Η αποτίμηση του Υπουργικού Συμβουλίου και οι επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης

Η άμεση και απρόσκοπτη λειτουργία του μηχανισμού αποζημιώσεων για τους «πυρόπληκτους» είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, την «επόμενη» ημέρα από τον πύρινο εφιάλτη, που βίωσαν με τραγικό τρόπο οι κάτοικοι στην Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία και τη Μεσσηνία. Στόχος η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη  ανακούφιση των πληγέντων.

Αυτό προκύπτει από την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο ο οποίος ανακοίνωσε ένα ενισχυμένο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει  στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ  και αποζημίωση των επιχειρήσεων στο 70%.

Του Κώστα Πασίση

Το νέο θετικό στοιχείο 

από την τοποθέτηση Μητσοτάκη είναι ότι οι αποζημιώσεις  θα καταβάλλονται με μία απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

«Άρα με μία αίτηση, με ένα κλικ, ο υποψήφιος δικαιούχος θα μπορεί να καταθέτει τα στοιχεία του και πολύ σύντομα να λαμβάνει την κρατική ενίσχυση», τόνισε χαρακτηριστικά

Σε πολιτικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε για άλλη μια φορά συναινετικός προς την αντιπολίτευση, παρότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έσπασαν την άτυπη εκεχειρία, λόγω της ιδιότυπης κατάστασης, τονίζοντας ότι είναι ευπρόσδεκτη κάθε πρόταση τους.

Επί της ουσίας απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε καταθέσει ένα  γενικόλογο σχέδιο επτά σημείων  για τις καμένες περιοχές που απαιτεί εξειδίκευση για να γίνει λειτουργικό.

Από τη σύντομη ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, προέκυψε άλλη μια είδηση,  μια πολιτική έκπληξη. Την ανασυγκρότηση της  Εύβοιας αναλαμβάνει ειδική επιτροπή με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.

Διετέλεσε βουλευτής από το 1990 έως το 2007, υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και υπουργός Πολιτισμού, Αιγαίου και υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη.

Άτυπα ο κ. Μπένος είναι η νέα πολιτική μεταγραφή από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ που θα συζητηθεί περισσότερο, μόλις καθίσουν οι στάχτες από τις πυρκαγιές.

Με την αυριανή συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να λύσει τις …απορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, «κλείνει» η πρώτη φάση της επικοινωνιακής αντεπίθεσης της κυβέρνησης η οποία κατηγορήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ότι κρύβεται για λόγους πολιτικούς σκοπιμότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την αυριανή συνέντευξη ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στο καυτό ζήτημα της απόδοσης ευθυνών, ξεκαθαρίζοντας ότι θα αξιολογηθεί κάθε «γρανάζι» που ενεργοποιήθηκε στη μάχη κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενημέρωση με τη παρουσία δημοσιογράφων, έκανε και ο υφυπουργός Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος έδωσε εξηγήσεις με πολλές λεπτομέρειες για το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς απέρριψε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να παρέμβει στην Εύβοια.

“Δεν υποβαθμίσαμε καμιά πυρκαγιά. Κάθε σπίτι που χάνεται, για μας είναι μια μαχαιριά. Αλλά τις πρώτες ώρες προείχε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μια φράση που τον λύγισε ψυχικά, όπως φάνηκε από τη χροιά της φωνής του.

Επίσης έκλεισε και τη συζήτηση περί παραίτησης του, λόγω στοχοποίησης του από ΚΙΝΑΛ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αυτή  «είναι πάνω – πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού”

Συνέντευξη για τις πυρκαγιές έδωσε και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εμφανίσθηκε τεχνηέντως …μετριοπαθής αντιλαμβανόμενος ότι στις ώρες της συμφοράς οι αντιπολιτευτικές πολεμικές «ιαχές» φέρνουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Έτσι με ήρεμο και όχι οργισμένο ύφος, εστίασε τις επιθέσεις του απ ευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθιστώντας τον προσωπικά υπεύθυνο για τα …αποκαΐδια των πυρκαγιών.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δε ζήτησε αυτή τη φορά τις παραιτήσεις των κ.κ Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά, γιατί απλά τον είχε …προλάβει το πρωί  η Φώφη Γεννηματά η οποία επιπλέον ζήτησε μετά το Δεκαπενταύγουστο  προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών για τις πυρκαγιές.

The post Η αποτίμηση του Υπουργικού Συμβουλίου και οι επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα