K.Kατσαφάδος στο ThePresident: Το πλαίσιο των διερευνητικών με την Τουρκία είναι ξεκάθαρο

Από την πρώτη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία ήλθε στην κυβέρνηση τονίσαμε ότι πρόθεση και στόχος μας ήταν και παραμένει να έχουμε μια σχέση καλής γειτονίας, μια έντιμη σχέση με όλα τα κράτη των Βαλκανίων και φυσικά με την  Τουρκία. Διότι με τους γείτονές σου είσαι «καταδικασμένος» να συνυπάρχεις και για αυτό πρέπει να συζητάς, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και να λύνεις τις διαφορές σου, πάντα σε αυτό το πλαίσιο.

Αυτό επιδιώξαμε

φυσικά και με την Τουρκία. Δυστυχώς για μήνες η Άγκυρα επέλεξε μια τακτική και μια συμπεριφορά προκλητική, μια συμπεριφορά ταραξία, που έκανε ζημιά στην ίδια, και την εξέθεσε ακόμη και σε κράτη, που άκουγαν στο παρελθόν τις θέσεις μας, με καχυποψία.

Γράφει ο Κώστας Κατσαφάδος

Η Ελλάδα με σταθερή φωνή, με σύνεση, ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα, όπου χρειάστηκε αντιμετώπισε τις προκλήσεις σε κάθε επίπεδο. Από τον  Έβρο μέχρι την  Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Και γι’ αυτό, οφείλουμε όλοι να συγχαρούμε, όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, και φυσικά και του Λιμενικού, και της Αστυνομίας, που απέδειξαν και στο πεδίο, ότι μπορούν να υπερασπίζονται τα σύνορα της Ελλάδας,τα σύνορα της Ευρώπης.

Πιστεύω, ότι  η επανέναρξη  των διερευνητικών επαφών, είναι το επιστέγασμα μιας σταθερής και αταλάντευτης στρατηγικής μας, που είχε ως κεντρικό μήνυμα ότι δεν συζητάμε όσο συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες από την γείτονα χώρα.

Και αυτό δεν ήταν μόνο δική μας απόφαση, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που είναι δικό μας κεκτημένο στα κείμενα συμπερασμάτων. Όπως είναι σαφές και καταγεγραμμένο ότι το πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών είναι  ξεκάθαρο και αυτό αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Δεν συζητάμε και αυτό είναι σαφές, θέματα αποστρατικοποίησης των νησιών μας, ούτε   γκρίζες  ζώνες, ούτε οτιδήποτε άλλο μπορεί η Τουρκία να έχει στη δική της ατζέντα, για λόγους εσωτερικούς δικούς της.

Το επαναλαμβάνω για να είναι ξεκάθαρο: Το πλαίσιο το δικό μας ήταν και είναι να μην υπάρχει καμίαδραστηριότητα ερευνητική εντός Ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η Ελλάδα έχει τη διάθεση και την επιθυμία να βρει ένα  πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης με την Τουρκία, αλλά αν νομίζουν οι γείτονες ότι θα συνεχίσουν να κάνουν τα γνωστά ζιγκ ζαγκ, θα υπάρχουν επιπτώσεις, όπως αναφέρουν και τα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ.

Αν η Τουρκία όλα αυτά τα έχει κατανοήσει και με αυτό το πνεύμα προσέρχεται στις διερευνητικές τότε ανοίγει για μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας.

Κάτι τέτοιο θα ήταν ωφέλιμο και για τον τουρκικό λαό. Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση και το έχουμε αποδείξει. Αλλά το ταγκό πάντα θέλει δυο. Και η Τουρκία πρέπει να το καταλάβει και να αφήσει στην άκρη  αναθεωρητισμούς και συμπεριφορές που την εκθέτουν διεθνώς. Να προχωρήσουμε στο τέλος της διαδρομής των συνομιλιών σε ένα συνυποσχετικό και εάν υπάρχουν  διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να πάμε στη Χάγη.

The post K.Kατσαφάδος στο ThePresident: Το πλαίσιο των διερευνητικών με την Τουρκία είναι ξεκάθαρο appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα