Ο ανταγωνισμός της Α΄Αθήνας, το άγχος των κατασκευαστικών, οι ανακατατάξεις στην Mondelez και η επέκταση της Papoutsanis

Έντονες ανακατατάξεις στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Α΄Αθήνας ενόψει της προεκλογικής περιόδου στην οποία σιγά – σιγά μπαίνει η χώρα. Ο ανταγωνισμός των βουλευτών και των επίδοξων βουλευτών είναι μεγάλος και επικεντρώνεται κυρίως στη σειρά κατάταξης στις πρώτες τέσσερις θέσεις που εικάζονται ότι θα κερδίσει η Ν.Δ. στις πρώτες εκλογές, αυτές της απλής αναλογικής. Οι πρώτες θέσεις φαίνεται να είναι καπαρωμένες από την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Βασίλη Κικίλια, ενώ τις επόμενες δύο θέσεις διεκδικούν ο Θανάσης

Πλεύρης, η Δόμνα Μιχαηλίδου (η οποία κινείται δυναμικά και με αξιώσεις ως νέα υποψήφια) και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Συρίγος, Πιπιλή και άλλοι, επενδύουν κυρίως στην επανεκλογή τους στη δεύτερη εκλογική διαδικασία, ενώ τόσο η διαγραφή Μπογδάνου, όσο και ο προσανατολισμός Πιερρακάκη προς το επικρατείας, μειώνουν το άγχος των συνυποψηφίων τους… Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες λαμπερές υποψηφιότητες, προοπτική που δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Συμφωνίες έρχονται το προσεχές διάστημα για την OTE GLOBE, που θέλει να επεκταθεί σε Ασία και Αφρική, ενώ θεωρείται κομβικής σημασίας η συνεισφορά της στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Άλλωστε, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς data, ενώ τα data centers, που σχεδιάζονται, αναμένεται να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για συνεργασία με εταιρείες, που έχουν τεχνογνωσία. Τα αποτελέσματα του 2021 κρίνονται ικανοποιητικά, ενώ η εταιρεία δρομολογεί νέες επενδύσεις για να αυξήσει τη χωρητικότητα μεταφοράς δεδομένων.

Το 2021 έκλεισε με τις πωλήσεις της ElvalHalcor να σημειώνουν ιστορικά υψηλά. Η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2020, διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, με ιδιαίτερα έντονη την ανάκαμψη των αγορών του κατασκευαστικού κλάδου, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, οι οποίοι είχαν υστερήσει κατά την προηγούμενη χρήση, επηρεάζοντας κυρίως τον κλάδο αλουμινίου. Έτσι, οι όγκοι πωλήσεων σημείωσαν αύξηση κατά 16,3%, οδηγούμενοι κυρίως από τα προϊόντα του κλάδου αλουμινίου κατά 21,3%, και τα προϊόντα του κλάδου χαλκού κατά 7,9%. Όπως μαθαίνει η στήλη, τα αυξημένα ενεργειακά και άλλα κόστη τα μετακυλίουν στις πωλήσεις, καθώς η ζήτηση είναι αυξημένη. Σημειώνεται πως οι προοπτικές είναι θετικές, καθώς η ζήτηση για προϊόντα που συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ηλεκτροκίνηση, τις κατασκευές και την πράσινη μετάβαση αναμένεται τα επόμενα χρόνια να είναι αυξημένη.

Ακούγεται έντονα στην αγορά πως η Παπουτσάνης ετοιμάζει ανακοινώσεις για επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέες αγορές. Μέσω εξαγοράς; Εισόδου σε νέα αγορά; Από την εταιρεία τηρούν σιγή ασυρμάτου. Πάντως, η εταιρεία το 20221 κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη και παρουσίασε άνοδο σε αποτελέσματα και αύξηση πωλήσεων σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης.

Προβληματισμός επικρατεί στις κατασκευαστικές για την κίνηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να κάνει έφοδο στις εταιρείες, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν επιπτώσεις από την ύπαρξη κοινών συμμετοχών σε επιχειρήσεις του κλάδου και στις συνθήκες ανταγωνισμού. Όπως λένε, οι αρχές πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κλάδου, ο οποίος επί μία δεκαετία βίωσε μια άνευ προηγουμένου κρίση, που οδήγησε σε σημαντική μείωση κερδών και τζίρου. Η πραγματικότητα, καλώς ή κακώς, είναι με το μέρος των κατασκευαστικών. Η απόφαση της Επιτροπής, πάντως, αναμένεται έως το καλοκαίρι.

Στο προσκήνιο ξανά, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο East Med, για τον οποίο πότε ακούμε πως παγώνει και πότε πως δρομολογείται. Επομένως, έχουν δίκιο παράγοντες της αγοράς που αναφέρουν πως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Την αρχή πάντως έκανε ο CEO της Edison Nicola Monti, που σημείωσε πως πρέπει να καταστεί δυνατή η διαφοροποίηση των προμηθειών από πηγές φυσικού αερίου, που έχουν ήδη ανακαλυφθεί.

Υπό σκέψη είναι η διανομή ενός μικρού μερίσματος το 2023, για τη χρήση του 2022, ενώ τα σχέδια για το 2024 είναι πιο φιλόδοξα, αλλά όλα εξαρτώνται από την έγκριση των εποπτικών Αρχών. “Πρώτα περπατάμε και μετά τρέχουμε. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”. Αυτά δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2021. Ο όμιλος κατέγραψε κέρδη μετά από φόρους, αυξημένα κατά 41%, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της Τράπεζας να ανέρχεται σε 19% περίπου. Επίσης, καταγράφεται αποκλιμάκωση του δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPE) σε 7%, ενώ στο τέλος του 2022 θα διαμορφωθεί στο 6%.

Οι εξαγορά της Chipita από την Mondelez έφερε και αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της πολυεθνικής. Έτσι, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η εξαιρετική Κατερίνα Βλάχου αποχωρεί από τη θέση της CEO της εταιρείας, στην οποία βρίσκεται από το 2016, έχοντας υπό την εποπτεία της και την Κύπρο. Η κ. Βλάχου εργάζεται στην Mondelez, σε διάφορες θέσεις, από τον Φεβρουάριο του 1996. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να αποχωρήσει τον Ιούλιο, μια κίνηση που κρίνεται ως εξαιρετικά παρακινδυνευμένη για την πολυεθνική εταιρία.

Επένδυση κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε καταστήματα, My market και METRO Cash & Carry, κάνει η nrg. Και, όπως μαθαίνουμε, έπεται συνέχεια.

Έως το τέλος της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, θα κηρυχθεί η έναρξη εργασιών του ιστορικού εργοστασίου της Pepsico στο Λουτράκι. Η Μαρία Τόκτωρ, εκπρόσωπος και μέτοχος του επενδυτικού σχήματος, που έχει αναλάβει την επένδυση, κατά τη διάρκεια συνάντησης, που είχε με την πολιτειακή ηγεσία του Yπουργείου Ανάπτυξης, εξέθεσε αναλυτικά τον σχεδιασμό της επένδυσης. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως, για τις προσλήψεις που θα γίνουν, θα προτιμηθούν άνθρωποι, οι οποίοι, εκτός από τα απαραίτητα προσόντα, θα διαθέτουν και το στοιχείο της εντοπιότητας.

Τον ορισμό της Μαρίζας Μέλλιου ως επικεφαλής της μονάδας εσωτερικού ελέγχου της Μυτιληναίος, σε αντικατάσταση του Αντωνίου Παπαγεωργίου, ανακοίνωσε η εταιρεία.
Η κα Μέλλιου κατείχε διευθυντικές θέσεις στον τομέα του Εσωτερικού Ελέγχου στον ΟΠΑΠ, στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Eurobank, στον τομέα Enterprise Risk & Assurance Services στην Deloitte Ελλάδος και στον τομέα Συμβούλων Επιχειρήσεων και Τεχνολογίας στην Andersen Consulting.

Nέο εργοστάσιο μπαταριών ανοίγει η Mercedes-Benz στην κομητεία Bibb της Alabama, λίγους μήνες πριν από την έναρξη της παραγωγής των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, Mercedes-EQ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων ετοιμάζεται να γίνει εξ ολοκλήρου ηλεκτρική, αυξάνοντας την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε τρεις ηπείρους. Το νέο εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ υπογραμμίζει τη σημασία της χώρας στο παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής της μάρκας και την Alabama ως εξαγωγικού κόμβου για πολυτελή SUVs και στην ηλεκτρική εποχή. Αντίθετα, υποχώρηση στην κερδοφορία της για το 2022 αναμένει η BMW, καθώς η κρίση του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα κέρδη της BMW από τις πωλήσεις αυτοκινήτων για το τρέχον έτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 7-9%, ενώ, χωρίς τον αντίκτυπο του πολέμου, τα
κέρδη θα ενισχύονταν κατά 8-10%. Το 2021, τα κέρδη από τις πωλήσεις αυτοκινήτων της BMW αυξήθηκαν κατά 10%.

΄Σωστή η πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να διαθέσει 80.000 Ευρώ για να προβάλλει την «Πολιτιστική διαδρομή γύρω από την περιοχή λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού με χρήση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών». Μήπως όμως οι προτεραιότητες θα έπρεπε να είναι διαφορετικές ως προς την προβολή των πολιτιστικών και τουριστικών πολιτιστικών διαδρομών;

Για τη βέλτιστη προβολή της επέκτασης του δικτύου του ηλεκτρονικού καναλιού πωλήσεών της στη Θεσσαλονίκη, η Σκλαβενίτης εμπιστεύτηκε την Interbus S.A., η οποία με τη σειρά της υλοποίησε μια εντυπωσιακή καμπάνια, που περιλαμβάνει ολική κάλυψη αστικών λεωφορείων. Η διοίκηση της εταιρίας υπό τον Δημήτρη Ζαφειριάδη έχει εξασφαλίσει εντυπωσιακές συνεργασίες και αποτελέσματα για την εταιρία.

Το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού και η Visa ανακοίνωσαν τέλος μια σημαντική συμφωνία συνεργασίας για τη στήριξη της βιώσιμης ανάκαμψης του τουρισμού στη χώρα, το 2022. Τη συμφωνία υπέγραψαν στην Αθήνα ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, και η διευθύνουσα σύμβουλος της Visa για την Ευρώπη,Charlotte Hogg, πραγματοποιώντας ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση της 10ετούς στρατηγικής της Ελλάδας (Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Τουριστική Ανάπτυξη 2030). Σύμφωνα με τους όρους της συνεργασίας, η Visa θα παρέχει έγκυρα δεδομένα που αφορούν τον διεθνή και εγχώριο τουρισμό και τις ταξιδιωτικές τάσεις, υποστηρίζοντας το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού στην προσπάθεια του για την πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού, κάτι που αναμένεται εντός του έτους, με το πέρας της πανδημίας.

The post Ο ανταγωνισμός της Α΄Αθήνας, το άγχος των κατασκευαστικών, οι ανακατατάξεις στην Mondelez και η επέκταση της Papoutsanis appeared first on The President.

Keywords
αθηνα, αγχος, my market, εθνικη τραπεζα, πωλησεις αυτοκινητων, εκλογες, νέα, ote, globe, data, εταιρεία, καλοκαιρι, med, ceo, τραπεζες, chipita, κυπρος, market, metro, nrg, pepsico, οπαπ, eurobank, risk, αμιγώς, ηπα, bmw, bloomberg, προβάλλει, θεσσαλονικη, visa, ελλαδα, president, κινηση στους δρομους, ρια αντωνιου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κικιλιας, κακλαμανης, mercedes, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, eurobank alpha, alpha eurobank, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, δομνα μιχαηλιδου, ξανα, αποτελεσματα, my market, αφρικη, βημα, εθνικη, ηγεσια, ηπα, λουτρακι, ουκρανια, πλαισιο, σκλαβενιτης, bloomberg, ceo, eurobank, metro, med, nrg, ote, αγορα, αυξηση, αμιγώς, ασια, βρισκεται, γινει, διαστημα, διοικηση, δικτυο, ευρω, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, ερχονται, εταιρεία, εταιρια, ετος, ευρωπη, ηνωμενες πολιτειες, κατασκευες, κινηση, λειτουργια, μηνες, μειωση, μικρο, μαρια, μυλωνας, μυτιληναιος, νικητας, προβάλλει, ομιλος, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, οχηματων, περιβαλλον, πλευρης, πρασινη, προσληψεις, πωλησεις, συνεχεια, συντηρηση, σειρα, σχεδια, σχεδιο, υλοποιηση, ψηφιακο, αγορες, chipita, data, δικιο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, market, παυλος, pepsico, πηγες, πληροφοριες, president, risk, τραπεζα, θανασης, θεσεις, globe, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα