Επικοινωνία και εμπιστοσύνη τα βασικά θεμέλια των ανθρώπινων σχέσεων. Γράφει η Μ.Πανάγου

Οι ανθρώπινες σχέσεις σίγουρα δεν χωράνε μόνο μέσα σ’ ένα άρθρο. Ένας όρος που ακούμε και χρησιμοποιούμε συχνά καθώς τον συναντάμε όλοι στην καθημερινότητά μας. Τι ορίζεται όμως ως σχέση; Είναι η ύπαρξη επαφής, επικοινωνίας, αμοιβαίας εξάρτησης μεταξύ προσώπων (οικογενειακή/φιλική/ερωτική) ή και ομάδων (κρατών/οργανισμών).

Της Μίκας Πανάγου *

Το βασικό συστατικό των σχέσεων είναι η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη, ώστε μέσα από την αλληλεπίδραση των ατόμων να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα στην εργασία, κρίνεται σημαντικό να υπάρχουν ξεκάθαρα όρια,

κανόνες και στόχοι από την μεριά του εργοδότη και αντίστοιχα από τον εργαζόμενο τα όρια του, τα προσόντα που πληροί, απολαβές που ζητάει κ.ά. Αν όλα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρα και έχουν συμφωνηθεί, τότε και οι δύο μεριές θα νιώσουν ασφάλεια και θα οδηγηθούμε στα επιθυμητά αποτελέσματα. Στις φιλικές σχέσεις, οι φίλοι για τους περισσότερους είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, περνάνε ώρες ατέλειωτες μαζί τους, συζητάνε άνετα όσα σκέφτονται, είναι με λίγα λόγια ο εαυτός τους. Μπορεί όμως για παράδειγμα, ένας απ’ τους δύο να ξεκινήσει μια δουλειά που απαιτεί να εργάζεται για πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να μην έχει πολύ ελεύθερο χρόνο και να θεωρεί δεδομένο ότι ο φίλος του θα είναι εκεί να περιμένει. Κάθε σχέση είναι μοναδική και διαφορετική και απαιτεί σεβασμό και χρόνο. Καλείται ο καθένας να μοιράσει ισάξια την πίτα του χρόνου του και ακόμα αν χρειαστεί, να το συζητήσει. Άθελα μας πολλές φορές αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο να αναλύουμε τις ερωτικές μας σχέσεις και παραμελούμε τους σημαντικούς μας φίλους.

Κεφάλαιο ερωτικές σχέσεις. φαντάζει ατελείωτο, μπερδεμένο, βαρύ, φορτισμένο, προκαλεί θυμό, απογοήτευση, εξάντληση. Είναι τελικά τόσο δύσκολα διαχειρίσιμη μια σχέση; Όπως προαναφέρθηκε, η επικοινωνία είναι απαραίτητη. Όταν βέβαια λέμε επικοινωνία, δεν εννοούμε “γεια σου τι κάνεις;” και “μάντεψε τι έχω, τι με πείραξε…” Μιλάμε για ένα ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των δύο συντρόφων, για σεβασμό, για αποδοχή της προσωπικότητας του καθενός κ.ά. Σε όλων των ειδών τις σχέσεις έτσι και σε αυτή, ο χρόνος που αφιερώνουμε είναι σημαντικός. Δυστυχώς διανύουμε μία εποχή, που η άμεση επικοινωνία έχει χαθεί. Επιλέγουμε το μήνυμα, τη σιωπή μας πολλές φορές, να χαθούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μην αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Πόσες παρεξηγήσεις θα είχατε λύσει στη ζωή σας, αν καλούσατε τον συνάδελφο σας, τον φίλο σας, τον ερωτικό σας σύντροφο σε ένα διάλογο; Πόση απογοήτευση θα είχατε αποφύγει, αν είχατε πρώτα ξεκαθαρίσει μέσα σας: “Τι ζητάω από μία δουλειά, τι ζητάω από μία φιλία, τι ζητάω από έναν σύντροφο;” Δεν βοηθάει να ζητάμε από τους άλλους να αλλάξουν, αν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε πρώτα αποδεχτεί αυτό που είμαστε.

Τα θεμέλια λοιπόν των σχέσεων χρειάζονται ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ-ΣΕΒΑΣΜΟ-ΑΠΟΔΟΧΗ. Στη συνέχεια, με τη συμβολή όλων αυτών που εμπλέκονται στη σχέση, με την αλληλεπίδραση, τους απαραίτητους συμβιβασμούς, χτίζεται ένα γερό οικοδόμημα.

Υ.Γ. Μία άσκηση που βοηθάει πολύ τον εαυτό μας αλλά και στο πώς να αλληλεπιδρούμε καλύτερα με τους γύρω μας, είναι η καταγραφή λίστας με τα θέλω μας, π.χ. Από έναν σύντροφο, τι ζητάω, τι ανάγκες έχω κλπ. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για την δουλειά μας και τις φιλίες μας.

* Η Μίκα Πανάγου είναι κοινωνική λειτουργός με εκπαίδευση στη συστημική οικογενειακή θεραπεία

The post Επικοινωνία και εμπιστοσύνη τα βασικά θεμέλια των ανθρώπινων σχέσεων. Γράφει η Μ.Πανάγου appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα