Η ανάλυση των δημοσκοπήσεων και η στρατηγική της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου για το «καθαρό» προβάδισμα των 13 μονάδων που διατηρεί η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν την έξοδο από το «τούνελ» της πανδημίας.

Η διψήφια διαφορά είναι ταυτόχρονα και ψήφος εμπιστοσύνης των πολιτών στο μοντέλο διαχείρισης της ασύμμετρης απειλής του covid 19, γεγονός που «οπλίζει» την κυβέρνηση με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τη μάχη της επομένης ημέρας… Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση

της ALCO για λογαριασμό του OPEN στην πρόθεση ψήφου, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν: 37,2% ΝΔ, 24% ΣΥΡΙΖΑ, 6,8% Κίνημα Αλλαγής, 5,2% ΚΚΕ, 4% Ελληνική Λύση, 2,9% ΜέΡΑ25, 1,1% Πλεύση Ελευθερίας και 14% αναποφάσιστοι.

Του Κώστα Πασίση

Η συγκεκριμένη μέτρηση παράλληλα επιβεβαιώνει ένα βασικό εύρημα όλων των προηγούμενων δημοσκοπήσεων, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βασικά παίζει χωρίς πολιτικό αντίπαλο.

Ο Πρωθυπουργός έρχεται πρώτος με 41%, ενώ δεύτερος – για άλλη μία φορά – είναι ο… «κανένας» με 32%, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να έρχεται τρίτος με 23%. Ένα ποσοστό χαμηλό για ηγέτη κόμματος που διεκδικεί την Εξουσία, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.

Η πρωτιά της ΝΔ με τη προαναφερθείσα διαφορά γίνεται μεγάλο «όπλο» για τον Πρωθυπουργό, καθώς καταγράφεται σε μια περίοδο που η κόπωση των πολιτών από τη πολύμηνη καραντίνα και η εξάντληση της αγοράς, κυρίως των μικρομεσαίων του λιανεμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού, ήταν διάχυτη και ορατή δια γυμνού οφθαλμού σε όλους.

Όπως φάνηκε, όμως οι πολίτες επιβράβευσαν τις κυβερνητικές προσπάθειες, παρά τα όποια λάθη έγιναν, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα στη διαχείριση από άλλες, πιο ανεπτυγμένες,  ευρωπαϊκές χώρες.

Οι γαλάζιοι αναλυτές, όμως, στο Μαξίμου δεν έμειναν μόνο στα …εύσημα των πολιτών αλλά έκαναν focus και στις ανησυχίες τους, τα ποιοτικά στοιχεία της μέτρησης, που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης και διερεύνησης επειδή κάποια από αυτά ήχησαν ως καμπανάκι κινδύνου.

Το εργασιακό νομοσχέδιο είναι αγκάθι. Δυσμενείς για τους εργαζόμενους θεωρεί το 54% των ερωτηθέντων τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα εργασιακά και μόλις ένα 25% απαντά ότι τις θεωρεί ευνοϊκές. Επιφυλάξεις υπάρχουν επίσης και για τα θέματα ασφάλειας.

Στο Μαξίμου, όμως επικρατεί αισιοδοξία γιατί εκτιμάται ότι τα καλύτερα είναι μπροστά για τη ΝΔ και θα φανερωθούν μόλις γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Μόλις η αγορά βρει τα πατήματα της, όταν θα αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης. Και γενικότερα μόλις επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα της και η κυβέρνηση θέσει εκ νέου σε εφαρμογή το πρόγραμμα της, που προσωρινά «πάγωσε» λόγω πανδημίας.

Στην αντιπέρα όχθη, στην Κουμουνδούρου επικρατεί προβληματισμός τόσο για τη μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ όσο και για τις χαμηλές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Το καταστροφολογικό αφήγημα δε βρήκε γόνιμο έδαφος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Αυτή είναι μια διαπίστωση στην οποία συμφωνούν πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αλλαγή τακτικής και νέα προσέγγιση της πραγματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσιπρα μιλούν για restart του κόμματος. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε περιοδείες για παν ενδεχόμενο καθώς η πρωτοκαθεδρία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό τρομάζει και από το μυαλό  των συνεργατών του περνούν πολλές …ιδέες.

Η αρχή έγινε από το Νομό Ηλείας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε υποσχέσεις για το αύριο και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει την περιοχή στη μοίρα της…

The post Η ανάλυση των δημοσκοπήσεων και η στρατηγική της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα