Το Θέατρο Ολύμπια είναι ξανά εδώ – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας και παρατεταμένων λοκντάουν – σχεδόν αιωνιότητα για τον πολιτισμό – το ιστορικό θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας που στέγαζε την ΕΛΣ έως το 2017 και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του δήμου Αθηναίων, επανέρχεται από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου με ένα ρεπερτόριο μουσικό, αφιερωμένο στο λυρικό θέατρο αλλά και σε διαφορετικά είδη μουσικής, με έμφαση πάντα στη φωνή, ανοιχτό και σε άλλες μορφές τέχνης, θέατρο,

εικαστικά, χορό, όπως το διαμόρφωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, Ολιβιέ Ντεκότ.

Διατηρώντας λοιπόν τον μουσικό χαρακτήρα του θεάτρου, με τα μουσικά σύνολα και τις ορχήστρες του δήμου Αθηναίων να πλαισιώνουν τις παραγωγές και συμπαραγωγές με μεγάλους φορείς της χώρας, το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2021- 2022 ξεκινά από το λυρικό τραγούδι και φτάνει μέχρι τη τζαζ και την έντεχνη καλλιτεχνική δημιουργία. Έργα διεθνούς ρεπερτορίου παρουσιάζονται πλάι σε σύγχρονες, πειραματικές παραστάσεις, ενώ αγαπημένα κλασσικά έργα προσεγγίζονται με μια νέα ματιά, αναδεικνύοντας Έλληνες δημιουργούς, νέους Έλληνες καλλιτέχνες, μουσικούς, σολίστ και καλλιτεχνικές ομάδες.

Με δυο λόγια, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα επανεκκίνησης του Δημοτικού Θεάτρου Ολύμπια «Μαρία Κάλλας», όπως είναι η πλήρης ονομασία του, σηματοδοτεί την φιλοσοφία του δήμου Αθηναίων: «Το Ολύμπια δεν είναι ένα ακόμη θέατρο, είναι το κέντρο του πολιτισμού της Αθήνας» όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στην παρουσίαση του προγράμματος νωρίτερα σήμερα, που ανακοινώθηκε για τους μήνες από Οκτώβριο έως και Ιανουάριο.

«Το Ολύμπια απευθύνεται σε όλους τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της Αθήνας» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, αλλά ταυτόχρονα «γίνεται πρεσβευτής της Αθήνας στο εξωτερικό», καθώς στοχεύει στη «φιλοξενία διεθνών παραγωγών και παραγωγών άλλων αντίστοιχων θεάτρων από τις πόλεις του εξωτερικού ανταλλαγές παραστάσεων στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας των πόλεων και φυσικά συμπαραγωγές».

Μιλώντας για την « δύσκολη δοκιμασία της πανδημίας» κατά την οποία «ο πολιτισμός πλήγηκε ανεπανόρθωτα, οι καλλιτέχνες εκτοπίστηκαν από τον φυσικό τους χώρο, παλεύοντας να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να φτάσει η ψυχή τους σε όλους εμάς» ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε σε «ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης για τον πολιτισμό» το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε ο δήμος Αθηναίων, «με υποδειγματικό τρόπο που εξασφάλιζε την προστασία του κοινού από την πανδημία και ταυτόχρονα ενίσχυε οικονομικά τους καλλιτέχνες».

«Δεν σταματήσαμε εκεί. Βρήκαμε τον χρόνο να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, να δρομολογήσουμε τη δημιουργία νέων πολιτιστικών χώρων και να αναθεωρήσουμε τον τρόπο αξιοποίησης του άυλου και υλικού πολιτιστικού αποθέματος της πρωτεύουσας».

Από την μεριά της, η απερχόμενη αντιδήμαρχος Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), χαιρέτησε την επαναλειτουργία του θεάτρου, τονίζοντας ότι πριν ανασταλεί η λειτουργία του λόγω της πανδημίας, στο Ολύμπια πραγματοποιήθκαν από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, 59 εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 80 συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες (σολίστ, αρχιμουσικοί, τραγουδιστές, σκηνοθέτες, χορευτές κ.λπ.) και τα Μουσικά Σύνολα του ΟΠΑΝΔΑ. Τις παραστάσεις αυτές παρακολούθησαν περισσότεροι από 36.000 θεατές.

Για τον γνώριμο στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας, από την πρώτη του θέση ως διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, Ολιβιέ Ντεκότ, το αναγεννημένο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια θα έπρεπε να εξελιχθεί – «σαν ένας άλλος ναός τέχνης» με σημεία αναφοράς το παρισινό L’ Olympia και τo Theatre de la Ville στην πλατεία του Σατελέ, δίνοντας ώθηση στο κέντρο της Αθήνας, όπως επιδιώκει ο δήμος της Αθήνας.

«Στόχος του Ολύμπια είναι να συγκεντρώσει ένα ευρύ κοινό μέσα από ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα ικανό να αγγίξει διαφορετικές γενιές» σύμφωνα με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή.

Το πρόγραμμα του «Ολύμπια» 2021-2022

Το πρόγραμμα είναι δομημένο γύρω από τρεις κεντρικές θεματικές, τρεις επετείους-ορόσημα για τη χώρα: Τον εορτασμό των 200 χρόνων – μέχρι και το τέλος του 2021 – από την Ελληνική Επανάσταση, τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπως επίσης και την επέτειο γέννησης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το 2022.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 450 χιλιάδες ευρώ. Επίσης, χορηγίες όπως από τον οίκο μόδας Dior αλλά και δωρέα σκηνικών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την παράσταση «Η Κρητικοπούλα», το κύκνειο άσμα του Σπύρου Σαμαρά που είχε ανεβάσει η ΕΛΣ το 2011 και τώρα παρουσιάζεται σε συνεργασία με την ΕΛΣ στο Ολύμπια από 18-27/12.

Η έναρξη της νέας σεζόν στο Ολύμπια πραγματοποιείται το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, με την παράσταση «Αχιλλεύς. Ελλάς Εκλιπαρούσα», την ιδιαίτερη συνάντηση της θεατρικής ομάδας των bijoux de kant με το ηρωικό δράμα του Αθανάσιου Χριστόπουλου «Αχιλλεύς» (1804). Μια παράσταση που διερευνά και επαναδιαπραγματεύεται την έννοια της ελληνικότητας και της συλλογικότητας, μέσα από το μύθο της οργής του Αχιλλέα απέναντι στον Αγαμέμνονα.

Ακόμη μία παράσταση που εμπνέεται από την ιστορία και την Ελληνική Επανάσταση ανεβαίνει από τις 12 έως τις 21 Νοεμβρίου. Πρόκειται για το νέο έργο της ομάδας σύγχρονου χορού Αερίτες, με τίτλο U(R)TOPIAS, σε σύλληψη και χορογραφία της Πατρίσια Απέργη. Το πρόθεμα Ur σημαίνει αρχαίο, πρωτόγονο. Στο έργο, η ομάδα ανακαλύπτοντας κομμάτια και θραύσματα του παλιού, προβάλλει τις δικές της ιδέες για νέους τρόπους μάχης και αντίστασης, ορίζει μια νέα, δική της «ουτοπία».

Le Siege de Corinthe (Η Πολιορκία της Κορίνθου), η αριστουργηματική όπερα του Gioachino Rossini που αναφέρεται στον αγώνα των Ελλήνων κατά των Οθωμανών και κινητοποίησε το φιλελληνικό κίνημα στη γαλλική πρωτεύουσα, παρουσιάζεται στις 19 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην παρισινή εκδοχή της του 1826, της οποίας οι εισπράξεις είχαν τότε προσφερθεί στον ελληνικό λαό. Ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου καθοδηγεί μια λαμπερή διανομή που αποτελείται από σπουδαίους Έλληνες και ξένους σολίστ, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη χορωδία του δήμου Αθηναίων, ενώ η σκηνοθέτις Ροδούλα Γαϊτάνου συμπράττει με επτά πρωτοπόρους εικαστικούς καλλιτέχνες που επέλεξε η ιστορικός Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, οι οποίοι δημιουργούν σε πραγματικό χρόνο μια θεαματική εικαστική τοποθέτηση.

Ο Μάρκος Μπότσαρης, το περίφημο «εθνικόν μελόδραμα» του Παύλου Καρρέρ, μία ελληνική εθνική όπερα – όπως έχει χαρακτηριστεί – μία εξιστόρηση της πορείας και της δράσης του σπουδαίου στρατηγού, ένας ύμνος στην ανδρεία και την αριστεία του, ανεβαίνει στη σκηνή του Ολύμπια στις 5 Νοεμβρίου, υπό τον Βύρωνα Φιδετζή, σε νέα ενορχήστρωση του ίδιου.

Στις 28 Νοεμβρίου, ανεβαίνει η όπερα Ανδρονίκη του Αλέξανδρου Γκρεκ, μια συμπαραγωγή με το Ωδείο Αθηνών, στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας 1821 – 2021. Ένα έργο – το πρώτο του Κερκυραίου συνθέτη – μέσα από το οποίο ο ίδιος επιχειρεί να συνδυάσει την ελληνική παράδοση με τα επιτεύγματα της δυτικής μουσικής, σε νέα ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου.

Τέλος, «Η Κρητικοπούλα», το κύκνειο άσμα του Σπύρου Σαμάρα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1916, στο Δημοτικό Θέατρο του Φαλήρου με τεράστια επιτυχία, ανεβαίνει από τις 18 έως τις 27 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια και μουσική διεύθυνση Ανδρέα Τσελίκα.

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων προβάλλει το έντεχνο ελληνικό τραγούδι με δύο ξεχωριστές συναυλίες: Στις 23 Νοεμβρίου αποδίδουμε φόρο τιμής στην εμβληματική μορφή του Μίκη Θεοδωράκη, με ένα αφιέρωμα στο οποίο οι Νένα Βενετσάνου, Κώστας Μακεδόνας, Μαρία Σουλτάτου και Δώρος Δημοσθένους ερμηνεύουν τραγούδια αγαπημένα, τραγούδια λατρεμένα, από την απύθμενη δεξαμενή της πολύτιμης και ανυπολόγιστης συνεισφοράς του. Λίγο πριν τελειώσει το 2021, στις 29 Δεκεμβρίου, η Φωτεινή Βελεσιώτου μας οδηγεί σε μια μουσική περιπλάνηση με συναίσθημα και δυνατές ερμηνείες, σε τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, αλλά και κομμάτια μεγάλων συνθετών. Μαζί της στη σκηνή θα είναι η Ανατολή Μαργιόλα.

Στο νέο πρόγραμμα του Ολύμπια έχει και η τζαζ την τιμητική της. Ειδική σε αυτό το είδος μουσικής είναι η Athens Big Band. Στις 24 Νοεμβρίου, συμπράττει με δύο εξαιρετικούς ερμηνευτές, την Ειρήνη Κωνσταντινίδη και τον Alex Affolter, και μας καλεί στη συναυλία “Golden Voices!” για να ζήσουμε μια βραδιά γεμάτη διαχρονικές μελωδίες, με επίκεντρο τη «χρυσή εποχή» της τζαζ. Λίγες μέρες μόνο πριν από την αλλαγή του χρόνου, μας υπόσχεται τα πιο Swinging Christmas που έγιναν ποτέ, με τους Σταύρο Ρωμανό και Τζένη Καπάδαη. Θα ακούσουμε κομμάτια που έγιναν θρυλικά από τους Frank Sinatra και Ella Fitzgerald και θα γεμίσουν τις καρδιές μας με κέφι και πανέμορφες μελωδίες.

Το Ολύμπια θα αποχαιρετήσει το 2021 με την εορταστική συναυλία The Twelve Days of Christmas, με τραγούδια και ύμνους απ’ όλο τον κόσμο, παρέα με τη χορωδία του δήμου Αθηναίων και τη διακεκριμένη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη υπό την μπαγκέτα του Σταύρου Μπερή.

Και θα υποδεχθεί τη νέα χρονιά με ένα πρωτοχρονιάτικο Gala Όπερας, στις 13 Ιανουαρίου, με τους διεθνούς φήμης Μυρτώ Παπαθανασίου, Pietro Adaíni και Δημήτρη Τηλιακό και τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του Nikolas Nägele. Το ωραιότερο μουσικό «ποδαρικό» για το 2022, διάσημες άριες και ντουέτα από τις πιο αγαπημένες όπερες, μια συναυλία αφιερωμένη στον έρωτα!

Τέλος, σημειώνεται ότι το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας» είναι covid free, και η είσοδος στους χώρους του Θεάτρου προϋποθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), ενώ πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

The post Το Θέατρο Ολύμπια είναι ξανά εδώ – Αναλυτικά το πρόγραμμα appeared first on The President.

Keywords
θεατρο, ολυμπια, ξανα, προγραμμα, Gioachino Rossini, ωδείο αθηνών, frank sinatra, ελσ, νέα, αθηνα, olympia, προυπολογισμος, dior, σαμαρας, δραμα, συλληψεις, σημαίνει, προβάλλει, ελλαδα, ΕΡΤ, athens, big, Πρωτοχρονιά, free, president, κινηση στους δρομους, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, πανελληνιες 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, σταυρος δημας, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, νικος απεργης, σταυροι, αλλαγη ωρας 2012, απεργια 8 νοεμβριου, τελος του κοσμου, νεος παπας, ωδείο αθηνών, εθνικη λυρικη σκηνη, δημος αθηναιων, εθνικη, λυρικη σκηνη, μουσικη, πλαισιο, τραγουδια, ωθηση, dior, olympia, αννα, ασμα, αφιερωμενο, αχιλλεα, βραδια, βυρωνα, διευθυνση, δημος, δικη, ευρω, ειπε, ειρηνη, ελσ, εννοια, εργα, επρεπε, επτα, επιτυχια, ζωη, ιδεες, ειδος, οικο, ιστορικο, λειτουργια, λογια, λυρικη, μαεστρος, ματια, μηνες, μικρασιατικη καταστροφη, μορφη, μαρια, νενα βενετσανου, προβάλλει, ζουλια, ομαδα, παντα, οπερα, παρουσιαση, ψυχη, σαββατο, σεζον, συνεχεια, συλληψη, σκηνοθετες, σκηνοθεσια, σοπρανο, σπυρου, φυσικα, φτανει, φυσικο, φωνη, φορα, ωδειο, athens, big, free, ειδη, εμφαση, frank sinatra, χωρα, υμνος, καρδιες, κωστας, ναος, ομαδες, ορχηστρα, president, σημαίνει, σκηνη, χερια
Τυχαία Θέματα