Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία για τα γλυπτά

Η Ελλάδα και η Βρετανία βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γράφει το πρακτορείο Bloomberg, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνεται από την ελληνική πλευρά. Κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει, προς το παρόν, κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό. Χωρίς να σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει στο

μέλλον, άμεσο ή κάπως απώτερο.

Σε εκτενές δημοσίευμά του αναφέρει  ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται σε συζητήσεις για μία διευθέτηση που θα άναβε το πράσινο φως για την επιστροφή των Γλυπτών στην πατρίδα τους στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει την αποστολή μέρους των Γλυπτών – για πολλά χρόνια – στην Αθήνα λέει το πρακτορείο. Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δανείσει άλλα ιστορικής αξίας αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ την ίδια στιγμή το Λονδίνο θα μπορούσε να εξασφαλίσει αντίγραφα των Μαρμάρων.

Όπως γράφει το Bloomberg, οι μαραθώνιες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Περίπλοκο είναι, δε, το ζήτημα της μετακίνησης των Γλυπτών, σημειώνει.

Όμως, δεν αναφέρει κάτι πολύ σημαντικό: πως σε όλες τις συζητήσεις, η ελληνική πλευρά έχει θέσει το θέμα για εν συνόλω επιστροφή των γλυπτών και όχι για την επιστροφή μέρους αυτών. Βεβαίως και θα στέλνουμε ως χώρα σημαντικές περιοδικές εκθέσεις στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο εφόσον έχουμε συμφωνήσει να επιστραφούν τα κλεμμένα από τον Λόρδο Ελγιν.

Αγγελική Κώττη

The post Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία για τα γλυπτά appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα