Οι εκτιμήσεις για την οικονομία, η συμπαράσταση στη Δόμνα και οι πρωτοβουλίες της Παγκρήτιας Τράπεζας

Συναντήσεις επί συναντήσεων έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Έτσι λοιπόν η στήλη μαθαίνει πως JP Morgan, BlackRock, GoldmanSachs και άλλοι επί δεκαπενθημέρου βρίσκονται με τα laptops στο…χέρι και ακούν τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τι ρωτάνε; Τρία πράγματα. Πρώτον, πως πάνε μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό. Δεύτερον, το ύψος του χρέους και οι προβλέψεις για αυτό. Τρίτον, τις επιπτώσεις του Ταμείου

Ανάκαμψης και ο τρόπος απορρόφησης των κονδυλίων.

Κύμα συμπαράστασης από όλες τις πολιτικές πτέρυγες και όλους τους σοβαρούς ανθρώπους, σήκωσε η αήθης επίθεση στην υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Το ερώτημα όμως που παραμένει είναι αν η κυβέρνηση θα αναλάβει κάποια θεσμική πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό, δηλαδή την πολιτική εκβίαση μέσω χυδαίων δημοσιευμάτων. Σε κάθε πάντως περίπτωση φαίνεται ότι και πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση υπάρχει.

BlackRock, Fidelity, Bluebay, Apollo, Henderson, Pictet Group είναι μερικοί επενδυτές που έριξαν χρήμα στη ΔΕΗ. Το νέο ομόλογο της εταιρείας (για το οποίο σας είχε ειδοποιήσει έγκαιρα η στήλη) είχε αποδοχή πολλαπλάσια από αυτό που περίμενε η διοίκηση Στάσση, καθώς σήκωσε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Έτσι λοιπόν στην ουσία από τον Μάρτιο η εταιρεία έχει σηκώσει από την αγορά περίπου 1,3 δις. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 775 εκατ. ευρώ που άντλησε τον Μάρτιο. Τα χρήματα που θα αντλήσει η εταιρεία θα οδηγηθούν στην αποπληρωμή δανεισμού της ΔΕΗ.

Το βάρος της στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να ρίξει το προσεχές διάστημα η Παγκρήτια Τράπεζα, με έμφαση σε αυτές που δραστηριοποιούνται και στηρίζουν την τοπική οικονομία. Την ίδια στιγμή νέα καταστήματα βρίσκονται στο πλάνο της τράπεζας, ενώ στήριξη των projects για την πράσινη ενέργειας, δεν λείπουν από τον στρατηγικό σχεδιασμό της τράπεζας. Όσοι παρατηρούν τις επιδόσεις της τράπεζας το τελευταίο διάστημα, έχουν μείνει εντυπωσιασμένοι από την αποτελεσματικότητα της διοίκησης Βαρθολομαίου.

Περίεργες πληροφορίες κάνουν τον γύρο της πιάτσας. Πως γνωστός εφοπλιστής ήθελε, λέει, να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, και πως ήταν από τα σχήματα που ζήτησαν παράταση του διαγωνισμού. Ένα αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Άκου να δεις ορισμένα πράγματα…

Τα δίκτυα κινητικής τηλεφωνίας 5G μπορούν για τα επόμενα χρόνια να αναπτύσσονται με τις υφιστάμενες κεραίες, καθώς οι εταιρείες αξιοποιούν συχνότητες 3,5 GHZ. Οι εταιρείες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΕΕΤ προετοιμάζονται για όταν έρθει όμως η στιγμή που θα πρέπει να αξιοποιηθούν κεραίες και των 26 GHZ, καθώς τότε θα χρειαστούν συχνότητες μεγαλύτερες και νέος γύρος αδειοδοτήσεων.

The post Οι εκτιμήσεις για την οικονομία, η συμπαράσταση στη Δόμνα και οι πρωτοβουλίες της Παγκρήτιας Τράπεζας appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα