Τα νέα πολιτικά αφηγήματα από Μητσοτάκη και Τσίπρα

Νέος σφοδρός «πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κόμματων,  με πεδία σύγκρουσης την ενεργειακή κρίση, τα μέτρα στήριξης των πολιτών και τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Μητσοτάκης και Τσίπρας με δυο εντελώς διαφορετικά αφηγήματα, εστίασαν στην προσέγγιση της μεσαίας τάξης και των οικονομικά αδύναμων, δυο μεγάλες εκλογικές κατηγορίες, που θα κρίνουν  το αποτέλεσμα της κάλπης στη συνταγματική λήξη

της θητείας της κυβέρνησης.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός «σφράγισε» κάθε χαραμάδα προσφυγής σε πρόωρες εκλογές και το έκανε όχι τόσο για να μετριάσει  το ορατό άγχος και την αγωνία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο για να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ.

Η φημολογία για πρόωρες εκλογές, πριν της ώρας τους, είναι διάχυτη στο πολιτικό σκηνικό, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν το μόνιμο θέμα συζήτησης μεταξύ των υπουργών και των βουλευτών της ΝΔ, με  επιπτώσεις στην παραγωγή κυβερνητικού έργου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγνωσε υφέρποντα «παραλυτικά» φαινόμενα και θέλησε να βάλει ένα τέλος προτού να είναι αργά, έχοντας υπόψη του ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η κυβέρνηση χρειάζεται ηρεμία και όχι χαλαρότητα…

«Οι εκλογές θα γίνουν όπως  ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του.

Σε πολιτικό επίπεδο για πολλοστή φορά διέψευσε και τα διακινούμενα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Σας επαναλαμβάνω για να μην υπάρχουν παρανοήσεις: Οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο νόμο της απλής αναλογικής και οι επόμενες με τον νόμο που εμείς έχουμε ψηφίσει», υπογράμμισε επί λέξει ο Πρωθυπουργός.

Ένα θέμα που έθεσε ο κ. Τσίπρας, προφανώς για να διερευνήσει τις προθέσεις του Πρωθυπουργού σε ένα πραγματικά «φλέγον» ζήτημα, πάνω στο οποίο η Κουμουνδούρου δομεί το προεκλογικό της σχέδιο…

Με το βλέμμα στη μεσαία τάξη και τους αδύναμους

Από κει και πέρα η συζήτηση στο κοινοβούλιο καθόλη τη διάρκεια της μύριζε «μπαρούτι», ενώ είχε και προεκλογικό άρωμα

Ο Πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής έχοντας πλήρη επίγνωση της δύσκολης πραγματικότητας, που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Επανέλαβε όλα τα μέτρα ανακούφισης που πήρε η κυβέρνηση, ύψους 1,1 δις ευρώ υπερτονίζοντας ότι γνωρίζει ότι δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά τόσο αντέχει ο προϋπολογισμός, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος του πισωγυρίσματος…

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το κυβερνητικό πακέτο στήριξης έχει διπλή στόχευση:

«Από τη μία πλευρά υλοποιεί την προεκλογική μας δέσμευση των φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία. Και από την άλλη η παρέμβασή μας ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων πολιτών, μειώνοντας μάλιστα τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30% -όπως είχαμε αρχικά υποσχεθεί- αλλά κατά περισσότερο, κατά 35%».

Σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις ανέφερε ότι  φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα συγκριτικά με ό,τι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ πρόσθεσε ότι «οι μειώσεις αυτές πλαισιώνονται από το διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα του Δεκεμβρίου και φυσικά τη δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου του 2022».

Με δυο λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση του πήρε μέτρα για να στηρίξει τους οικονομικά αδύναμους και τη μεσαία τάξη την οποία προσδιόρισε σε όσους έχουν εισόδημα 30.000

Αυτό είναι το εισόδημα που απαιτείται για να λάβει κάποιος την επιδότηση στα καύσιμα.

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η ΝΔ είναι λαϊκό κόμμα με βαθιές κοινωνικές ρίζες, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και στις μελλοντικές ομιλίες…

Σε άμεση συνάφεια με τον προαναφερθέντα πολιτικό προσδιορισμό της ΝΔ ήταν και η δέσμευση του ότι το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο, ως έκτακτη εισφορά και θα διατεθούν στην κοινωνία.

Η δεύτερη ευκαιρία

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον αυτή τη φορά είχαν και οι παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος άρχισε να ξετυλίγει το δικό του  αφήγημα με το βλέμμα του να είναι στραμμένο στο επικείμενο συνέδριο αλλά και στις εκλογές, παρότι θα γίνουν ύστερα από ένα χρόνο…

Κατ αρχήν ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης  επιχείρησε να εμφανίσει τον Πρωθυπουργό ως εκπρόσωπο των funds και των καρτέλ ενέργειας ο οποίος ενδιαφέρεται για τα υπερκέρδη τους και όχι για τους καταναλωτές. » Μια τακτική με ταξικό πρόσημο.

Επιπλέον  μίλησε για αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική και τόνισε ότι ενώ τα χειρότερα είναι μπροστά μας η κυβέρνηση πηγαίνει «με το manual της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας.

Επανάφερε στο προσκήνιο παλαιά συνθήματα του τύπου «πάρτε πίσω τα κλεμμένα» ζητώντας μείωση του ΕΦΚ , του ΦΠΑ και στα καύσιμα και στα είδη μαζικής κατανάλωσης και, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση του υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη  επειδή υπήρχαν τα μνημόνια και δεν είχε άλλη επιλογή, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς μια δεύτερη ευκαιρία…

Αλαλούμ με ΕΝΦΙΑ

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  θα  θα ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά  «και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει κάθε πολίτη εμείς θα το ψηφίζουμε».

Λίγο αργότερα η κ. Αχτσιόγλου έκανε την έκπληξή λέγοντας ότι δε θα ψηφίσει το κόμμα της τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Στη συνέχεια πάντως η καταψήφιση έγινε «παρών»

The post Τα νέα πολιτικά αφηγήματα από Μητσοτάκη και Τσίπρα appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα