Οι νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού για την αμυντική θωράκιση της χώρας

Με νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης των συμμαχιών της, εντός Ευρώπης, απαντά η Αθήνα στις οργισμένες αντιδράσεις αλλά και ταυτόχρονα σπασμωδικές κινήσεις της Άγκυρας, με αφορμή την Ελληνο-γαλλική συμμαχία και τη θωράκιση της χώρας με rafale και υπερσύγχρονες φρεγάτες, που ανατρέπουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός  αυτή την περίοδο εστιάζει  στην  ανοικτή

πρόταση-πρόσκληση της Γαλλίας και της Ελλάδας για συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που συζητούν την ιδέα να κάνουν το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Προσεχώς,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Ρώμη και θα έχει συνάντηση  με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Και το βέβαιο είναι ότι στο τετ-α-τετ των δυο ηγετών, η μεγάλη πρόκληση του ευρωστρατού, θα συζητηθεί εκτενώς.

Η τυχόν συνδρομή και του επονομαζόμενου «Σούπερ-Μάριο» σε αυτή τη φιλόδοξη προσπάθεια που προωθούν ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα δώσει νέα δυναμική στο εγχείρημα της συγκρότησης μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης που θα δώσει άλλη οντότητα και ισχύ στην Ε.Ε.

Με την ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία, που παρεμπιπτόντως ετοιμάζεται να καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, και δη με τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής είναι «γοητευμένος» και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω τη σχέση του με τη Γαλλία.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νικος Αναστασιάδης είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, η Κύπρος θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα ενταχθούν στο νέο αμυντικό άξονα.

Κάτι που επιθυμεί και το Παρίσι  καθώς στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ειδικά ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζεται ότι από το Καλοκαίρι του 2020 βρίσκεται σε ισχύ η  Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας, που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2017.

Αθηνα και Λευκωσία με συντονισμένες ενέργειες και «παίζοντας» το καλό χαρτί του Διεθνούς Δικαίου, που «τσαλακώνει» η Άγκυρα, έχουν κατορθώσει να στριμώξουν και να απομονώσουν τον Ταγίπ Ερτογάν στη …γωνία του.

Η απάντηση της Αθήνας στις απειλές της Άγκυρας

Η Τουρκία σήμερα  είναι ενοχλημένη επειδή βλέπει να υποχωρεί η  επιρροή της στη Αν. Μεσόγειο, σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο οι οποίες ως μέλη της Ευρωπαϊκής Οικογένειας πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο.

Έτσι, μετα από πολλές ημέρες καθυστέρησης η Τουρκία σχολίασε την Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, εκτοξεύοντας απειλές σε βάρος της Ευρώπης της Ελλάδας και της Κύπρου!

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Ο Τανζού Μπιλγκίτς κατηγόρησε  την Ελλάδα ότι «αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται» και πως προσπαθεί να απομονώσει και να αποξενώσει την Άγκυρα, «προκαλώντας ζημιά στην ΕΕ, στην περιφερειακή ειρήνη και στην περιφερειακή σταθερότητα».

Χαρακτήρισε τις ελληνικές θέσεις για τις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο «μαξιμαλιστικές» και  επισήμανε ότι τέτοιες στρατιωτικές συμμαχίες της Ελλάδας, δημιουργούν προβλήματα και εντός του ΝΑΤΟ.

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», ανάφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ

Στις τουρκικές απειλές απάντησε με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα η Κυβέρνηση.

«Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις, άλλα δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία» διεμήνυσε στη γειτονική χώρα ο κ. Οικονόμου.

Καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο  και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη… Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ  στη γειτονία μας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο ίδιο μήκος ήταν και η απάντηση του ΥΠΕΞ Νικ. Δένδια ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις τουρκικές αιτιάσεις και πρόσθεσε ότι Η Άγκυρα λειτουργεί ως εν δυνάμει επιτιθέμενη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα στις 6 Οκτωβρίου στην Άγκυρα  θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας…

The post Οι νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού για την αμυντική θωράκιση της χώρας appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα