Να πώς ξοδεύονται, φορολογούμενε, τα λεφτά σου! Γράφει ο Θάνος Τζήμερος

Το παρακάτω δημόσιο έγγραφο πρέπει να το διαβάσει κάθε Έλληνας. Υπάρχει, βεβαίως, ένα σημαντικό πρόβλημα: δεν διαβάζεται! Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης – βάζω και στοίχημα – που να έχει τον χρόνο και την ψυχική αντοχή στα όρια του μαζοχισμού, για να διερευνήσει ένα σήριαλ ανευθυνότητας 8 ετών των δημόσιων φορέων: Περιφέρειας Αττικής, Αρχαιολογικής Yπηρεσίας, Δήμου Σαρωνικού, ΕΥΔΑΠ, που αποτυπώνεται σε μια ογκωδέστατη αλληλογραφία μεταξύ τους και με τον ανάδοχο ενός σημαντικού έργου, τον οποίον, αφού του ανέθεσαν το έργο, δεν τον

άφηναν να το προχωρήσει. Δείχνει όμως ανάγλυφα τι σημαίνει failed state, κράτος που είναι αδύνατον να λειτουργήσει κι ο Θεός ο ίδιος να γίνει πρωθυπουργός, όσο διατηρείται το θεσμικό μπάχαλο, η διάχυση αρμοδιοτήτων, οι “συνυπεύθυνοι” φορείς και κυρίως η πλήρης ατιμωρησία όταν ένας δημόσιος φορέας αντί να απαντήσει σε 10 μέρες απαντάει σε 10 μήνες ή ποτέ κι αντί να ολοκληρώσει ένα έργο σε 5 μήνες, περνάν 5 χρόνια και το αφήνει να χάσκει ανολοκλήρωτο. Κι όταν ο ιδιώτης προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον του Δημοσίου, το πρόστιμο το πληρώνεις εσύ, φορολογούμενε.

Προχθές λοιπόν, Τετάρτη 28 Ιουλίου, συζητούσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, εν μέσω καύσωνα, την καταβολή 1.000.000 ευρώ ως αποζημίωση (δικά σου λεφτά, φορολογούμενε), με εξωδικαστικό συμβιβασμό, σε μια ιδιωτική εταιρεία που ταλαιπωρήθηκε από το Δημόσιο, για να σταματήσουν οι δικαστικοί αγώνες εναντίον της Περιφέρειας Αττικής, που, ως αναθέσασα το έργο, είναι ο αντισυμβαλλόμενος.

Η παράνοια του Δημοσίου, περιληπτικά:

Το έργο ήταν η «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ Α ́ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ», με προϋπολογισμό μελέτης δημοπράτησης 17.300.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΕΣΠΑ 2014-2020 ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ. Ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ Α.Τ.Ε., μετά από δημόσιο διαγωνισμό, η οποία προσέφερε έκπτωση 35,53%. Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 13.11.2013 με χρόνο ολοκλήρωσης 18 μήνες. Δηλαδή στις 12.05.2015 το έργο θα είχε παραδοθεί.

Κι εδώ αρχίζει το σήριαλ που θα διαβάσετε, αν έχετε την αντοχή, παρακάτω. Στην περιοχή που θα έπρεπε να γίνουν οι εργασίες έκανε εκσκαφή η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με τον γνωστό ρυθμό που κάνει εκσκαφή η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Δεν το ήξερε αυτό η Περιφέρεια; Δεν είχε επικοινωνήσει πριν την υπογραφή της σύμβασης με την Αρχαιολογική Υπηρεσία (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής), να τους ρωτήσει πότε σκοπεύουν να ολοκληρώσουν την εκσκαφή; Επικοινώνησε και πήρε τη διαβεβαίωση πώς τα έργα θα τελείωναν, αλλά η Αρχαιολογική Υπηρεσία αδιαφόρησε; Άγνωστο. Αν έχεις την υπομονή, αγαπητέ αναγνώστη, ψάξ’ το περισσότερο. Εγώ δεν την είχα.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Σ’ εκείνη την περιοχή θα έπρεπε να έχουν γίνει εργασίες εφαρμογής του νέου ρυμοτομικού σχεδίου από τον Δήμο Σαρωνικού, ο οποίος δεν τις έκανε, επικαλούμενος ότι έπρεπε να προηγηθούν εργασίες μετατόπισης αγωγού της ΕΥΔΑΠ, που ούτε αυτή τις έκανε! Έτσι, η μία παράταση διαδεχόταν την άλλη, μαζί με τη διαβεβαίωση της Περιφέρειας στον ανάδοχο ότι, όπου νάναι, θα τελειώσουν τα προαπαιτούμενα για να πιάσει δουλειά. Όμως, τα προαπαιτούμενα ουδέποτε τελείωσαν. Βεβαίως, όλο αυτό το διάστημα, ο ανάδοχος είχε προσλάβει κόσμο και είχε μισθώσει μηχανήματα τα οποία καθόντουσαν και περίμεναν Περιφέρεια, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Δήμο Σαρωνικού και ΕΥΔΑΠ να τσακώνονται μεταξύ τους. Ο ανάδοχος έστελνε επιστολές και έκανε ενέργειες νομικού χαρακτήρα στους αρμόδιους, που τον “έγραφαν” κανονικά (οι νομικές εκφράσεις είναι “η ανωτέρω ένσταση του αναδόχου απορρίφθηκε σιωπηρά μετά την παρέλευση διμήνου, χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης από την Προϊσταμένη Αρχή”́ & “τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης της Αίτησης Θεραπείας από τον Υπουργό”) μέχρι που πήγε στα δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση. Άρχισε νέο δικαστικό σήριαλ με τα ποσά της αποζημίωσης να ανεβαίνουν και φτάσαμε σήμερα, το ποσό της διεκδικούμενης αποζημίωσης να έχει φτάσει στο 1.714.367,79 € πλέον τόκων και δικαστικών εξόδων, οπότε συνεννοήθηκαν μεταξύ τους οι δικηγόροι και είπαν στην περιφέρεια Αττικής, δηλαδή σε σένα, φορολογούμενε: “δεν δίνετε 1 εκατομμύριο ευρώ να τελειώνουμε;” Κι εμείς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, χθες συζητήσαμε το θέμα δεδομένου ότι τα στοιχεία ήταν συντριπτικά κατά του Δημοσίου και όταν θα τελεσιδικούσε η υπόθεση, η αποζημίωση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Για να είμαι δίκαιος, η Περιφέρεια Αττικής, είχε την μικρότερη ευθύνη σε όλο αυτό. Τα χρόνια του σήριαλ προσπαθούσε να “συντονίσει” τους εμπλεκόμενους φορείς, επί ματαίω. Έστελνε επιστολές στον Δήμο Σαρωνικού, ο οποίος ενημέρωνε ότι “θα προχωρήσει σύντομα στις απαιτούμενες εργασίες για την καθαίρεση των ρυμοτομούμενων επικείμενων και την απόδοση των αντίστοιχων εδαφικών τμημάτων εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Α ́ κατοικίας Αναβύσσου και με άμεση προτεραιότητα στις οδούς που αφορούν στο έργο». (Απαντητική Επιστολή υπ’ αρ. 5116/19-4-2017 Δ. Σαρωνικού). Όμως έργα δεν έκανε. Η Περιφέρεια καλούσε τον Δήμο σε συνάντηση εργασίας αλλά δεν εμφανιζόταν κανένας! Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής ενημέρωσε μόλις στις 27-7-17 ότι ολοκληρώθηκε η αποδόμηση των αρχαιοτήτων και οι ανασκαφικές εργασίες. Το ανασκαφέν τμήμα όλα αυτά τα χρόνια ήταν συνολικά… 62 μέτρα της οδού Μ. Ασίας!

Γιατί συμβαίνουν αυτά; Διότι το Δημόσιο είναι χτισμένο στην παράλογη λογική όχι της ιεραρχίας αλλά της “συναλληλίας και συνεργασίας”, μια αποκλειστικά ελληνική πατέντα, μοναδική στο σύμπαν. Επειδή απεχθανόμαστε τις έννοιες “προϊστάμενος” και “υφιστάμενος”, γιατί είναι… αυταρχικές, τους κάνουμε όλους μια παρεούλα, με την ευχή “άντε βρε παιδιά, βρείτε τα”. Φυσικά, ουδέποτε τα βρίσκουν κι επειδή κανένας δεν μπορεί ούτε να διατάξει ούτε να τιμωρήσει, ούτε, πολύ περισσότερο, να απολύσει κανέναν στο Ελληνικό Δημόσιο, τα έργα ολοκληρώνονται αν βρεθούν 58 πλανήτες σε συναστρία. Έτσι, αγαπητέ φορολογούμενε, είσαι και κερατάς και δαρμένος. Πληρώνεις πανάκριβα για κάκιστες υπηρεσίες, με τα περισσότερα λεφτά να είναι φύρα. Δεν είναι μόνο οι αποζημιώσεις που επιδικάζονται σε ιδιώτες λόγω της αβελτηρίας του Δημοσίου, είναι και το τεράστιο διαχειριστικό κόστος όλης αυτής της παράνοιας. Πόσοι άνθρωποι απασχολήθηκαν, πόσες υπαλληλοώρες καταναλώθηκαν για την τερατώδη χαρτούρα που ακολουθεί στο έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια; Πόσο κόστισε αυτό και στον ιδιώτη ο οποίος ανέλαβε κάτι που χρειάζεται μπουλντόζες και μαστόρια και βρέθηκε να είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ στα δικαστήρια ξοδεύοντας σε δικηγόρους; Δεν είναι η εξαίρεση αυτή η υπόθεση, είναι ο κανόνας! Όλα τα έργα στο Δημόσιο έτσι (δεν) γίνονται. Αυτό είναι το κόστος της ελληνικής γραφειοκρατίας το οποίο θα εξακολουθήσεις να πληρώνεις, όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλουν ή δεν ξέρουν ή φοβούνται να κάνουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Δεν είναι πολλές, αλλά απειλούν τους τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας του δημόσιου τέρατος, αιρετούς και υπηρεσιακούς, που φυσικά τις πολεμούν λυσσαλέα:

1. Προσωποποίηση ευθύνης, περιγραφή θέσης εργασίας και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα: υπεύθυνος ο Γιάννης Ιωάννου να παραδώσει το έργο στις 18 Μαΐου 2015. Για κάθε μέρα υπερημερίας, ρήτρα 500 ευρώ.

2. Διοικητική δομή, με ιεραρχία παντού. Ο project leader του έργου να είναι προϊστάμενος όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

3. Η Περιφέρεια να είναι προϊστάμενη αρχή των Δήμων και να μπορεί να επιβάλει πρόστιμα τα οποία θα καταλογίζονται σε πρόσωπα, όχι σε υπηρεσίες δηλαδή στον φορολογούμενο.

4. Σε κάθε διοικητική βαθμίδα, ευθύνες, δικαιοδοσίες και πόροι να βρίσκονται σε ευθεία αναλογία.

5. Κάθε βαθμός διοίκησης να έχει τους δικούς του πόρους για τη διαχείριση των οποίων θα δίνει λογαριασμό κατευθείαν στους πολίτες.

Αν δεν συμβούν αυτά, τα λεφτά σου, φορολογούμενε, θα ξοδεύονται με τον τρόπο που θα διαβάσεις παρακάτω. Ρίξε τουλάχιστον μια διαγώνια – και εναγώνια – ματιά σε ένα σαδιστικό και ανορθόγραφο κείμενο (διατήρησα την ορθογραφία του πρωτοτύπου). Αξίζει τον κόπο, για να καταλάβεις τι σημαίνει Δημόσιο. Εσύ δεν ζεις αυτή την παράνοια εκ των έσω, όπως τη ζω εγώ 7 χρόνια τώρα, και νομίζεις πως αν ψηφίσεις τον Χ, Ψ καλόν άνθρωπο, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, με τις κρατικές δομές να παραμένουν ίδιες. Λάθος! Δεν είναι θέμα ανθρώπων, ξαναλέω. Αυτό το μοντέλο θέλει ανατίναξη και χτίσιμο από την αρχή. (Παρέλειψα τα εντελώς υπηρεσιακά, κρατώντας το επικό story. Αν θες να τα βρεις όλα, είναι στη Διαύγεια με ΑΔΑ: ΨΞΜ97Λ7-6ΕΧ)

Για την ιστορία: μετά από καναδυό ώρες συζήτηση, η διοικούσα παράταξη απέσυρε το θέμα, εφαρμόζοντας τη διαχρονική ελληνική πολιτική συνταγή: άσ’ το γι’ αργότερα. Κανένας δεν έπαθε τίποτε στο Ελληνικό Δημόσιο πετώντας το μπαλάκι στον επόμενο.

Ιδού η υπόθεση:

Πρόταση της εταιρείας «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» με διακριτικό τίτλο «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» συμβιβαστικής επίλυσης των εκκρεμών αντιδικιών που ανεφύησαν στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου με τίτλο «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ Α ́ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ», ανάδοχος του οποίου ανεδείχθει η εταιρεία κατόπιν διενέργειας δημόσιου διαγωνισμού από την Περιφέρεια Αττικής, όπως αυτές διαλαμβάνονται στις προσφυγές της αναδόχου εταιρείας κατά της Περιφέρειας Αττικής με αριθμ. κατάθεσης : α) ΠΡ664/2018, β) ΠΡ572/2018, γ)ΠΡ665/2018, δ) ΠΡ1634/2018, ε) ΠΡ 1205/2018, στ) ΠΡ1208/2018, ζ) ΠΡ1204/2018, η) ΠΡ1206/2018, θ) ΠΡ1635/2018 και ι) ΠΡ826/2018 Προσφυγών, που εκκρεμούν προς εκδίκαση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Με το από 07/07/2020 έγγραφό της η εταιρείας «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» με διακριτικό τίτλο «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» (αριθμ. πρωτ. ΔΤΕΠΑ 475499/07.07.2020), υπέβαλλε πρόταση εξωδικαστικής επίλυσης των εκκρεμών διαφορών, ούτως ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω μακροχρόνιοι δικαστικοί αγώνες και τα συναφή δικαστικά έξοδα και δαπανήματα να αποφευχθούν για αμφότερα τα μέρη, και συγκεκριμένα προτείνεται όπως καταβληθεί στην ανάδοχο συνολικό ποσό 1.000.000,00€, εις πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των εκκρεμών απαιτήσεών της, έναντι των επίδικων αξιώσεών της συνολικού ποσού του 1.714.367,79 € πλέον τόκων και δικαστικών εξόδων, το όποιο προκύπτει από το άθροισμα των επίδικων μη ικανοποιηθεισών αξιώσεών της με οικονομικό αντικείμενο, όπως αυτές ενσωματώνονται στις ως άνω υπ’ αρ. ΠΡ 664/14.5.2018, ΠΡ 1634/14.12.2018 και ΠΡ 826/19.7.2019 εκκρεμείς προσφυγές ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, και δη υπό την προϋπόθεση ότι η Ανάδοχος θα παραιτηθεί από κάθε τυχόν άλλη απαίτησή της κατά της Περιφέρειας Αττικής, απορρέουσα από τις ανωτέρω προσφυγές (ήτοι αξίωση τόκων, δικαστικής δαπάνης κ.λ.π.) και θα υποβάλει ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, στο οποίο εκκρεμούν οι υπ’ αρ. ΠΡ664/2018, ΠΡ572/2018, ΠΡ665/2018, ΠΡ1634/2018, ΠΡ1205/2018, ΠΡ1208/2018, ΠΡ1204/2018, ΠΡ1206/2018, ΠΡ1635/2018 και ΠΡ826/2019 προσφυγές της, δηλώσεις παραίτησης από το σύνολο των εκκρεμών προσφυγών, και εφόσον ολοκληρωθούν οι δέουσες διαδικασίες εξωδικαστικής επίλυσης, θα εκδώσει τα κατά νόμο απαιτούμενα παραστατικά και δικαιολογητικά, που θα ζητηθούν από τις Υπηρεσίες. Σχετικά σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι:

Α – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ

1. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ με κωδικό ΠΔΕ: 2012ΕΠ08580069 μέχρι 31/12/2015 και στη συνέχεια, η Β ́ Φάση, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ με κωδικό ΠΔΕ: 2016ΕΠ08510015
2. Ο προϋπολογισμός μελέτης δημοπράτησης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 17.300.000,00 € (με Φ.Π.Α.).
3. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 30.04.2013. Η Επιλογή του Αναδόχου έγινε σύμφωνα με την «ανοικτή διαδικασία» των άρθρων 111 παρ. 10 περ. α) και 123 του ν. 3669/08 και υπό τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού και οι οικονομικές προσφορές των διαγωνιζομένων υπεβλήθησαν με το σύστημα επί μέρους ποσοστά έκπτωσης – άρθρο 6 του ν.3669/2008.
4. Ανάδοχος της Δημοπρασίας αναδείχθηκε η εταιρεία ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ Α.Τ.Ε.
5. Η προσφερόμενη μέση έκπτωση της αναδόχου εταιρείας ήταν 35,53%.
6. Στις 13.11.2013 υπογράφτηκε η σύμβαση κατασκευής του έργου με την ανάδοχο ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ Α.Τ.Ε., ποσού 11.195.916,91 €.6.
7. Με την υπ ́αρ.πρωτ. 55223/17-03-2015 Απόφαση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφ. Αττικής (ΑΔΑ: 6T8Θ7Λ7-ΨΜ6) έγινε αποδοχή της εταιρείας «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» με διακριτικό τίτλο «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», καθολικής διαδόχου της εταιρείας «ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ ΑΤΕ» (λόγω συγχώνευσης των δύο εταιρειών, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη), ως αναδόχου του έργου: «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ», για τη συνέχιση εκτέλεσης των εργασιών της από 13/11/2013 σύμβασης.
8. Η αρχική συμβατική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ήταν 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ήτοι μέχρι 12.05.2015.
9. Με την υπ ́αρ.1054/14-5-15 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής Π.Α., εγκρίθηκε παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά έξι (6) μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12/11/2015.
10. Με την υπ ́αρ.2361/13-11-15 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής Π.Α., εγκρίθηκε παράταση προθεσμίας περαίωσης κατά έξι (6) μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12/05/2016.
11. Με την υπ’ αριθμ.1043/13-5-2016 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Αττικής εγκρίθηκε παράταση προθεσμίας περαίωσης κατά έξι (6) μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12/11/2016.
12. Με την υπ ́αρ.2705/18-11-2016 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α. εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης κατά εννιά (9) μήνες, ήτοι μέχρι 12/08/2017.
13. Με την υπ ́αρ.167182/11-8-2017 Απόφαση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Α., εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά σαράντα εννέα (49) ημέρες, ήτοι μέχρι 30/09/2017, χωρίς αίτημα του αναδόχου, κατόπιν της υπ ́αρ.11731/8-8-2017 επιστολής του Δήμου Σαρωνικού [Κατά της ανωτέρω απόφασης ο ανάδοχος έχει υποβάλει την από 10-11-2017 Αίτηση Θεραπείας ενώπιον του ΥΠ.Υ.ΜΕ., η οποία έχει σιωπηρά απορριφθεί, και την υπ ́αρ. ΠΡ572/3-4-18 Προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία δεν έχει εκδικαστεί].
14. Με την υπ ́αρ.2838/25-10-2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α. εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά δύο (2) μήνες, ήτοι μέχρι 30/11/2017, χωρίς αίτημα του αναδόχου, κατόπιν της υπ ́αρ.14467/27-09-2017 επιστολή του Δήμου Σαρωνικού [Κατά της ανωτέρω απόφασης ο ανάδοχος έχει υποβάλει την από 08-01-2018 Αίτηση Θεραπείας ενώπιον του ΥΠ.Υ.ΜΕ., η οποία έχει σιωπηρά απορριφθεί, και την υπ ́αρ. ΠΡ665/14-5-18 Προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία δεν έχει εκδικαστεί].
15. Με την υπ ́αρ.3268/29-11-2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α. εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά δύο (2) μήνες, ήτοι μέχρι 31/01/2018, κατόπιν του από 28/11/2017 αιτήματος του αναδόχου.
16. Με την υπ ́αρ.820/27-03-2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α. εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά έξι (6) μήνες, ήτοι μέχρι 31/07/2018, κατόπιν του από 28/12/2017 αιτήματος του αναδόχου.[Κατά της ανωτέρω Απόφασης ο ανάδοχος έχει υποβάλει την από 22/5/2018 ένσταση ενώπιον του ΥΠ.Υ.ΜΕ. η οποία έχει σιωπηρά απορριφθεί, και την υπ ́αρ. ΠΡ1205/21-9-2018 Προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία δεν έχει εκδικαστεί].
17. Με την υπ’ αριθμ..72701/23-4-2015 Απόφαση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφ. Αττικής (ΑΔΑ: 6ΩΒΗ7Λ7-ΦΨΠ) εγκρίθηκε ο 1ος ΑΠΕ και το 1ο Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου και με την υπ ́αρ.144043/27-7-2016 Απόφαση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφ. Αττικής (ΑΔΑ: 7XO97Λ7- 5Ν0) εγκρίθηκε ο 2ος ΑΠΕ και το 2ο Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου.
18. Για το έργο έχει εκδοθεί η με αρ.πρωτ.173799/20-9-2018 Βεβαίωση Περάτωσης Εργασιών, με την οποία βεβαιώνεται η εμπρόθεσμη εκτέλεση των εργασιών που περιγράφονται σε αυτήν, μέχρι 31-07-2018.
19. Με την υπ ́αρ.20388/22-1-2019 Απόφαση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφ. Αττικής (ΑΔΑ: ΩΓΝ67Λ7-ΗΗΙ) εγκρίθηκε ο 3ος ΑΠΕ συνολικής δαπάνης 10.437.000,83 ευρώ (με ΦΠΑ), ο οποίος παρουσιάζει μείωση σε σχέση με την εγκεκριμένη δαπάνη του 2ου ΑΠΕ και την αρχική σύμβαση κατά 758.916,08 ευρώ ή ποσοστό 6,78%. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ 3ου Α.Π.Ε. 10.437.000,83€

Β1. – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡ664/14-05-2018 ΠΡΟΣΦΥΓΗ

1. Ο ανάδοχος «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» υπέβαλε την από 31-08-2016 Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών (αρ. πρωτ. Περιφέρειας Αττικής 159108/31-08-16), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 62 του Ν.3669/08, λόγω μη απόδοσης ελεύθερου χώρου για την εκτέλεση των εργασιών, εξαιτίας:
α) των ανασκαφικών εργασιών που διενεργούνται από την αρχαιολογική υπηρεσία στην οδό Μ. Ασίας,
β) της μη εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου από το Δ. Σαρωνικού και
γ) της μη χορήγησης άδειας διακοπής κυκλοφορίας στη Λ. Καραμανλή, κατά τη θερινή περίοδο, από το Δ. Σαρωνικού.
Η Διευθύνουσα Υπηρεσία με την υπ ́αρ.πρωτ.159108/09-09-2016 Απόφασή της απέρριψε την από 31-08-2016 Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών του αναδόχου, καθώς έκρινε ότι με τα τότε δεδομένα και συνθήκες υπήρχαν εργασίες στο έργο που μπορούσαν να εκτελεστούν, συγκεκριμένα:
α) η εργασία των πλακοστρώσεων επί της οδού Μ. Ασίας όπως εγκρίθηκε με τον 2ο ΑΠΕ και
β) μπορούσαν να δρομολογηθούν οι υπολειπόμενες εργασίες της τελικής
ασφαλτόστρωσης στη Λ. Καραμανλή -κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Δήμου Σαρωνικού στις 07-09-2016- με την συνέχιση της διαδικασίας έκδοσης άδειας πλήρους διακοπής της κυκλοφορίας της Λ. Καραμανλή προκειμένου να εκτελεστούν οι προαπαιτούμενες εργασίες από την ΕΥΔΑΠ (μετατόπιση αγωγού), που έπρεπε να προηγηθούν για την υλοποίηση τoυς.
Ο Ανάδοχος την 19-09-2016 υπέβαλε Όχληση για θετικές ζημιές (αρ. πρωτ. ΔΤΕΠΑ 170899/19-09-2016)
Ο ανάδοχος «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» υπέβαλλε ένσταση κατά της υπ ́αρ.πρωτ.159108/09-09-2016 απόρριψης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας ( αρ.πρωτ. Περιφέρειας Αττικής 168270/14.09.2016)
Κατά της τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης από την Προϊσταμένη Αρχή της ανωτέρω ένστασης υπεβλήθη την 09-02-2017 από τον Ανάδοχο Αίτηση Θεραπείας στον ΥΠΥΜΕ.
Κατά της τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης της Αίτησης Θεραπείας από τον Υπουργό υπεβλήθη η Προσφυγή (ΠΡ752/28-06-2017) η οποία απορρίφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο (Απόφαση 1644/2020).
2. Την 15-11-2016 ο ανάδοχος «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» υπέβαλε Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών (αρ. πρωτ. Περιφέρειας Αττικής 213807/15-11-16), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 62 του Ν.3669/08, λόγω μη απόδοσης ελεύθερου χώρου για την εκτέλεση των εργασιών, εξαιτίας: α) των ανασκαφικών εργασιών που διενεργούνται από την αρχαιολογική υπηρεσία στην οδό Μ. Ασίας, β) της μη εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου από το Δ. Σαρωνικού. Ο Ανάδοχος την 21-11-2016 υπέβαλε Όχληση για θετικές ζημιές (αρ. πρωτ. ΔΤΕΠΑ 217772/21-
11-2016). Η Διευθύνουσα Υπηρεσία αποδέχτηκε την από 15-11-2016 Ειδική Δήλωση Διακοπής με την υπ ́αρ.πρωτ.213807/25-11-2016 Απόφασή της (ΑΔΑ : Ω84Τ7Λ7-5ΩΟ). Η ως άνω διακοπή διήρκησε έως την 8η-02-2017 (σχετ. η με αρ. πρωτ. 24699/07-02-2017 Απόφαση Διευθύνουσας Υπηρεσίας περί Άρσης της διακοπής).
3. Την 05-05-2017 ο Ανάδοχος υπέβαλλε αίτημα για αποζημίωση θετικής ζημιάς συνολικού ύψους 903.886,38€ για το χρονικό διάστημα από 26-08-2016 έως 08-02-2017 (αρ.πρωτ.91842/05-05-2017/ΔΤΕΠΑ). Το ανωτέρω αίτημα του αναδόχου απορρίφθηκε σιωπηρά από τη Δ.Υ. μετά την παρέλευση τριμήνου από την υποβολή του. Ο ανάδοχος υπέβαλε την από 08-08-2017 ένσταση (αρ.πρωτ.165605/08-08-2017/ΔΤΕΠΑ), κατά της σιωπηρής απόρριψης του από 05-05-2017 αιτήματός του. Το από 05-05-2017 αίτημα του Αναδόχου έγινε μερικώς αποδεκτό και εκδόθηκε η υπ ́αρ.2992/8-11-17 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α. (ΑΔΑ: 6ΣΘΛ7Λ7-ΛΙΥ), με την οποία αναγνωρίστηκε η υποχρέωση του Κυρίου του έργου να καταβληθεί το ποσό των 313.069,86
Ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για αποζημίωση θετικών ζημιών του αναδόχου λόγω διακοπής των εργασιών του έργου για το διάστημα από 21-11-2016 (ημερομηνία όχλησης) έως 08-02-2017 (ημερομηνία άρσης της διακοπής), και επειδή δεν υπήρχε Απόφαση για διακοπή των εργασιών του έργου για
το διάστημα από 26-08-2016 έως 15-11-2016 και συνεπώς ο Ανάδοχος δεν δικαιούται αποζημίωση. Κατά της σιωπηρής απόρριψης της από 08-08-2017 ένστασης (μετά την παρέλευση διμήνου) και κατά της υπ ́αρ.2992/08-11-2017 Απόφασης (ΑΔΑ: 6ΣΘΛ7Λ7-ΛΙΥ) της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α. (με την οποία εγκρίθηκε αποζημίωση για μικρότερο χρονικό διάστημα από το αιτούμενο), ο
ανάδοχος υπέβαλε την από 08-01-2018 αίτηση θεραπείας ενώπιον του ΥΠ.Υ.ΜΕ
(αρ.πρωτ.5788/08-01-2018/ΔΤΕΠΑ). Κατά της τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης της Αίτησης Θεραπείας από τον Υπουργό, υπεβλήθη η από 14-05-2018 (ΠΡ664/14-05-2018) Προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, η
οποία δεν έχει εκδικαστεί.
4. Οι δύο συνεχόμενες Ειδικές Δηλώσεις Διακοπής του αναδόχου (από 31-08-2016 και από 15-11-2016) υποβλήθηκαν σε διαφορετικό χρόνο και υπό διαφορετικές συνθήκες για το έργο. Η απόρριψη της πρώτης Δήλωσης Διακοπής, με την υπ ́αρ. πρωτ.159108/09-09-2016 Απόφαση του Τμήματος Υδραυλικών –Λιμενικών Έργων και Εγγείων Βελτιώσεων της
Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφ. Αττικής, έγινε καθώς – κατά το χρόνο έκδοσής της – η Υπηρεσία έκρινε με τα τότε δεδομένα και συνθήκες ότι υπήρχαν συμβατικές εργασίες στο έργο οι οποίες μπορούσαν να εκτελεστούν, και συγκεκριμένα η νέα εργασία των πλακοστρώσεων επί της οδού Μ. Ασίας όπως εγκρίθηκε με τον 2ο ΑΠΕ και μπορούσαν να δρομολογηθούν οι υπολειπόμενες εργασίες της τελικής ασφαλτόστρωσης στη Λ. Καραμανλή, με την συνέχιση της διαδικασίας έκδοσης άδειας πλήρους διακοπής της κυκλοφορίας της Λ.
Καραμανλή προκειμένου να εκτελεστούν οι προαπαιτούμενες εργασίες από την ΕΥΔΑΠ (μετατόπιση αγωγού), δεδομένου ότι ο Δήμος Σαρωνικού χορήγησε την σύμφωνη γνώμη του. Τελικώς, όπως προκύπτει από σχετική αλληλογραφία κι έγγραφα: α. Οι μεν πλακοστρώσεις επί της οδού Μ. Ασίας εκτελέστηκαν τον Μάρτιο 2017, ήτοι κατόπιν της από 8-2-2017 Απόφασης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας για Άρση της υφιστάμενης διακοπής των εργασιών, του από 02-03-2017 αιτήματος αναδόχου για παροχή διευκρινήσεων, συνεννόησης – συνεργασίας με τον Δήμο Σαρωνικού, για την τελική διαμόρφωση βάσει των επί τόπου συνθηκών μετά την εκτέλεση των έργων, και των επί τόπου στις 06-03-2017 οδηγιών. β. Οι δε εργασίες διάστρωσης αντιολισθηράς της Λ. Καραμανλή σχετίζονταν με προαπαιτούμενες εργασίες μετατόπισης του αγωγού της ΕΥΔΑΠ, οι οποίες απαιτούσαν την χορήγηση άδειας για πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας της Λ. Καραμανλή, και οι οποίες τελικώς δεν εκτελέστηκαν ουδέποτε από την ΕΥΔΑΠ μέχρι την περαίωση του έργου την 31-07-2018, όπως προκύπτει και
από την 173799/20-09-2018 Βεβαίωση Περάτωσης Εργασιών. Εκτελέστηκαν κατ’ εξαίρεση λόγω των ανωτέρω και κατόπιν οχλήσεων τον Οκτώβριο 2016 (προς αποφυγή ατυχημάτων και εξάλειψη κάθε κινδύνου οχημάτων και πεζών) μόνο οι αναγκαίες εργασίες διάστρωσης αντιολισθηράς ασφαλτικής στρώσης και διαγράμμισης του τμήματος της Λ. Καραμανλή μεταξύ των οδών Στρατηγού Κυριακοπούλου και Ευκλείδη και των οδών Ηρακλείτου και Αγίου Ιωάννη
Θεολόγου) (ήτοι εκτός του τμήματος που θα εκτελούντο τα έργα μετατόπισης του αγωγού από συνεργείο της ΕΥΔΑΠ, για την εκτέλεση των οποίων απαιτείτο η πλήρης διακοπή κυκλοφορίας της λεωφόρου) κατόπιν της έκδοσης ειδικής κι επείγουσας σχετικής άδειας (ΤΕ 193386/5074/18-1-2016) από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής του Τμήματος Οδοποιίας και Μηχανημάτων Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, για μερική εκ περιτροπής διακοπή της κυκλοφορίας – διάρκειας μιας ημέρας- της Λ. Καραμανλή. Η από 15-11-2016, μεταγενέστερη, Ειδική Δήλωση Διακοπής εργασιών, έγινε αποδεκτή (σχετική η υπ ́αρ. 213807/25-11-16 Απόφαση ΤΥΛΕΒ/ΔΤΕΠΑ) διότι κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή, πράγματι, προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες στο έργο ήταν απαραίτητο να αποδοθεί, στον Ανάδοχο, ελεύθερος χώρος είτε από την Εφ. Αρχαιοτήτων Ανατ. Αττικής/ΥΠΠΟΑ, η οποία εκτελούσε ανασκαφικές εργασίες επί της οδού Μ. Ασίας, είτε από το Δήμο Σαρωνικού, με την απόδοση των ρυμοτομούμενων τμημάτων για τις ανάγκες του έργου.
5. Με την από 14-05-2018 (ΠΡ664/14-05-2018) Προσφυγή ο Ανάδοχος διεκδικεί όπως του καταβληθεί το ποσό των 565.827,12€ (=903.886,38€ -313.069,86 €) , πλέον τόκων και δικαστικών εξόδων, ως θετικές ζημιές που υπέστη ο Ανάδοχος για το υπόλοιπο διάστημα (26-08-2016 έως 20-
11-2016). Βάσει δε επανυπολογισμού του ποσού της αποζημίωσης για το διάστημα αυτό σύμφωνα με τις διορθώσεις της Υπηρεσίας και δεδομένης της από 19-09-2016 (αρ, πρωτ. ΔΤΕΠΑ 170899/19-09-2016) υποβληθείσας όχλησης, το ποσό διαμορφώνεται στα 316.471,68€

Β2. – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡ1634/14-12-2018 ΠΡΟΣΦΥΓΗ

6. Μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών για τις οποίες δόθηκε εντολή και των οποίων η εκτέλεση ήταν δυνατή ( κατασκευή του αγωγού στα τμήματα της οδού Μ. Ασίας που αποδόθηκαν από την αρχαιολογική Υπηρεσία, ήτοι από Χ.Θ.0+633,55 έως Χ.Θ.0+740,75, μήκους 107,20μ., από Χ.Θ.0+747,65 έως Χ.Θ.0+774,75, μήκους 27,10μ., και από Χ.Θ.0+549,65 έως Χ.Θ.0+574,65,
μήκους 25,00μ.), ο ανάδοχος υπέβαλε την από 06-04-2017 Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών (αρ. πρωτ. Περιφέρειας Αττικής 74063/06-04-2017), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 62 του Ν.3669/08, λόγω μη απόδοσης ελεύθερου χώρου για την εκτέλεση των εργασιών, εξαιτίας: α) των ανασκαφικών εργασιών που διενεργούνται από την αρχαιολογική υπηρεσία στην οδό Μ. Ασίας, β) της μη εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου από το Δ. Σαρωνικού. Ακολούθως ο Ανάδοχος υπέβαλε την 13-04-2017 Όχληση για θετικές ζημιές (αρ. πρωτ. ΔΤΕΠΑ 79280/13-04-2017) Η Διευθύνουσα Υπηρεσία αποδέχτηκε την από 06-04-2017 Ειδική Δήλωση Διακοπής με την
υπ ́αρ.πρωτ.74063/18-04-2017 Απόφασή της.
7. Η Υπηρεσία με το με αρ.πρωτ. οικ76729/10-4-2017/ΔΤΕΠΑ εξ. επείγον έγγραφό της προς το Δήμο Σαρωνικού ενημέρωσε εκ νέου το Δήμο για την επικείμενη νέα διακοπή των εργασιών του έργου (από 06-04-2017 δήλωση αναδόχου) και ζήτησε την άμεση ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειές του προκειμένου να αποδοθεί ελεύθερος ο χώρος για την ολοκλήρωση των εργασιών του έργου. Επίσης, με το με αρ.πρωτ. 67257/10-4-17/ΔΤΕΠΑ έγγραφό της προς την Εφ. Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής, η Υπηρεσία ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εργασιών της. Ο Δήμος Σαρωνικού, με τη υπ ́αρ.5116/19-4-2017 απαντητική επιστολή του, ενημέρωσε την Υπηρεσία ότι «θα προχωρήσει σύντομα στις απαιτούμενες εργασίες για την καθαίρεση των
ρυμοτομούμενων επικείμενων και την απόδοση των αντίστοιχων εδαφικών τμημάτων εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Α ́ κατοικίας Αναβύσσου και με άμεση προτεραιότητα στις οδούς που αφορούν στο έργο».
Κατόπιν του υπ ́αρ.1261/24-4-2017 εγγράφου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Π.Α. (ΕΥΔΕΠ), η Υπηρεσία με το υπ’ αρ.85329/27-4-2017/ΔΤΕΠΑ έγγραφό της, κάλεσε το Δήμο σε συνάντηση εργασίας, στις 4-5-2017, στα γραφεία της ΕΥΔΕΠ, προκειμένου να
συζητηθεί από κοινού η πορεία του έργου και ο συντονισμός των ενεργειών για την ταχύτερη δυνατόν ολοκλήρωσή του. (Στην παραπάνω συνάντηση δεν προσήλθε εκπρόσωπος του Δήμου). Με την υπ’ αρ.πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ/ΤΠΚΑΧΜΑΕΜ/161848/
103805/3133/1313/04-05-2017 Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΕΦΑΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ εγκρίθηκε η χειρωνακτική απομάκρυνση των αρχαίων καταλοίπων σε δύο επιμέρους τμήματα επί της οδού Μ. Ασίας και με
το υπ’αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ/ΤΠΚΑΧΜΑΕΜ/132672/ 84370 /2602/1108/12-05-17 έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατ. Αττικής, ενημερώθηκε η Υπηρεσία ότι ολοκληρώθηκε η αποδόμηση των αρχαιοτήτων στα δύο τμήματα της οδού Μ. Ασίας, μήκους 7 μ. και 30 μ.. Υπολείπονταν, για την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας, το τελευταίο τμήμα της οδού Μ.
Ασίας, μήκους περίπου 25 μέτρων. Η Υπηρεσία έκρινε σκόπιμο να ολοκληρωθεί η ανασκαφή σε όλο το μήκος του υπολειπόμενου αγωγού της οδού Μ. Ασίας, προκειμένου να εκκινήσουν οι εργασίες, λόγω της στενότητας του χώρου και προκειμένου να είναι δυνατή η πρόσβαση εκατέρωθεν του έργου.
8. Την 10-07-2017 (αρ. πρωτ. ΔΤΕΠΑ 143800/10-07-17) ο Ανάδοχος υπέβαλλε αίτηση Διάλυσης της Σύμβασης, λόγω παρέλευσης τριμήνου από την επίδοση της από 06-04-2017 Ειδικής Δήλωσης Διακοπής (παρ. 5 άρθρο 62 του Ν.3669/08 «Αν περάσει διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών από την επίδοση της ειδικής δήλωσης του αναδόχου, για διακοπή των εργασιών με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής ή του κυρίου του έργου, ή δύο (2) μηνών, σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμών, ο ανάδοχος μπορεί να ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης….»). [ Το ως άνω αίτημα διάλυσης του Αναδόχου απορρίφθηκε με την υπ ́αρ.πρωτ.143800/04-08-2017 Απόφαση του Τμήματος Υδραυλικών Έργων- Λιμενικών Έργων της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Α. Κατά της ανωτέρω απόφασης της Δ.Υ. ο ανάδοχος έχει υποβάλει την από 10-08-2017 ένσταση (αρ. πρωτ. ΔΤΕΠΑ 167345/10-08-2017), η οποία απορρίφθηκε με την υπ ́αρ.πρωτ.207165/10-10-2017/ΔΤΕΠΑ Απόφαση της Προϊσταμένης Αρχής].
9. Με την υπ ́αρ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΝΑΤ/ΤΠΚΑΧΜΑΕΜ/270908/175905/ 4988/2234/18-07-17 Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΕΦΑΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ, εγκρίθηκε η ολοκλήρωση της ανασκαφής και η χειρωνακτική απομάκρυνση και μεταφορά των αρχαίων καταλοίπων και στο τελευταίο εναπομείναν τμήμα της τάφρου επί της οδού Μ. Ασίας. Η Υπηρεσία, με το υπ ́αρ.πρωτ.84669/18-07-2017/ΔΤΕΠΑ εξ. επείγον έγγραφο της προς το Δήμο Σαρωνικού, και δεδομένου ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το Δήμο μετά την από 19-4-2017 επιστολή του, ενημέρωσε το Δήμο για την επικείμενη λήξη της συμβατικής προθεσμίας του έργου, στις 12/8/2017, αλλά και για την από 10-07-2017 αίτηση του αναδόχου για διάλυση της σύμβασης, επισημαίνοντας εκ νέου το σοβαρό κίνδυνο που υπάρχει το έργο να μείνει ημιτελές και το κατασκευασμένο δίκτυο, στις οδούς: Αγίας Τριάδος, Πάντου, Ανωνύμου 93 και Μ. Ασίας, να καταστεί μη λειτουργικό. Τον ενημέρωσε επίσης ότι, οι εργασίες των ανασκαφικών ερευνών στο
τελευταίο τμήμα της οδού Μ. Ασίας, βαίνουν στην ολοκλήρωσή τους, και ζήτησε να γίνουν κατεπειγόντως ενέργειες από πλευράς του, προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης σε συνεργασία με το μελετητή, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.
10. Με την υπ ́αρ.154539/21-07-2017 Απόφαση ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ, έγινε άρση της διακοπής των εργασιών του έργου και δόθηκε εντολή στην ανάδοχο εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την επανεκκίνηση και συνέχιση των εργασιών. [Ο ανάδοχος υπέβαλε την από 01-08-2017 ένσταση (αρ. πρωτ.161680/1-8-17/ΔΤΕΠΑ) κατά της υπ ́αρ.154539/21-07-2017 Απόφασης ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ, με την οποία έγινε άρση της διακοπής των εργασιών του έργου και του δόθηκε εντολή για την επανεκκίνηση και συνέχιση των εργασιών. Η ανωτέρω ένσταση του αναδόχου απορρίφθηκε με την υπ’ αρ. 163611/03-08-2017 Απόφαση του
Αν. Προϊσταμένου της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Α.]. Καθώς ο ανάδοχος δεν είχε προβεί στην επανεκκίνηση και συνέχιση των εργασιών του έργου, κατόπιν της υπ ́αρ.154539/21-07-2017 Απόφασης ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ, λόγω της επικείμενης λήξης της συμβατικής προθεσμίας περαίωσης του έργου στις 12-8-2017 και της επικινδυνότητας των ανοιχτών σκαμμάτων επί της οδού Μ. Ασίας, η Διευθύνουσα Υπηρεσία, με το υπ ́αρ. 160502/31-7-2017/ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ έγγραφό της του έδωσε εντολή για την άμεση επανέναρξη των εργασιών και
τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας και με δεδομένο ότι με το υπ ́ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ /ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΝΑΤ /ΤΠΚΑΧΜΑΕΜ/279704/181590/ 5113/2229/27-7-17 έγγραφο η Εφ. Αρχαιοτήτων Ανατ. Αττικής ενημέρωσε την Υπηρεσία ότι ολοκληρώθηκε η αποδόμηση των αρχαιοτήτων και οι ανασκαφικές εργασίες. [Ο Ανάδοχος υπέβαλε την από 03-08-2017 ένσταση (αρ.πρωτ.162931/3-8-17/ΔΤΕΠΑ) κατά της υπ ́αρ. 160502/31-7-2017/ΤΥΕΛΕ/ΔΤΕΠΑ εντολής της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Η ανωτέρω
ένσταση του αναδόχου απορρίφθηκε σιωπηρά μετά την παρέλευση διμήνου, χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης από την Προϊσταμένη Αρχή.)
11. Ο ανάδοχος, μετά την απόρριψη της από 01-08-2017 ένστασής του, με την υπ’ αρ. 163611/03-08-2017 Απόφαση της Προϊσταμένης Αρχής, και λόγω της επικινδυνότητας των ανοιχτών σκαμμάτων ξεκίνησε στις 05-08-2017 τις εργασίες του υπολειπόμενου τμήματος του αγωγού επί της οδού Μ. Ασίας, δηλαδή την κατασκευή των δύο ενδιάμεσων τμημάτων του συλλεκτήρα αγωγού της οδού Μικράς Ασίας μήκους 58,60μ (από Χ.Θ.0+574,65 έως Χ.Θ.0+633,55) το πρώτο και 6,90 μ. (από Χ.Θ.0+740,75 έως Χ.Θ.0+747,65) το δεύτερο, δηλαδή
συνολικού μήκους 65,50 μέτρων, στις θέσεις που ολοκληρώθηκε η ανασκαφική έρευνα και η αποδόμηση των αρχαίων ευρημάτων. Συγκεκριμένα δε, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες κατασκευής μόνο του κυρίως αγωγού στο τμήμα αυτό επί της οδού Μ. Ασίας, και λήφθηκαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας.
12. Η Υπηρεσία, δεδομένου ότι δεν είχε λάβει απάντηση από το Δήμο στο
υπ ́αρ.πρωτ.84669/18-07-2017/ΔΤΕΠΑ έγγραφό της, με το υπ ́αρ.161372/4-8-2017 εξ. Επείγον έγγραφο ΔΤΕΠΑ, επισήμανε εκ νέου στο Δήμο Σαρωνικού τη σοβαρότητα του να μην ολοκληρωθεί το έργο και ενδεχομένως να απενταχθεί και να υπάρξει δημοσιονομική διόρθωση εις βάρος του Δήμου Σαρωνικού. Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου, ο Δήμος Σαρωνικού με το υπ ́αρ.11731/8-8-2017 έγγραφό του ενημέρωσε την Υπηρεσία ότι «ολοκληρώνονται οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει στο χώρο του έργου για την απόδοση των ρυμοτομούμενων τμημάτων. Κατ ́ επέκταση οι εργασίες του έργου μπορούν να συνεχιστούν χωρίς πρόβλημα». Η Προϊσταμένη Αρχή (εν προκειμένω ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Α.) ενόψει της επικείμενης λήξης της συμβατικής προθεσμίας του έργου στις 12-08-2017, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί μη λειτουργικό μεγάλο μέρος του ήδη κατασκευασμένου δικτύου
αγωγών στις οδούς Αγ. Τριάδος, Πάντου, Ανωνύμου 93 και Μ. Ασίας (μήκους πλέον των 1.600 μέτρων) και να παραμείνουν στο έργο ημιτελείς εργασίες, με κίνδυνο την απένταξη και τη δημοσιονομική διόρθωση του έργου, κατόπιν και της από 9-8-2017 Εισήγησης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και λαμβάνοντας υπόψη το υπ ́αρ.11731/8-8-2017 έγγραφο του Δήμου Σαρωνικού, εξέδωσε την υπ ́αρ.167182/11-08-2017 Απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε παράταση της
συμβατικής προθεσμίας του έργου, με αναθεώρηση, μέχρι τη λήξη του τρεχούμενου ημερολογιακού τριμήνου (Γ ́ τρίμηνο 2017, στις 30-9-2017), δηλαδή κατά σαράντα εννιά (49) ημέρες. (5η παράταση). (Κατά της ανωτέρω απόφασης ο ανάδοχος έχει υποβάλει την από 11-10-2017 Αίτηση Θεραπείας
ενώπιον του ΥΠ.Υ.ΜΕ., η οποία έχει σιωπηρά απορριφθεί, και την υπ ́αρ. ΠΡ572/3-4-18 Προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία δεν έχει εκδικαστεί). Κατά το διάστημα της τελευταίας παράτασης, στο έργο δεν εκτελέστηκαν οι υπολειπόμενες εργασίες για την ολοκλήρωση του κατασκευασμένου δικτύου (φρεάτια υδροσυλλογής και αποκατάσταση οδοστρωμάτων), καθώς ο Δήμος Σαρωνικού, παρότι με την τελευταία επιστολή
του (υπ ́αρ.πρωτ.11731/8-8-2017) είχε ενημερώσει την Υπηρεσία ότι ολοκληρώνει τις εργασίες που έχει ξεκινήσει στο χώρο του έργου για την απόδοση των ρυμοτομούμενων τμημάτων, δηλαδή τις εργασίες καθαίρεσης των ρυμοτομούμενων περιτοιχίσεων και ανακατασκευής τους στη θέση που προβλέπει το εγκεκριμένο σχέδιο, μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, δεν τις είχε ολοκληρώσει, αιτιολογώντας την καθυστέρηση αυτή στην αδυναμία εκτέλεσης εργασιών κατά την θερινή περίοδο.
13. Η Υπηρεσία, δεδομένου ότι οι εργασίες στην οδό Αγίας Τριάδος, από πλευράς του Δήμου, ήταν σε προχωρημένο στάδιο και καθώς, βρισκόταν σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για την εξέλιξη των εργασιών, ενόψει της επικείμενης λήξης της 5ης κατά σειρά χορηγούμενης παράτασης της προθεσμίας του έργου, ζήτησε έγγραφη ενημέρωση από το
Δήμο σχετικά με τον ακριβή χρόνο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των εργασιών του, προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία του έργου και το ενδεχόμενο χορήγησης νέας παράτασης. Ο Δήμος Σαρωνικού, με την υπ ́αρ.πρωτ.14467/27-09-2017 επιστολή του Αντιδημάρχου, ενημέρωσε την Υπηρεσία ότι «οι εργασίες απόδοσης των ρυμοτομούμενων τμημάτων σε κοινή χρήση, που έχουν ξεκινήσει στον χώρο του έργου, για την οδό Μικράς Ασίας θα ολοκληρωθούν κατ ́ εκτίμηση εντός 15 ημερών από σήμερα». Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω επιστολή, την ίδια ημέρα η Διευθύνουσα Υπηρεσία εισηγήθηκε τη χορήγηση παράτασης της προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά δύο (2) μήνες, δηλαδή μέχρι 30/11/2017, χωρίς αίτημα του αναδόχου, με το σκεπτικό ότι υπάρχει άμεση αναγκαιότητα για την ολοκλήρωση των ημιτελών εργασιών, την ολοκλήρωση της κατασκευή των φρεατίων επίσκεψης και υδροσυλλογής του δικτύου, την αποκατάσταση των οδοστρωμάτων και την εν γένει ολοκλήρωση του έργου με τρόπο ώστε να καταστεί το κατασκευασμένο δίκτυο λειτουργικό, και να αποφευχθεί έτσι η δημοσιονομική διόρθωση εις βέρος του Δήμο, κρίνοντας ότι ο χρόνος των δύο (2) μηνών είναι επαρκής και εύλογος, υπό την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών οι εργασίες του Δήμου για την απόδοση των ρυμοτομούμενων τμημάτων, η οποία διαβιβάστηκε στην Προϊσταμένη Αρχή (εν προκειμένω Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Αττικής)
με την υπ ́αρ.πρωτ.195541/27-9-2017/ΔΤΕΠΑ Εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων Π.Α. Με την υπ ́αρ.2838/25-10-2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Α., κατόπιν της ανωτέρω εισήγησης της Υπηρεσίας και της υπ ́αρ.14467/27-09-2017 επιστολής του Δήμου Σαρωνικού, εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου, χωρίς αίτημα του
αναδόχου, κατά δύο (2) μήνες, ήτοι μέχρι 30/11/2017 (6η παράταση).
14. Μόλις αποδόθηκαν ελεύθερα τμήματα για την εκτέλεση των εργασιών του έργου στην οδό Αγίας Τριάδος, ο Ανάδοχος

Keywords
θάνος τζήμερος, θάνος τζήμερος, τζημερος, λεφτα, θανος, περιφέρεια αττικής, ανωνυμη εταιρεια, ευδαπ, σημαίνει, εταιρεία, τμημα, πεπ, πρισμα, δομη, διαυγεια, μαΐου, project, θες, αδα, ιστορικο, πδε, ατε, απε, ΦΠΑ, αθηνα, νέα, ήτοι, βεβαίωση, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, περαιωση, παραταση περαιωσης, σταση εργασιας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, απολυσεις στο δημοσιο, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, η ημέρα της γης, 600 δις, τελη κυκλοφοριας 2013, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ήτοι, τι σημαινει, συναστρια, πλανητες, περιφέρεια αττικής, το θεμα, αδα, αιτηση, γνωμη, δουλεια, εργασια, ευδαπ, θεμα, ορθογραφια, πδε, αγωνες, αδυναμια, αρθρο, αξιζει, απε, αποζημιωση, βεβαίωση, βραδυ, βρειτε, γινει, γινονται, γραφεια, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δημος, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, δομη, δικτυο, δοθηκε, εγινε, εγγραφα, εγγραφη, εγγραφο, ευρω, ειπαν, υπαρχει, εκτιμηση, εκφρασεις, ενημερωση, εργα, ενσταση, εξελιξη, εκσκαφη, επικοινωνια, επρεπε, ερευνα, εταιρεία, ετων, ευθυνη, εφετειο αθηνων, εφορεια, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, υπομονη, υποθεση, θεος, θες, ιωαννου, ιστορικο, κειμενο, ληψη, ληξη, μαΐου, ματια, μηκος, μηνες, ανωνυμη εταιρεια, ορια, οχηματων, παιδια, πεπ, περιφερειακο, υπογραφη, προγραμματα, πρισμα, πρωι, ρητρα, συγκεκριμενα, συζητηση, συντομα, σηριαλ, σειρα, συνταγη, συμπαν, σχεδιο, τμημα, υλοποιηση, φυσικα, χρονος, χτισιμο, ωρες, αγνωστο, ευθεια, χωρα, project, μεινει, νομικου, σημαίνει, θεσεις, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα