COP27: Οι συνομιλίες για το κλίμα δεν πρέπει να αποτύχουν

Μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά συνάντησε σήμερα τον πρόεδρο της COP27 για να επισημάνει τα κενά στα τρέχοντα διαπραγματευτικά κείμενα και να εκφράσει την άποψή της πως αυτός ο γύρος των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα στην Αίγυπτο δεν πρέπει να επιτραπεί να αποτύχει.

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον υπουργό Περιβάλλοντος του Καναδά Στίβεν Γκίλμπολτ, τον πρόεδρο της COP26 Αλόκ Σάρμα και τον επικεφαλής Κλιματικής Πολιτικής της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς.

“Ευχαρίστησαν

την προεδρία για την εργασία της, αλλά προβληματίστηκαν για το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη πολλά κενά στα κείμενα και αναλογίστηκαν πως χρειάζεται να κτίσουν πάνω σε αυτό που έχει γίνει πριν”, δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας της COP26, που φιλοξένησε την περσινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη.

Το πρώτο προσχέδιο μιας συμφωνίας στη διάσκεψη COP27 διατηρεί τον στόχο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου αλλά αφήνει άλυτα πολλά από τα επίμαχα ζητήματα των συνομιλιών πριν από την αυριανή καταληκτική προθεσμία.

Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) που συναντήθηκαν στο Μπαλί την Τετάρτη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για περιορισμό της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για επίσπευση των προσπαθειών να καταργηθεί σταδιακά η χρήση του άνθρακα.

“Η G20 θα πρέπει να είναι ένα επίπεδο αναφοράς και όχι μια οροφή, πρέπει να υπάρξει μια επαναδέσμευση στον 1,5 βαθμό Κελσίου και το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς είναι να τελειώσει [η διάσκεψη] χωρίς οποιαδήποτε ομοφωνία”, είπε ο εκπρόσωπος της COP26.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος της COP27 κάλεσε τις διαπραγματευτικές ομάδες να υπερβούν τις διαφορές τους ενώ οι φτωχές χώρες επέκριναν την έλλειψη φιλοδοξιών του προσχεδίου καθώς δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη τους για χρήματα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ζημιές που υφίστανται ήδη από καταιγίδες, ξηρασίες και πλημμύρες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

“Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας, ας ενωθούμε τώρα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέχρι αύριο”, ανέφερε ο πρόεδρος της COP27 σε επιστολή προς τις αντιπροσωπείες που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι είχε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σίε Ζένουα στη σύνοδο, αλλά δεν είπε τι συζητήθηκε. “Σημειώνουμε πρόοδο. Ας αφήσουμε τις συνομιλίες να συνεχιστούν”, είπε μετά τη συνάντηση.

Ο Σίε έχει πει πως η Κίνα δεν είναι αντίθετη στο να συμπεριληφθεί ο στόχος για τον 1,5 βαθμό στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.

The post COP27: Οι συνομιλίες για το κλίμα δεν πρέπει να αποτύχουν appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα