Τα mall της Lamda, τα νέα των Δελφών και το τέλος της golden visa

Καλά για τα δεδομένα της αγοράς, όπου είχε lockdowns πήγε το 2021 για τα malls της Lamda Development. Ειδικότερα, σημαντικά αυξημένα κατά 23%, στα 45 εκατ. ευρώ είναι και τα Ebitda των εμπορικών κέντρων The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos.

Η άνοδος αποδίδεται στη αύξηση των πωλήσεων των καταστημάτων (+36% έναντι του 2020), λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας (+8% έναντι του 2020) και της αυξημένης δαπάνης ανά επισκέπτη. Παρόλα αυτά, τα Ebitda των τριών malls παραμένουν κατά 19 εκατ. ευρώ χαμηλότερα έναντι της ιστορικά υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας το 2019, που ήταν 64 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το σύνολο του 2021 η λειτουργική κερδοφορία Ebitda των Εμπορικών Κέντρων επιβαρύνθηκε σημαντικά λόγω (α) της αναστολής λειτουργίας τους για συνολική περίοδο περίπου 3 μηνών και (β) της νομοθετικά προβλεπόμενης παροχής μειώσεων στα μισθώματα των καταστηματαρχών/μισθωτών για συνολική περίοδο 6 μηνών (Ιανουάριος-Ιούνιος) με μείωση ενοικίων κατά ποσοστό 40%.

Σε νέα πεδία επεκτείνεται η Τράπεζα Πειραιώς , καθώς μέσω της συνεργασίας με την Nathec φέρνει την ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα. Η Nathec είναι ελληνική εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής και μέσω αυτής της κίνησης η τράπεζα στοχεύει σε προσέλκυση νέων πελατών μικρότερης ηλικίας. Συνδυάζοντας κορυφαία τεχνολογική και τραπεζική τεχνογνωσία, η νέα πλατφόρμα BankTech θα παρέχει υπηρεσίες Banking-as-a-Service, Buy-Now-Pay-Later, digital onboarding και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τους καταναλωτές, με ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο.

Μετά από καιρό η ΓΕΒΚΕ δίνει καλό μέρισμα για το 2021 ύψους 0,055 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,035 το 2021. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τα θετικά αποτελέσματα της εισηγμένης το 2021. Κέρδη και τζίρος αυξήθηκαν, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Τα κέρδη μετά φόρων υπερτριπλασιάστηκαν το 2021, ενώ ο δανεισμός μειώθηκε στο 1,95 εκατ.ευρώ από 3,58 εκατ.ευρώ.

Κυρίαρχες στην αγορά είναι οι διαδικτυακές υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών. Και αυτό κόντρα σε όσους έλεγαν πως ο Έλληνας δεν παίζει τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου, παρά παραδοσιακά στα πρακτορεία. Έτσι λοιπόν το 2021 από τα 22,49 δισ. ευρώ που τζίραρε η αγορά, τα 17,4 δισ. ευρώ προέρχονται από τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια. Η συμμετοχή του διαδικτύου στα συνολικά ακαθάριστα έσοδα ήταν στο 38,73% των συνολικών 1,85 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν πέρυσι. Τα έσοδα του δημοσίου έφτασαν το 2021 τα 558,8 εκατ.ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται και η συμμετοχή των εταιρειών.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς αναμένονται το προσεχές διάστημα πόροι 5,6 δισ.ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα δοθούν έως τέλος του έτους με το υπουργείο Οικονομικών να φορτσάρει για τις εκταμιεύσεις και τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά. Η κυβέρνηση εκτιμά πως είναι καίριας σημασίας η διοχέτευση ρευστότητας, ειδικά σήμερα, που οι τιμές ενέργειας και πρώτων υλών είναι στο θεό.

Και, για το τέλος, σας αφήσαμε νέα από το Delphi Economic Forum. Διότι, όπως καταλαβαίνετε, ο Mr President δεν μπορούσε να λείπει. Ο κακός χαμός, λοιπόν, από κόσμο, από ενδιαφέρουσες συζητήσεις, αλλά – κυρίως – από ακόμα πιο ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Τόσο prive, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όσο και δημόσια, στο καφέ και στο εστιατόριο του Amalia Hotel (αλήθεια, ο ιδιοκτήτης του δεν έχει κάποια σκέψη να το ααναβαθμίσει σε ξενοδοχείο, που να θυμίζει 21ο αιώνα;)

Με βάση τα όσα κατέγραψε ο Mr President – και μπορεί να γράψει, γιατί είδε και άκουσε πολλά, που δεν γράφονται -, ξεχώρισε τις έντονες συζητήσεις της Bank of China με σημαντικούς επιχειρηματίες και στελέχη μεγάλων ελληνικών ομίλων. Όπως μαθαίνουμε, κυοφορούνται ενδιαφέροντες επενδύσεις από τους Κινέζους, με συμμετοχή είτε 100%, είτε μειοψηφική, σε τρεις δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερα δραστήριος ο αεικίνητος έμπειρος πρώην τραπεζίτης και νυν mega dealmaker, Απόστολος Ταμβακάκης. Μαθαίνουμε ότι, πέραν των επενδύσεων, που ετοιμάζει μέσα στη χρονιά, με το EOS Capital, αναζητεί ευρύτερες συνεργασίες, με εταιρείες – έκπληξη. Εξ ου και οι συναντήσεις του με συγκεκριμένα πρόσωπα. Ολιγόλεπτες μεν, ουσιαστικές δε, αφού – όπως πληροφορούμαστε – θα συνεχιστούν στην Αθήνα. Και όπου αλλού χρειαστεί, θα προσθέσω εγώ, δεδομένου ότι ταξιδεύει διαρκώς σε όλη την Ελλάδα.

Να σας πω ακόμα ότι το ενδιαφέρον διαχειριστών κεφαλαίων είναι κάτι παραπάνω από έντονο για το case, Ελλάδα. Θα μου πείτε, “Τι μας λες τώρα, το ξέρουμε αυτό;”. Σωστά. Αν, όμως, βλέπατε – ή, μάλλον, ακούγατε – το πώς ρωτούν και τι ψάχνουν για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και κλάδους, θα καταλαβαίνατε γιατί το αναφέρω ξανά.

Τέλος, όπως μπορείτε να φανταστείτε, από χθες τα party δίνουν και παίρνουν. Όχι φυσικά στους Δελφούς – άλλωστε, εκεί, δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο, αλλά στην κοσμική Αράχωβα. Le Chapin, E (το παλιό Εμπορικό), Οίστρος και Παναγιώτα συγκέντρωσαν για ακόμα μια χρονιά επιχειρηματίες, στελέχη και τους γνωστούς τζαμπατζήδες της προσκολλήσεως, που παρακαλάνε να τρυπώσουν σε κάποιο party για να περάσουν τη βραδιά χωρίς να πληρώσουν. Πλέον αυτών, υπάρχουν και τα καλέσματα σε σαλέ επιχειρηματιών, στο Λιβάδι και όχι μόνο. Απόψε, όλα αυτά θα κορυφωθούν.

Στην Alpha Αστικά Ακίνητα πέρασε η Ακαδημία Επιστημών Σόφιας. Το ποσό της συναλλαγής είναι 21,3 εκατ.ευρώ και αυξάνεται την λογιστική κατάσταση των ακινήτων κατά 51%, ενώ η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ικανοποίηση στη διοίκηση της εταιρείας καθώς έρχεται μετά από δέκα χρόνια δικαστικής διαμάχης. Για το ακίνητο δόθηκαν 1,75 εκατ.ευρώ cash και τα υπόλοιπα χρήματα συμψηφίζονται με απαίτηση που υπήρχε από την Ακαδημία. Η υπόθεση κράτησε χρόνια μετά από διεκδικητική αγωγή που είχε καταθέσει η Ακαδημία κατά της Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία αυξάνει τη ρευστότητά της. Ειδικά όταν γίνει η μεταβίβαση ακινήτων από την Αlpha Bank που θα εκτοξεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα.

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ OTE και Vodafone καθώς η δεύτερη κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσουν οι αναβαθμίσεις δικτύου που στόχο έχουν τον διπλασιασμό των ταχυτήτων στη σταθερή. H Vodafone είχε στείλει σχετική επιστολή και επικαλείται οικονομική ζημιά και πως μακροπρόθεσμα θα είναι κακό για τον ανταγωνισμό. Η Vodafone είχε στείλει σχετική επιστολή από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ τα ασφαλιστικά μέτρα συζητούνται αύριο.

Εξαγορές εταιρειών σε Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο σχεδιάζει η Real Consulting. To πρώτο χτύπημα αναμένεται να γίνει έως τον Ιούνιο, με την εταιρεία του Νίκου Βαρδινογιάννη να εκτιμά πως οι ρυθμοί ανάπτυξης φέτος θα είναι διψήφιοι. Πέρυσι η Real Consulting κατάφερε να πετύχει σε μεγάλο βαθμό τους στρατηγικούς της στόχους, καθώς και σημαντική αύξηση των μεγεθών και της κερδοφορίας της, προερχόμενη τόσο από τη συμβολή νέων τεχνολογικών λύσεων στο χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών της, όσο και από την οργανική της ανάπτυξη.

Νέα πρόστιμα σε εταιρείες που αισχροκερδούν ετοιμάζεται να ρίξει το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς η κατάσταση φαίνεται πως έχει ξεφύγει. Η πρώτη καμπάνα σε retailer ήταν ύψους 647.000 ευρώ, καθώς κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστώθηκε ότι πωλούνταν προϊόντα με μεγαλύτερο μικτό περιθώριο κέρδους.

Νέα προειδοποίηση της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για τον αναβαλλόμενο φόρο έχει φτάσει στα γραφεία των συστημικών. Η ΕΚΤ μπορεί πέρυσι τον Ιούλιο να έκανε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας όσον αφορά στη ρύθμιση του ζητήματος που δημιουργούσε προβλήματα στους ισολογισμούς των τραπεζών, όμως η ΕΚΤ συνεχίζει να έχει στο ραντάρ της το ζήτημα. Το πρόβλημα διογκώθηκε το τελευταίο διάστημα καθώς οι τράπεζες έχουν πάνω από το 50% των εποπτικών τους κεφαλαίων σε αποθεματικά που δεν είχαν καταβληθεί.

Επανεξέταση του κόστους των έργων ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες του
Mr.President, οι κατασκευαστές. Ο κατασκευαστικός κλάδος έχει υπογράψει
συμβάσεις πριν τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και την ενέργεια. Αποτέλεσμα είναι
ορισμένα έργα να μην…βγαίνουν. Άσφαλτος, σκυρόδεμα , χάλυβας, αλουμίνιο είναι
στον… Θεό και έτσι, τα κέρδη των κατασκευαστικών πάνε…περίπατο. Αποτέλεσμα
αυτού είναι να μπαίνουν μέσα με τις υπάρχουσες συμβάσεις και έτσι έχουν ήδη
φτάσει τα πρώτα μηνύματα στο υπουργείο Υποδομών για επαναδιαπραγμάτευση των
όρων συμβάσεων. Μέχρι στιγμής, το αίτημα δεν έχει γίνει δεκτό, χωρίς όμως να
αποκλείεται μια τέτοια εξέλιξη.

Δεν είναι καλά τα πράγματα για τα τραπεζικά ιδρύματα. Παρά τη μείωση κόκκινων
δανείων, τη σταδιακή επιστροφή στην κερδοφορία και τα μερίσματα που
αναμένεται να δώσουν οι διοικήσεις έχουν ανησυχήσει για τις επιπτώσεις του
πολέμου. Και κυρίως για τον πληθωρισμό, καθώς εκτιμούν πως οι αυξημένες τιμές
ενέργειας οδηγούν πιθανά σε αδυναμία επιχειρήσεων και πολιτών να
ικανοποιήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Οι οποίες ίσως οδηγήσουν σε νέες
καθυστερήσεις δανείων και τη δημιουργία νέας γενιάς προβληματικών δανείων.
Για αυτό εσωτερικά στις τράπεζες έχουν δημιουργήσει ομάδες κρούσης, που μελετούν
σε καθημερινή βάση τις επιπτώσεις του πολέμου και αναλύουν τα χαρτοφυλάκια
δανείων.

Προβληματισμός στην αγορά real estate από την απόφαση των Βρυξελλών να βάλουν
τέλος στη χρυσή βίζα. Και αυτό, γιατί πάνω από 10.000 κάτοικοι εξωτερικού έχουν
πάρει τη χρυσή βίζα και έχουν επενδύσει στο ελληνικό real estate. Ο λόγος δεν
είναι άλλος από την εξασφάλιση ευρωπαϊκού διαβατηρίου με το μεγαλύτερο
πρόβλημα στη χώρα μας να αντιμετωπίζουν η Βόρεια Ελλάδα, τα νησιά και η
Αθήνα. Εκεί είχαν εντοπιστεί οι μεγαλύτερες συναλλαγές.

Αύξηση 0,8% στη λειτουργική της κερδοφορία κατέγραψε η ΔΕΗ το 2021, που διαμορφώθηκε σε €871,7 εκατ., ενώ η Διοίκηση της εισηγμένης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ικανοποιημένη από το γεγονός πως, έστω οριακά, οι προσδοκίες των αναλυτών ξεπεράστηκαν. Σε επίπεδο καθαρών κερδών, οι εκπτώσεις και οι πιέσεις στο περιθώριο, λόγω των ανατιμήσεων, οδήγησαν σε μικρές ζημιές €18,4 εκατ. έναντι κερδών το 2020. Ωστόσο, η Διοίκηση της εισηγμένης στέκεται στο γεγονός πως, το τελευταίο τρίμηνο του έτους, τα κέρδη υπερπολλαπλασιάστηκαν σε €23,8 εκατ. έναντι €6,7 εκατ. το 2020.
Οι συστηματικές επενδύσεις και η υλοποίηση σημαντικών και μεγάλων έργων από τον ΟΛΠ στον Λιμένα Πειραιά τα τελευταία έτη, έχουν πλέον, ορατά και μετρήσιμα αξιοσημείωτα αποτελέσματα, με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του λιμανιού να είναι γεγονός, αναφέρουν πηγές του Οργανισμού. Και είναι γεγονός ότι ο ΟΛΠ, μόνο την περασμένη χρονιά, κατέβαλε στο ελληνικό κράτος €26,5 εκατ. από εισφορές, φόρους και μερίσματα.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως, όσο αυξάνεται ο τζίρος του ΟΛΠ, τόσο αυξάνεται και το ποσό, το οποίο λαμβάνουν οι όμοροι του Λιμένος Δήμοι, καθώς, με τη σύμβαση παραχώρησης μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, αυξήθηκε το ποσοστό ανταλλάγματος του τζίρου, που πληρώνει ο Οργανισμός στο Ελληνικό Δημόσιο, από το 2% στο 3,5%, με ειδική πρόβλεψη το ποσό αυτό να δίνεται στους όμορους του Λιμένος Δήμους. Όταν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι επ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου…

Έως και €100 εκατ. θα στοιχίσει η επένδυση στο εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά, ενώ τέλη 2022 αρχές 2023, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα προϊόντα της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας, που, εξαγοράστηκε από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία προς €7,73 εκατ. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Δημήτρης Σαράντης, Πρόεδρος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η πορεία των προϊόντων στην αγορά, τα οποία θα παραχθούν σε πρώτη φάση από τα εργοστάσια του ομίλου, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις επόμενες κινήσεις της οικογένειας Σαράντη, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στο εργοστάσιο της
ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά, το οποίο δεν έχει λειτουργήσει από το 2013.

The post Τα mall της Lamda, τα νέα των Δελφών και το τέλος της golden visa appeared first on The President.

Keywords
mall, νέα, golden, visa, βομβα mall, τα νεα, golden, mall, the mall athens, the mall, mall athens, golden hall, mediterranean cosmos, ebitda, athens, cosmos, τραπεζες, ελλαδα, εταιρεία, συμμετοχή, forum, president, hotel, china, mega, eos, capital, αθηνα, party, αραχωβα, alpha, ote, vodafone, κυπρος, real, ΕΚΤ, δεη, εκπτωσεις, ολπ, πειραιας, αγνο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , eurobank alpha, alpha eurobank, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, τελη κυκλοφοριας 2013, τραπεζα πειραιως, alpha bank, τελος του κοσμου, εσπα 2021, ξανα, αποτελεσματα, ωφελεια, the mall athens, ακινητα, καθημερινη, κοντρα, νησια, ολπ, παιχνιδια, πειραιως, υπουργειο οικονομικων, alpha, capital, mega, ote, real, the mall, αγνο, αγορα, αγωγη, αδυναμια, αυξηση, αλουμινιο, ανοδος, ασφαλιστικα μετρα, βιζα, βορεια, βραδια, γεγονος, γινει, γραφεια, διαστημα, δημοσιο, διοικηση, ευρω, υπαρχει, ενεργεια, εργα, εξελιξη, επενδυσεις, ερχεται, εταιρεία, ετη, ευρωπη, ζημια, υπηρεσιες, υποθεση, θυμιζει, κυβερνηση, κινηση, λειπει, μηνυματα, μειωση, μειωση ενοικιων, μπορειτε, ξενοδοχειο, οιστρος, πεδια, προβληματα, ρανταρ, ρυθμιση, ρυθμοι, σαλε, συγκεκριμενα, συμμετοχή, τζιρος, τυχερα παιχνιδια, υλοποιηση, φυσικα, χρυση, ψηφιακη, ψηφιακο, athens, buy, china, cosmos, δημητρης, ebitda, ελληνικα, eos, forum, golden hall, hotel, χωρα, ιδιαιτερο, υπουργειο, κακος, mall athens, mediterranean cosmos, ομαδες, pay, πηγες, πληροφοριες, president, party, τραπεζα, θετικα
Τυχαία Θέματα