Ν.Καραθανασόπουλος: Διαχρονικές οι ευθύνες των κομμάτων που στήριξαν την ευρωενωσιακή πολιτική

«Ποιοι ευθύνονται γι΄αυτή την καταστροφή που βιώνουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα; Που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες; Βεβαίως ευθύνονται και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα για την αισχροκέρδεια των επιχειρηματικών ομίλων», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση την Ολομέλεια.

«Προσπαθούν να συγκαλύψουν τις διαχρονικές αιτίες της ακρίβειας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ για να προσθέσει

ότι οι αιτίες αυτές εστιάζονται στην πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, δηλαδή την ευρωενωσιακή πολιτική που ξεκίνησε στην Ελλάδα από τα μέσα της 10ετίας του ’90, «με σκανδαλώδη, προκλητική υποστήριξη, με δεκάδες δισ. ευρώ, των αρπαχτικών της πράσινης ενέργειας, με ρήτρα ρίπων, για να καταστεί ο λιγνίτης ακριβό καύσιμο και να προχωρήσουμε στην υποκατάστασή του από τις ΑΠΕ- το εισαγόμενο φυσικό αέριο- για να προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση, και να καταστεί το φυσικό αέριο, στρατηγικό καύσιμο μετάβασης. Είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής -από το 2014 ισχύει- και είναι το Χρηματιστήριο Ενέργειας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Είναι η υψηλή έμμεση φορολογία, που πάνω από το 60%, τις τιμές καθορίζουν οι έμμεσοι φόροι και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Είναι η πολιτική της πράσινης μετάβασης που εξυπηρετεί τα υπερσυσσωρευμένα κέρδη, τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένα πανάκριβο ενεργειακό εμπόρευμα, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι μαζί με αυτά, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλιμακώθηκαν το τελευταίο διάστημα και οδήγησαν στην επέμβαση στην Ουκρανία, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των διαδρομών. «Να γιατί εκτινάχθηκε η τιμή του φυσικού αερίου. Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμη χειρότερη», προειδοποίησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρoσέθεσε ότι «οι προτάσεις της ΕΕ, για την επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και την υποκατάστασή του από το LNG, το αμερικάνικο LNG κατά κύριο λόγο, θα οδηγήσει σε πολύ ακριβές τιμές τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα της εξέλιξης του πολέμου».

«Αυτές οι πολιτικές έχουν τη σφραγίδα και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Από το 1996 εφαρμόστηκαν αυτές οι πολιτικές που οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο. Έχετε ευθύνες γιατί συμφωνείτε στην στρατηγική επιλογή της απελευθέρωσης και της πράσινης μετάβασης και τις προτάσεις ”ανακούφισης”, προτάσεις αναδιανομής από λιγότερο φτωχούς στους περισσότερο φτωχούς», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος που σχολίασε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν το πολιτικό θάρρος να ζητήσει την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, προκρίνοντας τι θα πουν τα δικαστήρια, βγάζοντας την ουρά του απέξω».

«Το ΚΚΕ λέει ότι πρέπει να γίνει πλήρης αξιοποίηση του λιγνίτη, μέσα από την κατάργηση των τελών ρύπων, να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και να υπάρξει αποδέσμευση από τις ευρωενωσιακές κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, για το φυσικό αέριο και τα υπόλοιπα ενεργειακά προϊόντα», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

The post Ν.Καραθανασόπουλος: Διαχρονικές οι ευθύνες των κομμάτων που στήριξαν την ευρωενωσιακή πολιτική appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα