαν σε 1.073, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα ακόμα MEGA εμβολιαστικό κέντρο στην Πάτρα – προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν στην προ covid 19 ζωή τους.

Και πράγματι. Μπορεί να μην μπορούμε προσωρινά να επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή. Αρχίζουμε, όμως, δειλά – δειλά να επανακτούμε μια μορφή κανονικότητας. Με συμμάχους την ταχεία πορεία των εμβολιασμών, που αποτελεί μια από τις πιο γρήγορες της Ευρώπης (μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί στη Χώρα μας περισσότεροι από 2.900.000 εμβολιασμοί,  με τον αριθμό να αναμένεται να αγγίξει  τα 5.000.000 στα τέλη Μαΐου), την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, το αίσθημα ατομικής ευθύνης, αλλά και τον καλό καιρό, άνοιξαν ήδη, μετά από 6 μήνες λουκέτου, οι επιχειρήσεις εστίασης, δείχνοντας τον δρόμο για το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων.

Μετά από το πρώτο αυτό σημαντικό βήμα, που είχαμε όλοι τόση ανάγκη, αναμένεται να ακολουθήσει το ακόμα κομβικότερο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού και των υπερτοπικών μετακινήσεων στις 15 του μηνός.

Η Ελλάδα θα ξεκινήσει να υποδέχεται επισκέπτες, ισορροπώντας μεταξύ της επιτακτικής ανάγκης να ανοίξει η οικονομία και της υποχρέωσης να αποτελέσει έναν υγειονομικά ασφαλή προορισμό. «Η αποσωλήνωση της οικονομίας», όπως έχει χαρακτηριστικά πει ο Πρωθυπουργός, θα γίνει σταδιακά. Καθώς ο τουρισμός είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, σε εκείνον στηρίζονται πολλές από τις προσδοκίες μας για ισχυρή οικονομική επανεκκίνηση το 2021. Ειδικότερα,  εκτιμάται ότι φέτος, κατά το χειρότερο σενάριο, τα έσοδα που θα έχουμε από τον τουρισμό θα προσεγγίσουν το 40% αυτών του 2019, έναντι του 25% που είχαμε επιτύχει το 2020. Αναμένεται, δηλαδή,  μια αύξηση της τάξης των 3 δις ευρώ από τον τουρισμό.

Η έναρξη της τουριστικής περιόδου, με προδιαγραφές, βεβαίως, τόσο για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με self test, αποτελεί ένα τμήμα μόνο του συνεκτικού οδικού χάρτη της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.  Τον δρόμο αυτό προς το τέλος της πρωτοφανούς αυτής κρίσης πρέπει να τον βαδίσουμε ενωμένοι και με την δέουσα προσοχή και πειθαρχία, παρά την μεγάλη μας κούραση. Μόνο έτσι, με υπευθυνότητα και ομαδικό πνεύμα,  θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να ανασάνουμε ξανά πραγματικά ελεύθερα.

* Η κα Νόνη Δούνια Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων ΝΔ

The post Επιστρέφοντας στη ζωή μας, με προσοχή και πειθαρχία. Γράφει η Νόνη Δούνια appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα