Τι κρύβουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση. Αλλάζει ο σχεδιασμός των κομμάτων

Ταμείο κάνουν Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση αναλύοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (Pulse – MRB), αναφορικά με την εκλογική επιρροή τους, τις επιπτώσεις από την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και την απήχηση των εξαγγελιών τους στη ΔΕΘ.

Του Κώστα Πασίση

Το πρώτο γενικό

συμπέρασμα είναι ότι το πολιτικό σκηνικό παραμένει αμετάβλητο. Η ΝΔ είναι η κυρίαρχη δύναμη με 8 μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό  12%…

Η «εικόνα» αυτή αποτυπώνεται ανάγλυφα στη τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Σκαι, που μέτρησε τις διαθέσεις της κοινής γνώμης μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων μετά την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ: 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 26,5%, ΠΑΣΟΚ: 12%, ΚΚΕ: 5%, Ελληνική Λύση: 4%, ΜέΡΑ25: 3%.

Πριν από την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, μετά την ομιλία Μητσοτάκη η ψαλίδα άνοιξε στις 8,5 μονάδες, ενώ μετά την ομιλία Τσίπρα η διαφορά «κλείδωσε» στις 8 μονάδες.

H πορεία της ΝΔ, με 7,5% -8,5% και 8% μονάδες, δείχνει  ότι η κυβέρνηση έχει υψηλή ανθεκτικότητα και χαίρει της εμπιστοσύνης της κοινωνίας που έχει διαφορετικές προτεραιότητες από αυτές που εστιάζουν τα κόμματα για να κάνουν αντιπολίτευση.

Ίδια «εικόνα» παρουσιάζει και η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της τηλεόρασης του  OPEN.

Η ΝΔ έχει προβάδισμα 7,5% μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα ποσοστά να διαμορφώνονται: ΝΔ: 31,3, ΣΥΡΙΖΑ 23,8, ΠΑΣΟΚ: 11,7, ΚΚΕ: 5,3%, Ελληνική Λύση: 4,4, ΜέΡΑ25: 3,7%

Στο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση  για το γεγονός ότι πέρασε  ένα δύσκολο πολιτικό κάβο «αβρόχοις ποσίν». Γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να ξετυλίξει το σχέδιο της για την προσέγγιση των κεντρογενών ψηφοφόρων αλλά και των αναποφάσιστων με μεγαλύτερη άνεση και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Η αλλαγή κλίματος φάνηκε και στον πολιτικό λόγο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος χθες με ορατή αυτοπεποίθηση απέκλεισε κάθε σενάριο συνεργασίας και συγκυβέρνησης  της ΝΔ με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Με τον κύριο Βελόπουλο δεν υπάρχει κοινός παρονομαστής. Ο Ένας κοιτάει σταθερά προς τη Δύση και ο άλλος προς την Ανατολή», τόνισε με νόημα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Οικονόμου όμως πρόσθεσε και έναν επιπλέον στοιχείο. Η ΝΔ είπε θεωρεί ότι δε θα χρειαστεί κάποιο άλλο κόμμα για να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση στο δεύτερο γύρο όπου οι εκλογές θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική.

Για το Μαξίμου ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι ρεαλιστικός, αρκεί να μη δεχθεί κάποιο …αυτογκόλ στο 90ο λεπτό και ξεπεράσει με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες τον επικείμενο δύσκολο Χειμώνα, λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Το δεύτερο συμπέρασμα των «ειδικών» του Μαξίμου είναι ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο έκαναν …γκελ στα κοινωνικά στρώματα που απευθύνθηκε καθώς καλύφθηκε η μικρή πτώση, λόγω των νόμιμων επισυνδέσεων.

Η τρίτη διαπίστωση είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στην επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την  οικονομία, την ακρίβεια, την  ενεργειακή κρίση, τα εθνικά θέματα, την εγκληματικότητα που είναι οι προτεραιότητες των πολιτών στην παρούσα συγκυρία και ταυτόχρονα το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει την αυτοδυναμία, αν η επίδοση είναι ικανοποιητική και η κυβέρνηση δεν περάσει κάτω από τον πήχη της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα και στις δύο δημοσκοπήσεις το θέμα των υποκλοπών βρίσκεται στη τελευταία θέση, αναφορικά με τις αγωνίες των πολιτών.

Στη δημοσκόπηση της MRB οι υποκλοπές συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον μόλις το 2,8% των ερωτηθέντων…

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη πλευρά στην Κουμουνδούρου επιμένουν στο αφήγημα ότι οι δημοσκοπήσεις δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα και δεν καταγράφουν τον ακριβή παλμό της κοινής γνώμης και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.

Η δεύτερη διαπίστωσή τους είναι ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις στο άθροισμα τους, προηγούνται της ΝΔ, αμφισβητώντας με αυτό το …εφεύρημα την πρωτοκαθεδρία της Κυβέρνησης στο πολιτικό σκηνικό.

Στόχος η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως η ψυχολογική τόνωση τους, καθώς οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν κλίμα ηττοπάθειας…

Στην Χαρ. Τρικούπη περίμεναν καλύτερες δημοσκοπικές επιδόσεις μετα την αποκάλυψη της υπόθεσης παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη.

Η αλήθεια είναι ότι πόνταραν σε αυτό το θέμα και συνεχίζουν να επενδύουν κρατώντας το ψηλά όσο μπορούν. Ωστόσο, εμφανίζονται να γνωρίζουν ότι με μονοθεματική ατζέντα είναι προβληματική…

Όπως επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγκλωβισμένο στις συμπληγάδες της πόλωσης που ευνοεί τα δυο μεγαλύτερα κόμματα.

The post Τι κρύβουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση. Αλλάζει ο σχεδιασμός των κομμάτων appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα