ΛΔ Κονγκό: Εξερράγη το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο

Το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο, κοντά στην πόλη Γκόμα, στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό, εξερράγη το βράδυ του Σαββάτου, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να φύγουν στη γειτονική Ρουάντα για να προστατευθούν.

Κόκκινες λάμψεις διακρίνονται από τον κρατήρα του ηφαιστείου και μια έντονη οσμή θείου έχει απλωθεί στην πόλη που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Κίβου. Στην Γκόμα κυριάρχησε πανικός και πολλοί κάτοικοι έτρεξαν να γυρίσουν στα σπίτια τους, βλέποντας με ανησυχία τον κρατήρα και τον ουρανό, στα βόρεια, να έχει βαφτεί κόκκινος.

«Ο

ουρανός είναι κόκκινος. Υπάρχει έντονη οσμή. Βλέπουμε από μακριά τεράστιες φλόγες να ξεπηδούν από το βουνό. Αλλά δεν υπάρχουν δονήσεις. Ούτε οι σειρήνες ήχησαν μέχρι τώρα», είπε μια κάτοικος, η Καρίν Μπαλά.

Σε μεγάλο μέρος της πόλης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και εκατοντάδες άνθρωποι, άνδρες γυναίκες και παιδιά, κατευθύνονται πεζή ή με αυτοκίνητα προς τα σύνορα με τη Ρουάντα.

«Ο κόσμος φεύγει ή ετοιμάζεται να φύγει», είπε ένας άλλος κάτοικος: κάποιοι κουβαλούσαν τα στρώματά τους, άλλοι τα παιδιά τους… Εκτός από τη Ρουάντα, ορισμένοι αναζητούν καταφύγιο προς τα δυτικά, στην περιοχή Μασίσι. «Πήρα τα παιδιά και φεύγουμε με το αυτοκίνητο. Υπάρχει κίνδυνος να έρθει η λάβα στην Γκόμα, ποτέ δεν ξερεις», εξήγησε ένας κάτοικος.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Γκόμα και την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Νιραγκόνγκο, καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Στις 17 Ιανουαρίου 2002 το Νιραγκόνγκο εξερράγη καλύπτοντας με λάβα σχεδόν όλη την ανατολική Γκόμα, συμπεριλαμβανομένης και της μισής πίστας του αεροδρομίου της πόλης. Η φονικότερη έκρηξη σημειώθηκε το 1977, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι.

Η περιοχή της Γκόμα, στην επαρχία του Βόρειου Κίβου, συνορεύει με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Γνωρίζει έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, αφού εκεί υψώνονται έξι ηφαίστεια, μεταξύ των οποίων είναι το Νιραγκόνγκο (3.470 μέτρα) και το Νιαμουραγκίρα (3.058 μέτρα). Τα δύο αυτά ηφαίστεια απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα μεταξύ τους και βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκας.

Μια πηγή προσκείμενη στις αρχές αυτού του πάρκου ανέφερε ότι η λάβα κυλάει προς την κοινότητα Κιμπούμπα, στα βόρεια της Γκόμα, προς τα σύνορα με τη Ρουάντα. Πρόσθεσε ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση από τον σταθμό παραγωγής ενέργειας του Ματέμπε.

Ο ηφαιστειολόγος από την πόλη, Ντάριο Τεντέσκο είπε στο Reuters ότι μια δεύτερη ρωγμή άνοιξε στο Όρος Νιραγκόνγκο, ωθώντας τη λάβα να κυλήσει προς την Γκόμα.

Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ενεργοποίησε λίγο αργότερα το σχέδιο εκκένωσης της πόλης.

BREAKING Mr Nyiragongo in DRC is erupting – video from colleagues in DRC. Hoping people can get away pic.twitter.com/vL8hm6vjPE

— Dr. Paula Kahumbu (@paulakahumbu) May 22, 2021

Ο ρους της λάβας, που κατεβαίνει από τις πλαγιές του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σταμάτησε στα προάστια της πόλης Γκόμα, διαπίστωσε σήμερα το πρωί εικονολήπτης του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ρους της λάβας σταμάτησε στη διάρκεια της νύκτας και έχει ακινητοποιηθεί στα βορειοανατολικά προάστια της πόλης.

Ωστόσο από το βραχώδες, μαύρο και πάντα ασταθές μπροστινό τμήμα αυτού του πύρινου ποταμού βγαίνει φωτιά και εκλύονται έντονες αναθυμιάσεις.

Το μπροστινό τμήμα του ποταμού της λάβας βρίσκεται ακριβώς στο προάστιο Μπουένε, που αποτελεί το σύνορο της πόλης με το γειτονικό έδαφος του Νιραγκόνγκο, όπου η λάβα παρέσυρε σπίτια και χωριά.

Το αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από εκεί, δεν έχει υποστεί ζημιές.

Περίπου δέκα σεισμοί έχουν γίνει αισθητοί από τα χαράματα στην Γκόμα.

«Οι άνθρωποι αρχίζουν σιγά-σιγά να επιστρέφουν στα σπίτια τους, η κατάσταση είναι μάλλον ήρεμη για την ώρα», δήλωσε ένας κάτοικος.

«Όμως ο πληθυσμός φοβάται ακόμη, δεν ξέρει τι να κάνει διότι οι αρχές δεν έχουν κάνει καμιά ανακοίνωση σήμερα το πρωί», πρόσθεσε.

The post ΛΔ Κονγκό: Εξερράγη το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα