Gazprom: Νέα μείωση της παροχής φυσικού αερίου του Nord Stream 1 από την Τετάρτη

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά μια επιπλέον τουρμπίνα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για εργασίες συντήρησης, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ροής φυσικού αερίου.

Η Gazprom ανακοίνωσε πως λόγω της διακοπής λειτουργίας της τουρμπίνας, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα στο ρωσικό σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου ημερησίως από τις 04.00 ώρα Γκρίνουιτς (07.00 ώρα Ελλάδας) της 27ης Ιουλίου, από την πλήρη δυναμικότητά

του άνω των 160 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως.

Νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη με εκείνες που αναγκάζονται σε προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας λόγω επικείμενων διακοπών της ροής.

«Ακόμα και τα κράτη μέλη που δεν αγοράζουν σχεδόν καθόλου ρωσικό αέριο δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής του εφοδιασμού στην εσωτερική μας αγορά», είπε η Φον ντερ Λάιεν στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ενόψει της ειδικής συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη.

Οι οικονομίες της ΕΕ είναι στενά αλληλένδετες, είπε, τονίζοντας ότι μια κρίση φυσικού αερίου θα επηρεάσει κάθε κράτος μέλος με τη μία ή την άλλη μορφή.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να περιορίσουν τη ζήτηση, να αποθηκεύουν περισσότερα και να τα μοιράζονται με τα μέλη που επηρεάζονται περισσότερο», ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν. Τα σχόλια ήρθαν στον απόηχο της κριτικής που εξέφρασαν τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο που πρότεινε η Επιτροπή. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας χαρακτήρισε το σχέδιο «αβάσιμο» και είπε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου ήταν «απόλυτη αναγκαιότητα».

The post Gazprom: Νέα μείωση της παροχής φυσικού αερίου του Nord Stream 1 από την Τετάρτη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα