Θετική η ατζέντα αλλά… στο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Με στόχο ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, που σήμερα είναι ζητούμενο, πηγαίνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο, την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ένα δύσκολο ραντεβού

καθώς οι διαφορές των δυο χωρών είναι αγεφύρωτες και μέχρι στιγμής δε διαφαίνεται η παραμικρή αχτίδα φωτός στο τούνελ των ελληνοτουρκικών προβλημάτων

«Η βούληση της Αθήνας για εξομάλυνση των σχέσεων και ενδυνάμωση της σταθερότητας στην περιοχή, δε μεταφράζεται στην παραμικρή υποχώρηση από τις πάγιες κόκκινες γραμμές της», τονίζει διπλωματική πηγή μιλώντας στο thepresident.gr»

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η Ελλάδα συζητά μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας. Και χθες, μιλώντας στην EuroMED 7, ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία επιδιώκει διάλογο εφ όλης της ύλης και χωρίς προϋποθέσεις, γεγονός που δημιουργεί από την αρχή αδιέξοδο.

Τρεις ημέρες πάντως πριν το τετ-α-τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε τη τουρκική θεωρία περί «Γαλάζιας Πατρίδας», που δεν αποτελεί καλό οιωνό για την επικείμενη συνάντηση.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του μήνα  λήγει το εξάμηνο που το Oruc Reis διενεργεί έρευνες εντός τουρκικών υδάτων και παραμένει άγνωστο που θα κατευθυνθεί στη συνέχεια το ερευνητικό σκάφος.

Εικάζεται ότι η πορεία του σε ένα βαθμό θα κριθεί από το αποτέλεσμα των συνομιλιών της Δευτέρας αλλά και από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Θετική ατζέντα αλλά…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ-α-τετ  της Δευτέρας θα εστιάσει στη θετική ατζέντα, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δυο συναντήσεων Δένδια-Τσαβούσογλου. Μια ατζέντα που περιλαμβάνει την αναβάθμιση των οικονομικών και τουριστικών σχέσεων των δυο χωρών.

Το «δυνατό» χαρτί, όμως του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι ότι η χώρα μας ως μέλος της Ε.Ε, μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των πολλών εκκρεμοτήτων που έχει η Άγκυρα, αναφορικά με το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης Ευρώπης-Τουρκίας όπου το τοπίο είναι ιδιαίτερα θολό. Αλλά και στη συμφωνία για το   Μεταναστευτικό, στη βάση της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας τον Μαρτίου 2016.

Το πως θα εξελιχθεί η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου  θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το ραντεβού Μπάιντεν-Ερντογάν.

Το καλό νέο για την Ελλάδα είναι ότι η συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ «σφυροκοπούν» την Τουρκία για το πρόβλημα με τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Το περίγραμμα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν έδωσε η Αριστοτελία Πελώνη η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα». Και πρόσθεσε:  Διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν έγινε το Δεκέμβριο του 2019 και πάλι στο περιθώριο της διάσκεψης των ηγετών του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο.

Ακολούθησαν τα δραματικά γεγονότα του Έβρου, όπου η Άγκυρα «εργαλειοποίησε» το μεταναστευτικό πρόβλημα και στη συνέχεια το Oruc Reis, πέρυσι τον Αύγουστο έφερε τις δυο χώρες μια ανάσα πριν τη σύγκρουση…

The post Θετική η ατζέντα αλλά… στο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν. appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα