Δ.Παπαδημούλης, Π.Κόκκαλης προτείνουν διακομματική για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το Ταμείο Ανάκαμψης, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η άρση των περιορισμών της πατέντας των εμβολίων κατά της COVID-19, το Ψήφισμα για την Τουρκία καθώς και οι συγκρούσεις στο Ισραήλ και τη Γάζα ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την συμμετοχή του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,

Πέτρου Κόκκαλη.

Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε πως το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επιμένει τα χρήματα του Ταμείου να διοχετευτούν στα κράτη – μέλη το συντομότερο και να διαχυθούν σε όλη την κοινωνία και όχι μόνο σε λίγους και ισχυρούς. Επιπλέον ανέφερε πως όλη η διαδικασία πρέπει να συνοδεύεται από διαφάνεια, ενημέρωση και δημοκρατική νομιμοποίηση, δηλαδή να περιλαμβάνει την περιφέρεια, τους δήμους και την Κοινωνία των Πολιτών.

Ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι η Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα μόνο τις 200 από τις 4.000 σελίδες του εθνικού σχεδίου προσθέτοντας ότι το σύνολο των δανείων που προβλέπει το Ταμείο (13 δισεκατομμύρια ευρώ) θα δοθεί σε ιδιωτικές επενδύσεις μέσω τραπεζών, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός της διαδικασίας διανομής. Στο τέλος της τοποθέτησής του τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί μια διακομματική επιτροπή για τον έλεγχο της εφαρμογής του Σχεδίου όπως αντίστοιχα έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», πρόταση την οποία διατύπωσε και ο Πέτρος Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είπε ότι «δεν έχει σκοπό την αναπλήρωση των χαμένων πόρων λόγω πανδημίας, αλλά τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας ώστε να γίνουν ανθεκτικές στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, που είναι οι κοινωνικές ανισότητες και η κλιματική κρίση». Η μετάβαση, πρόσθεσε, πρέπει να είναι δίκαιη με «κατοχύρωση της οικονομικής και κλιματικής δικαιοσύνης παράλληλα με τα εργασιακά και ασφαλιστικά κεκτημένα όλων των πολιτών, ειδικότερα όσων ζουν και εργάζονται στις λιγνιτικές περιοχές για την ομαλή μετάβασή τους» και επέκρινε την κυβέρνηση για μηδενική διαβούλευση με την Κοινωνία των Πολιτών.

Σχετικά με την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ο κ. Παπαδημούλης σχολίασε πως «πρέπει να μειωθούν οι ανισότητες εντός και μεταξύ των κρατών – μελών». Επιπλέον, για το ζήτημα της άρσης των πατεντών κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές ομάδες της Δεξιάς γιατί αρνήθηκαν το ψήφισμα για την άρση των πατεντών, καθώς και την ομάδα της ΝΔ επειδή «δεν διαφοροποιήθηκε».

Ο κ. Κόκκαλης από την πλευρά του, ανέφερε πως η άρση των πατεντών παίζει καθοριστικό ρόλο στην οριστική επίλυση της πανδημίας COVID-19 καθώς όσο ο πληθυσμός παραμένει ανεμβολίαστος, ειδικά στο Νότιο Ημισφαίριο, υπάρχει ανοιχτό έδαφος για την ανάπτυξη επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Για το ζήτημα της ψηφοφορίας για την Έκθεση για την Τουρκία ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε πως «το ψήφισμα ασκεί αυστηρή κριτική στο καθεστώς Ερντογάν και στην πορεία απόκλισης της τουρκικής κυβέρνησης από όσα προβλέπουν οι αρχές της Δημοκρατίας, του σεβασμού του Κράτους Δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας» και συμπλήρωσε πως «η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του Ψηφίσματος». Ο κ. Κόκκαλης σημείωσε για το ίδιο θέμα ότι η ΕΕ έχει πλέον συνδέσει την εκταμίευση των πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως συνέβη με το Ταμείο Ανάκαμψης που θέτει για πρώτη φορά αυτούς τους όρους.

Τέλος, για την κρίση στο Ισραήλ και τη Γάζα, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για την κατάπαυση των εχθροπραξιών και να συνεισφέρει με κάθε τρόπο για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στη βάση των δύο κρατών.

Την άμεση κατάπαυση του πυρός, είτε αυτό αφορά τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών είτε τις ρουκέτες της Χαμάς, ζήτησε και ο κ. Παπαδημούλης, προκειμένου «να σταματήσουν οι νεκροί και από τις δύο μεριές και να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση των δύο κρατών, όπως ζητάει ο ΟΗΕ εδώ και δεκαετίες». Ειδικά για τον βομβαρδισμό του κτιρίου που στεγαζόταν το Al Jazeera και το Associated Press , ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι «αποτελεί έγκλημα πολέμου» και τόνισε πως «η Ελλάδα πρέπει να έχει στρατηγικό πλεονέκτημα, να μην χάνει την επαφή της με τον αραβικό κόσμο» ζήτησε δε «να αποκατασταθούν οι χαμένες ισορροπίες».

The post Δ.Παπαδημούλης, Π.Κόκκαλης προτείνουν διακομματική για το Ταμείο Ανάκαμψης appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα