Υπουργικό Συμβούλιο: Τα συμπεράσματα και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Ένα βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα άφησε η εισήγηση Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και την πρόθεση του Πρωθυπουργού να μεταφέρει την προεκλογική αντιπαράθεση στο «γήπεδο» της οικονομίας, που το Μαξίμου εκτιμά ότι είναι προνομιακός χώρος για την κυβέρνηση, παρά τις γνωστές αντιξοότητες…

Του Κώστα Πασίση

Το Υπουργικό είχε το βλέμμα του στις εκλογές, παρότι το κύριο θέμα του ήταν η κατάθεση του Προϋπολογισμού, που έχει λογιστικό αλλά και κοινωνικό πρόσημο, λόγω της

ενεργειακής κρίσης, η οποία  έχει φέρει τα πάνω-κάτω στον προγραμματισμό των νοικοκυριών.

«Ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι η άλλη πτυχή της οικονομικής πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας μια βασική πτυχή της νέας κυβερνητικής πρότασης, που ξετυλίγεται σταδιακά…

Έχοντας πλήρη εικόνα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε έκτακτες επιδοτήσεις όσον αφορά την ενέργεια και την ακρίβεια, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα σταθεί διπλά στους πολίτες μέχρι το τέλος της κρίσης.

Το έκτακτο απόθεμα που θα μοιραστεί ως κοινωνικό μέρισμα είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ και προέκυψε από την καλή πορεία της οικονομίας και όχι μόνο.

Όπως επισημαίνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού σε αυτό το πεδίο θα κριθεί το στοίχημα της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση και η στάση που θα τηρήσουν την ώρα της κάλπης.

Προς αποφυγή πάντως παρερμηνειών ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε στο Υπουργικό ότι δε θα  τινάξει την μπάνκα στον αέρα…

«Δεν θα υποκύψουμε στα νέα δώστα όλα και τις ψεύτικες λύσεις του λαϊκισμού», υπογράμμισε στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse και στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, οι πολίτες έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση για τα ζητήματα που πρέπει να ρίξει το βάρος της.

Ακρίβεια 33%, Οικονομία 29%, Εξωτερική Πολιτική και Πόλεμος στην Ουκρανία 7%, Ενεργειακή κρίση 6%, Πολιτικό σύστημα, ουσιαστικά υποκλοπές 6%.

Έτσι η οικονομία και η αντιμετώπιση της ακρίβειας έγιναν κυβερνητικός μονόδρομος…

«Καλάθι νοικοκυριού»

Στο Μαξίμου είναι κοινό μυστικό ότι η αυτοδυναμία περνάει μέσα από την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και η μάχη της κυβέρνησης με το ράφι των σούπερ μάρκετ έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες.

Μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το «καλάθι του νοικοκυριού».

Προφανώς από μόνο του, δεν μπορεί να δώσει λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας, ωστόσο εξελίσσεται σε μια σημαντική προσπάθεια που βοηθά τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Η κυβέρνηση πάντως στο πρόσωπο του Νίκου Παπανδρέου βρήκε έναν ανέλπιστο σύμμαχο.

Σε άρθρο του στην Οικονομική επιθεώρηση» χαρακτήρισε το «καλάθι του νοικοκυριού» ως «παράδειγμα έξυπνης οικονομικής πολιτικής. Έξυπνης επειδή ως τώρα δείχνει ότι έχει πετύχει, και χωρίς κρατικά έξοδα. Μια πολιτική ευέλικτη, που αναπροσαρμόζεται κάθε εβδομάδα και ανταποκρίνεται με αυτόν τον τρόπο της ταχύτητας στην απίστευτη ρευστότητα των σημερινών αγορών. Έχει το επιπλέον ατού ότι δεν αλλοιώνει τα θετικά της αγοράς, εφαρμόζεται με ευκολία, χωρίς να χρειάζεται το κράτος να στήσει μια ολόκληρη γραφειοκρατία από ελεγκτές».

Κόκκινα δάνεια

Η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε αντιμέτωπη με τη «βραδυφλεγή βόμβα» των κόκκινων δανείων με αφορμή τον πλειστηριασμό κατοικίας γνωστής δημοσιογράφου.

Οι πλειστηριασμοί είναι θέμα καυτό, με  έντονο  κοινωνικό χαρακτήρα και καμιά κυβέρνηση δε μπορεί να βάλει σε δεύτερη μοίρα.

Ο Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει πυροσβεστικά.

Ήδη, ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταικούρας συναντήθηκε με  εκπροσώπους  τραπεζών και συζήτησε το πρόβλημα.

Η κυβέρνηση πιέζει τους τραπεζίτες για ρυθμίσεις στην κατεύθυνση του «παγώματος» των δόσεων για τους ευάλωτους δανειολήπτες και της επιμήκυνσης των δανείων.

The post Υπουργικό Συμβούλιο: Τα συμπεράσματα και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα