Α.Μ. Ασημακοπούλου: Η Ελλάδα δεν θα κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στο κράτος Δικαίου
Με αφορμή την κατάθεση σε διαβούλευση του σχεδίου νόμου, με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», η εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της ΝΔ, ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνεπής και τηρεί στο έπακρο τα όσα δήλωσε στα μέλη της Επιτροπής PEGA, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα
Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ενισχύεται το πλαίσιο άρσης του απορρήτου, για λόγους εθνικής ασφαλείας, με πλήρη θεσμικά εχέγγυα. Προμετωπίδα των προτεινόμενων παρεμβάσεων στη λειτουργία της ΕΥΠ και των λοιπών κρατικών υπηρεσιών αποτελεί η διαφάνεια και η λογοδοσία. Η Ελλάδα δεν έχει κάνει και δεν θα κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στο κράτος Δικαίου».
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση, «εκσυγχρονίζεται η διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, με τη διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων».
Σημειώνεται, επίσης, ότι «προβλέπεται η αναδιάρθρωση της ΕΥΠ για τη βελτιστοποίηση της δράσης της και θεσμοθετείται η ποινικοποίηση της εμπορίας, κατοχής και χρήσης κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης» και ότι «επιπλέον, λαμβάνεται μέριμνα για την οργανική και λειτουργική αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα, καθώς και για τη βέλτιστη ενσωμάτωση, στο εθνικό δίκαιο, της Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων, ως προς την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».
Στην ανακοίνωση απαριθμούνται ειδικότερα οι ρυθμίσεις ως εξής:
«1. Συγκροτείται εντός της ΕΥΠ Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία θα ερευνά ζητήματα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος μέσα στην υπηρεσία.
2. Διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να ορίζεται μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, ως υποδιοικητές μόνο δημόσιοι λειτουργοί, ενώ αποκλείονται οι ιδιώτες.
3. Προσδιορίζεται η έννοια της εθνικής ασφάλειας, στη βάση της οποίας μπορεί να ζητηθεί η άρση του απορρήτου. Με τον τρόπο αυτό οριοθετείται η δράση των φορέων του Δημοσίου, που επικαλούνται λόγους εθνικής ασφάλειας.
4. Καθιερώνεται ειδική διαδικασία για την άρση του απορρήτου των πολιτικών προσώπων, με αυστηρά κριτήρια που την καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή. Πλέον, αίτημα μπορεί να υποβάλει η ΕΥΠ μόνο για άμεση και εξαιρετικά πιθανή διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας, με την άδεια του προέδρου της Βουλής και με τη σύμφωνη γνώμη δύο εισαγγελέων.
5. Η κατοχή ή εμπορία κακόβουλου λογισμικού τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση. Επιπλέον, η χρήση κακόβουλου λογισμικού τιμωρείται, ως κακούργημα, με ποινή κάθειρξης, έως 10 χρόνια.
7. Οποιοσδήποτε μπορεί να λαμβάνει γνώση ότι έχει γίνει άρση απορρήτου τού τηλεφώνου του, για λόγους εθνικής ασφάλειας, μετά από την παρέλευση τριών ετών από τη λήξη της.
8. Τυποποιείται η διαδικασία για την καταστροφή αρχείων, που αφορούν στην άρση του απορρήτου. Η καταστροφή του περιεχομένου, που προέκυψε από την άρση του απορρήτου, προβλέπεται μετά την παρέλευση εξαμήνου, ενώ η καταστροφή του φακέλου της υπηρεσίας, με τα στοιχεία που τεκμηρίωσαν το αίτημα της άρσης του απορρήτου, προβλέπεται μετά από 10 χρόνια».
The post Α.Μ. Ασημακοπούλου: Η Ελλάδα δεν θα κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στο κράτος Δικαίου appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κιλκίς: Εφοριακός υπεξαίρεσε 320.000€ από την υπηρεσία της και καλείται να πληρώσει 13.000 ευρώ
- Στη Λευκάδα θα μείνει η 12χρονη που βιαζόταν κατ’ εξακολούθηση στα Σεπόλια.
- Η 37χρονη που παντρεύτηκε μία κούκλα καταγγέλλει ότι την… απάτησε με άλλη – Μαζί με τον Μαρσέλο έχουν και ένα «παιδί»
- Πώς μπορεί να πέσετε θύμα απάτης ψωνίζοντας ηλεκτρονικά – Οι τρεις περιπτώσεις
- Δεν άντεξε την πίεση ο Κυριάκος και λύγισε…
- Λάρισα: Ένοχος επειδή φίλησε ξένο μωρό σε νοσοκομείο
- Συνδέεται ο Μπαχτσελί με τη γυναίκα-τρομοκράτη της Κωνσταντινούπολης;
- Θεσσαλονίκη: «Με χτυπούσαν με γροθιές και κλωτσιές» λέει ο γιατρός που ξυλοκοπήθηκε έξω από το ιατρείο του
- Εκνευρισμένος ο Κινέζος πρόεδρος κατηγορεί τον Τζάστιν Τριντό για τη διαρροή ιδιωτικής τους συζήτησης - Δείτε βίντεο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Basket League: Αλλαγές στο πρόγραμμα από την 6η έως και την 9η αγωνιστική
- Σέρρες: Νεκρός 72χρονος ύστερα από σύγκρουση τρακτέρ με Ι.Χ. αυτοκίνητο
- Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την έκρηξη στην Πολωνία
- Μνημόνιο Συνεργασίας του ΕΟΤ και της Ελληνικής Ένωσης Διοργανωτών Εκδηλώσεων με Προορισμό την Ελλάδα
- Α.Μ. Ασημακοπούλου: Η Ελλάδα δεν θα κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στο κράτος Δικαίου
- Τελευταία Νέα The President
- Α.Μ. Ασημακοπούλου: Η Ελλάδα δεν θα κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στο κράτος Δικαίου
- Μνημόνιο Συνεργασίας του ΕΟΤ και της Ελληνικής Ένωσης Διοργανωτών Εκδηλώσεων με Προορισμό την Ελλάδα
- Σέρρες: Νεκρός 72χρονος ύστερα από σύγκρουση τρακτέρ με Ι.Χ. αυτοκίνητο
- Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την έκρηξη στην Πολωνία
- Basket League: Αλλαγές στο πρόγραμμα από την 6η έως και την 9η αγωνιστική
- Η Μόσχα απαγόρευσε την είσοδο στον Ιρλανδό πρωθυπουργό και άλλους 51 πολιτικούς
- Το Κίεβο ζητεί πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης και ενημέρωση για τα στοιχεία της έρευνας
- Το Ιράν επιχείρησε 10 φορές να απαγάγει ή να σκοτώσει ανθρώπους με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο
- Πολωνία: Οι κάτοικοι του Σεβόντοφ μετράνε τις πληγές τους
- Δ.Κουτσούμπας: Αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των μεταλλωρύχων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου: Η Ελλάδα δεν θα κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ό,τι αφορά το κράτος Δικαίου
- Κολωνός 12χρονη – νέα: Στην ανακρίτρια νέοι κατηγορούμενοι για την υπόθεση
- Nordic Monitor: Τούρκος αστυνομικός της πρεσβείας έστησε κύκλωμα κατασκοπείας ψάχνοντας Γκιουλενιστές στην Ελλάδα
- Σε Δελφούς και Άμφισσα την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός
- Εκνευρισμένος ο Σι Τζινπίνγκ κατηγορεί τον Τζάστιν Τριντό για τη διαρροή ιδιωτικής τους συζήτησης
- Βασιλιάς Κάρολος: Ήταν παντρεμένος με την Νταϊάνα και έλεγε στην Καμίλα «να γίνω το ταμπόν σου, να ζω μέσα στο παντελόνι σου»
- Για τις τεταμένες σχέσεις Πολωνίας και Ρωσίας
- Γιώργος Λιάγκας και Αλέξης Κούγιας: Έντονος διάλογος μεταξύ τους