Τα «μυστικά» των δημοσκοπήσεων και το εκλογικό δίλημμα Μητσοτάκη

Οι υποκλοπές φαίνεται ότι δεν επηρεάζουν τις εκλογικές προθέσεις της κοινής γνώμης, στην παρούσα συγκυρία, καθώς η ΝΔ στις νέες δημοσκοπήσεις διατηρεί καθαρό προβάδισμα, με μικρές απώλειες, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει αδυναμία να φέρει την ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό.

Του Κώστα Πασίση

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα των ερευνών της ALCO και της Interview, που

μέτρησαν τα κέρδη και τις ζημιές των κομμάτων, από το δεύτερο γύρο των παρακολουθήσεων…

Στη δημοσκόπηση της ALCO η διαφορά που χωρίζει τη ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ είναι στις  7,3 ποσοστιαίες μονάδες, από 8,3% που ήταν περασμένο  Οκτώβριο.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει: 30,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, το ΠΑΣΟΚ 11,4%, το ΚΚΕ 5,2%, η Ελληνική Λύση 4,9% και το ΜεΡΑ 25 μένει εκτός Βουλής με 2,7%.

Σχεδόν ίδια εικόνα παρουσιάζει και η μέτρηση της Interview.

Ειδικότερα η ΝΔ λαμβάνει ΝΔ 32,3% (από 32,4%) ο ΣΥΡΙΖΑ 25,4% (από 25,1%) το ΠΑΣΟΚ 10,2% (από 10,9), το ΚΚΕ 6,1% (από 6,5%), η Ελληνική Λύση 4,8% (από 5%) το Μέρα25 3,5% (από 3%), βρίσκεται εντός Βουλής σε αυτή τη δημοσκόπηση. Οι αναποφάσιστοι έχουν 8,1% (από 7,9%).

Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από τα προαναφερθέντα είναι ότι οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας προφανώς τις καλές επιδόσεις της στην οικονομία, αλλά και την πολιτική της στη διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων που πέρασε τα προηγούμενα χρόνια.

Το τρίτο εύρημα είναι ότι η Κυβέρνηση δεν καταρρέει, όπως προέβλεπαν οι Κασσάνδρες του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις κυκλοφόρησαν οι περίφημες λίστες με υπουργούς υπό παρακολούθηση…

Σύμφωνα μάλιστα με τη μέτρηση της Interview οι μικρές διαρροές της ΝΔ δεν έχουν κατεύθυνση την Κουμουνδούρου, αλλά τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, που δείχνει να διογκώνεται.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα της ALCO ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για Πρωθυπουργό.

Το 30% δηλώνει Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεύτερος έρχεται ο «Κανένας» με 23% και τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 22%.

Ποσοστά που αποκαλύπτουν ότι ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει υψηλή ανθεκτικότητα και ότι το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο του δεν έχει καεί…

Στο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση επειδή το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους οι υποκλοπές είναι αχνό…

Όπως επισημαίνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού η παραδοσιακή βάση της ΝΔ μένει ανεπηρέαστη και οι ελάχιστες διαρροές προέρχονται από το χώρο των λεγόμενων «Κεντρώων» ψηφοφόρων, όπου η ΝΔ όμως, δεν έχει ξετυλίξει ακόμη το σχέδιο προσέγγισης τους.

Για τη ΝΔ ο μεγάλος αντίπαλος δεν είναι η τοξικότητα της Αντιπολίτευσης, αλλά ο δύσκολος Χειμώνας που έρχεται…

Στη διαχείριση της εισαγόμενης ακρίβειας αλλά και της ενεργειακής κρίσης θα κριθεί και το μεγάλο στοίχημα της αυτοδυναμίας, που παραμένει ενεργό και ρεαλιστικό, με βάση τις δημοσκοπήσεις, αρκεί να μην προκύψουν αυτογκόλ την προεκλογική περίοδο, όπως χαρακτηριστικά τονίζει η ίδια πηγή.

Για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, στο δεύτερο γύρο των εκλογών η κυβέρνηση επενδύει στη θετική ατζέντα και προς αυτή την κατεύθυνση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχεδόν καθημερινά υπενθυμίζει τις κοινωνικές δράσεις της κυβέρνησης για τα ευάλωτα νοικοκυριά και όχι μόνο.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη διήμερη περιοδεία του στην Αχαΐα ενίσχυσε το αφήγημα της αυτοδυναμίας, θέτοντας το δίλημμα των εκλογών που είναι: «θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω»;

Η θέση της Αντιπολίτευσης για τις μετρήσεις

Στην Κουμουνδούρου δημοσίως τουλάχιστον προσπερνούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και επιμένουν στο «σκληρό ροκ» επιρρίπτοντας ευθέως την ευθύνη των παρακολουθήσεων στον Πρωθυπουργό, ενώ ταυτόχρονα ζητούν την παραίτησή του.

Για το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Στην Χαρ. Τρικούπη δεν αμφισβητούν τις μετρήσεις, επισημαίνοντας ότι δείχνουν μια στατική εικόνα.

Τονίζουν όμως ότι οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία για τα κόμματα και όταν θα στηθούν κάλπες οι πολιτικές συνθήκες θα είναι διαφορετικές από τις σημερινές.

Για το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά…

The post Τα «μυστικά» των δημοσκοπήσεων και το εκλογικό δίλημμα Μητσοτάκη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα