Το αποτύπωμα των επαφών Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και ο απόηχος της ιστορικής ομιλίας του στο Κογκρέσο

«Οι συναντήσεις Μητσοτάκη συνιστούν επίδειξη δύναμης και δείχνουν το βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ», σχολίασε ο ανταποκριτής του τουρκικού Ηaber Turk, καλύπτοντας την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο.

Μια αναφορά που αντανακλά   την πραγματική διάσταση και τον απόηχο του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική, καθώς έρχεται από τη γειτονική Τουρκία που παρακολούθησε βήμα προς βήμα όλες τις επαφές που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ

και κυρίως την ιστορική ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο που ταυτόχρονα ήταν και ένα μήνυμα-κόλαφος για τον αναθεωρητισμό  της Τουρκίας.

Του Κώστα Πασίση

Η «εικόνα», που έκανε το γύρο του κόσμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά από το βήμα του Κογκρέσου, υπό το επιδοκιμαστικό βλέμμα των δυο «σιδηρών» κυριών της Αμερικάνικης Δημοκρατίας, Κάμαλα Χάρις και Νάνσυ Πελόζι, και σύσσωμο το νομοθετικό σώμα να χειροκροτεί  θερμά, ήταν συγκλονιστική και πρωτόγνωρη όχι μόνο για τον Έλληνα Πρωθυπουργό αλλά και για κάθε Ευρωπαίο πολιτικό που σίγουρα θα ήθελε να ήταν στη θέση του.

Το συγκεκριμένο πλάνο ανέβασε το «πρεστίζ» της χώρας στο εξωτερικό και τις μετοχές Μητσοτάκη στο εσωτερικό και πιθανότατα ενόχλησε σφόδρα τον Σουλτάνο που τηρεί στάση ουδετερότητας και απειλεί με βέτο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Στο αμερικανικό Καπιτώλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού και έστειλε ένα τριπλό μήνυμα.

Το πρώτο και ηχηρότατο αφορά την Τουρκία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς περιστροφές προειδοποίησε την Τουρκία ότι δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας και ζήτησε να σταματήσουν εδώ και τώρα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Το δεύτερο ήταν η καθαρή στήριξη στην  Κυπριακή Δημοκρατία. Ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να μην ξεχάσουν μία ανοιχτή πληγή, τη διχοτόμηση της Κύπρου. «Κανείς ποτέ δεν θα δεχτεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά τηρώντας τη δέσμευση του στο Νίκο Αναστασιάδη ότι θα θέσει το κυπριακό σε όλες τις συναντήσεις του στις ΗΠΑ.

Το τρίτο μήνυμα ήταν η  έκκληση στις ΗΠΑ να λάβει υπόψη τη τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνει αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή.

Μια αναφορά που σχετίζεται ευθέως με τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών f-16 και την αγορά νέων αεροσκαφών του ίδιου τύπου, που επιθυμεί διακαώς ο Ταγίπ Ερντογάν.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης κατηγορηματικά πήρε θέση κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, γεγονός που ικανοποίησε το αμερικανικό Κογκρέσο.

Μίλησε στη «ψυχή» των αμερικανών και κυρίως των ομογενών μας που ζουν στις ΗΠΑ, ενεργοποιώντας αντανακλαστικά αλληλεγγύης που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα και η Κύπρος.

Τα συμπεράσματα από τη συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη

Στο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για την θερμή υποδοχή αλλά κυρίως για το περιεχόμενο των συνομιλιών του κ. Μητσοτάκη τόσο με τον πλανητάρχη όσο και με τους υψηλόβαθμους Αμερικάνους αξιωματούχους.

Το πρώτο μεγάλο συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα ανέβηκε κατηγορία στο σύστημα ασφάλειας που θα προκύψει με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Οι Αμερικανοί πλέον γνωρίζουν  ότι οι ισχυροί σύμμαχοι της στη Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Και αν για τους Ισραηλινούς αυτό ήταν δεδομένο λόγω της διαχρονικής φιλίας τους, για τη χώρα μας είναι μια κατάκτηση και συνάμα αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή, που επιτεύχθηκε λόγω της καθαρής θέσης που πήρε στο Ουκρανικό αλλά και της Τουρκίας που παίζει σε διπλό ταμπλό…

«Η φιλία, η εταιρική σχέση και η συμμαχία μεταξύ των δύο εθνών μας είναι ισχυρότερη από ποτέ» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος μάλιστα σχεδόν … αυτοπροσκλήθηκε στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της θέρμης υποδοχής που επιφύλαξε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, επιβεβαιώνοντας το εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των δυο χωρών.

Σύμφωνα με τις διαρροές που έγιναν, λίγο μετά το πέρας της συνάντησης υπήρξε συναντίληψη για τα ενεργειακά ζητήματα που αυτή την περίοδο «καίνε» Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, λόγω της απεξάρτησης της Ευρώπης από το Ρωσική ενέργεια.

Την επόμενη ημέρα της κρίσης η Ελλάδα θα έχει νέο ενισχυμένο ρόλο στον κρίσιμο αυτό τομέα, με την Αλεξανδρούπολη να γίνεται ενεργειακός κόμβος της Μεσογείου.

Το πως αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ το νέο ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στη γεωπολιτική «σκακιέρα» φαίνεται και από το «πράσινο φως» που άναψε ο Τζο Μπάιντεν για αγορά των προηγμένων από πλευράς τεχνολογίας και συστημάτων, μιας μοίρας των F-35 που θα πάρει η Ελλάδα το 2028, όταν θα υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, καλός γνώστης των διεθνών σχέσεων, σχολιάζοντας το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έκανε ένα βήμα περισσότερο και μίλησε για επιρροή της χώρας μας στην αμερικανική κυβέρνηση αντίστοιχη με αυτή που έχει το Ισραήλ.

«Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο επιβεβαίωσε το άριστο επίπεδο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, που βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο σημείο από ποτέ», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες

Το «άρωμα» που βγαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες, από τη σειρά επαφών του κ. Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν και τους Αμερικανούς γερουσιαστές είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε ποιος ευθύνεται για την ένταση στη Μεσόγειο, παρουσιάζοντας ακόμη και το χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» εμπνεύσεως Ερντογάν.

Έθεσε το θέμα των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από μεγάλα κατοικημένα ελληνικά νησιά, το παράνομο τουρκικο-λυβικο μνημόνιο που αποτελεί εστία έντασης στα ενεργειακά ζητήματα και τον πόλεμο νεύρων με ατέλειωτες προκλήσεις στη κυπριακή δημοκρατία.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι φαίνεται ότι κατάφερε να «κόψει» τη φόρα των Τούρκων να επανέλθουν δυναμικά στη διπλωματική σκακιέρα, με αφορμή τις υποτιθέμενες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες Ερντογάν στην Ρωσο-ουκρανική κρίση.

Η Ελλάδα αυτή τη φορά άφησε πολλά βήματα πίσω την Τουρκία στη γεωπολιτική σκακιέρα, σχολίασε πηγή από το ΥΠΕΞ…

Ωστόσο, την εθνική αυτή επιτυχία προσπάθησε να μειώσει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε το εν λόγω ταξίδι ως σκέτη αποτυχία, μεταφέροντας όχι την προσωπική θέση του όπως διευκρίνισε, αλλά την κομματική γραμμή.

The post Το αποτύπωμα των επαφών Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και ο απόηχος της ιστορικής ομιλίας του στο Κογκρέσο appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα