1.255.800 εκατ. δόσεις εμβολίων θα έχει παραλάβει η Ελλάδα μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Μια μη σοβαρή αλλεργική αντίδραση, που αντιμετωπίστηκε αμέσως, προέκυψε στους 471 πρώτους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, έως το μεσημέρι της Δευτέρας, όπως αποκάλυψε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι νωρίτερα σήμερα έκανε και ο ίδιος το εμβόλιο, λέγοντας «αισθάνομαι υπέροχα, νιώθω ότι έκανα ένα βήμα για να δω τους γονείς που έχω να τους δω από τον περασμένο

Σεπτέμβριο».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός συνεχίζεται σε πέντε μεγάλα νοσοκομεία Αθηνάς, ενώ από αύριο αρχίζει και σε τέσσερα της περιφέρειας.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι αύριο Τρίτη η χώρα παραλαμβάνει 83.850 δόσεις από την Pfizer και ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν οι επόμενες παραδόσεις.

Υπογράμμισε, δε,  ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου θα παραλάβουμε 419.250 δόσεις, τον Φεβρουάριο θα παραλάβουμε 334.500 δόσεις και έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.255.800 εκατ. δόσεις.

Να σημειωθεί ότι συμπλήρωσε πως μόλις δοθεί η έγκριση «αναμένουμε παραδόσεις από την Moderna (240.000 δόσεις το πρώτο τρίμηνο) και την Astrazeneca (500.000 ως το τέλος Ιανουαρίου, 800.000 έως το Φεβρουάριου, 1,5 εκ. δόσεις τον Μάρτιο και 2,3 εκ. έως τον Απρίλιο)».

Όπως είπε, θα λάβουμε αριθμό δόσεων και από τις εταιρείες Sanofi, Johnson & Johnson και curevac.

«Αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 85.000 άτομα ως τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου» επεσήμανε.

«Μέρα γιορτής», χαρακτήρισε την χθεσινή έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών. Η ίδια, η οποία εμβολιάστηκε χθες, δήλωσε ότι ένιωσε συγκίνηση, χαρά και ηθική ικανοποίηση και ανέφερε ότι οι ποσότητες των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας θα αυξάνονται σταδιακά. «Η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν βασίζεται σε διεθνείς οδηγίες με όρους «διαφάνειας» συμπλήρωσε.

Έδωσε τα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό, λέγοντας ότι προηγούνται οι ομάδες με αυξημένο κίνδυνο νόσησης (ευπαθείς ομάδες), οι ομάδες με αυξημένο κίνδυνο λόγω έκθεσης στον ιό (γιατροί, νοσηλευτές) και οι ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται σε ειδικές δομές καθώς και οι χρονίως πάσχοντες. Η ίδια τόνισε ότι ψηλά στη σειρά προτεραιότητας μπήκαν οι λίγοι αλλά απαραίτητοι για την λειτουργία του κράτους, για τους οποίους -όπως είπε- είναι αριθμός «μικρότερος από 50».

Τόνισε δε ότι δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, δεν υπάρχουν μελέτες για παιδιά κάτω των 18, η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες είναι σπάνια.

Σχετικά με τις αλλεργίες, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «οι αλλεργίες για τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες». Επίσης, σχετικά με τις συνήθεις αλλεργίες, όπως σε τρόφιμα, διευκρίνισε ότι «αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης» ήπιας έως και πιο σοβαρής, είπε. Μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομα στο νοσοκομείο» μπορεί να χρειάζονται πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου.

Κατέληξε λέγοντας ότι το εμβόλιο θα αποτελέσει «ασπίδα μας κατά του ιού και το κύριο όπλο μας κατά της πανδημίας».

The post 1.255.800 εκατ. δόσεις εμβολίων θα έχει παραλάβει η Ελλάδα μέχρι τα τέλη Μαρτίου appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα