8 τρόποι διαχείρισης του φόβου των παιδιών σε περίπτωση φωτιάς. Γράφει η Σ.Θεοδοσοπούλου

Οι φωτιές δυστυχώς είναι παντού! Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και ο κίνδυνος φωτιάς τεταμένος. Ολοένα και περισσότερες προκαλούνται από εμπρησμούς και ατυχήματα. Όμως σας παρακαλώ μην τιμωρείτε με αυτό τον τρόπο τα παιδιά! Σε αυτά ανήκει ο τόπος και το μέλλον. Αν καταστρέφεται ο τόπος τους τότε που θα ζήσουν και θα αναπτυχθούν;

Ναι, τα παιδιά μαγεύονται από τις φωτιές γιατί συνδέουν την φωτιά με κάτι θετικό (το σβήσιμο της τούρτας των γενεθλίων, το τζάκι τον χειμώνα, πυροτεχνήματα κλπ.). Ναι, δεν γνωρίζουν τους κινδύνους της φωτιάς και για αυτό τις προκαλούν ορισμένες φορές άθελα τους.

Της

Σύλιας Θεοδοσοπούλου *

ΟΜΩΣ, το ποσοστό τον ενηλίκων πυρομανών είναι μόλις 1% αυτή τη στιγμή σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής! Είναι απαράδεκτο να επικαλείται η Διαταραχή της Πυρομανίας όταν ξέρουμε ότι τις περισσότερες φορές (μην πω όλες) εμφανίζει συνοσηρότητα με άλλες ψυχικές διαταραχές (δηλαδή εμφανίζεται μαζί με άλλες διαταραχές) όπως την Διαταραχή Κατάχρησης Ουσιών, ή την Παθολογική Στοιχηματοπαιξία, ή την Κατάθλιψη, ή την Διπολική Διαταραχή, ή τις Διαταραχές των Παρωθήσεων (και άλλα). Και αυτό σημαίνει πως σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία (στο εγκέφαλο) μπορεί να ελεγχθεί!

Τα παιδιά στις περιπτώσεις πυρκαγιάς πανικοβάλλονται και φοβούνται. Δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν και ως αποτέλεσμα δρουν παρορμητικά. Αυτό μου το άρθρο θα επικεντρωθεί στο πώς θα μπορέσουν οι γονείς να αντιμετωπίσουν καταστάσεις φόβου στην φωτιά, προκαλώντας στα παιδιά ηρεμία και ψυχραιμία αφού τους δείξουν ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης.

UnsplashΚάθε επείγουσα κατάσταση αντιμετωπίζεται καλύτερα όταν ο κάθε ένας ξέρει τον τρόπο διαφυγής από τον χώρο. Φτιάξτε επομένως, ένα πλάνο διαφυγής από το σπίτι σας αφού αναφέρομαι κατά κύριο λόγο για διαφυγή από οικιακό χώρο. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα το δουν το σχέδιο αρχικά ως παιχνίδι και σε εκείνη την δύσκολη ώρα δεν θα φερθούν σπασμωδικά ή ανεξέλεγκτα.Θα βοηθήσει να κάνετε επανάληψη του πλάνου διαφυγής που καταστρώσατε δύο φορές τον χρόνο. Μια φορά μέσα στη μέρα και μια φορά μέσα στη νύχτα. Δεν πρέπει να ξεχνάτε την σημασία της συχνής πρόβας έτσι ώστε να χαραχθεί το σχέδιο στα παιδικά μυαλά και να μην γίνει μπέρδεμα με την αλλαγή ώρας.Ακόμη θα βοηθήσει πολύ τα παιδιά να ξέρουν ότι οι ενήλικες είναι υπεύθυνοι για αυτά και προτείνεται να καθοριστεί ποιος ενήλικας είναι υπεύθυνος για κάθε παιδί. Αυτό το βήμα κρίνεται καθοριστικό ειδικά στις πολυμελείς οικογένειες για να μπορέσει να υπάρχει συντονισμός. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα ξέρει εκείνη την ώρα σε ποιον θα αναφερθεί και ποιον να ακολουθεί, έτσι θα αποφευχθεί ο μεγάλος πανικός.Είναι απαραίτητο να δείξτε στα παιδιά σας πως να περπατούν χαμηλά έχοντας καλυμμένη την μύτη και το στόμα τους. Ακόμα να τους μάθετε τον τρόπο να νιώσουν μια καυτή πόρτα πριν εξέλθουν του χώρου. Γενικότερα να διδάξετε τις βασικές οδηγίες ασφάλειας στην περίπτωση φωτιάς όπως για παράδειγμα την άμεση κίνηση του να σταματήσει, να πέσει στο πάτωμα και να ξεκινήσει να στριφογυρίζει (στο δάπεδο) αν τυχόν πιάσουν φωτιά τα ρούχα του.Είναι σύνηθες ορισμένα παιδιά να φοβούνται τους πυροσβέστες και να κρύβονται από αυτούς, καθώς τα τρομάζει η αμφίεση τους. Στην καλύτερη περίπτωση, λοιπόν, τους αποφεύγουν. Οφείλεται να διαπιστώσετε έγκαιρα αν κάτι τέτοιο συμβαίνει στο παιδί σας και να του μάθετε να τους ακολουθεί σε περίπτωση φωτιάς

ΑΠΕΓενικά τα παιδιά όταν αγχώνονται και φοβούνται πολύ καταφεύγουν σε χώρους που θεωρούν ασφαλείς. Για παράδειγμα κρύβονται σε ντουλάπες, κάτω από το κρεβάτι και γενικά σε μέρη που θεωρούν ότι είναι προστατευμένα, Αντίθετα ωστόσο, στην περίπτωση φωτιάς πρέπει να φεύγουν από τον χώρο που φλέγεται. Αν έχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο στο παιδί σας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, σας εφιστώ την προσοχή να αντιδράσετε έγκαιρα.Ακόμη, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας ότι τα υλικά αγαθά αντικαθίστανται και ακόμα και αν ξεχάστηκε το αγαπημένο παιχνίδι του στις φλόγες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιστρέψει να το πάρει.Τέλος, οι ανιχνευτές καπνού σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας θα βοηθήσει έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι και έγκαιρα πληροφορημένοι για να ξεκινήσετε άμεσα το βήμα ένα (πλάνο διαφυγής από τον χώρο!).

Καταληκτικά, οφείλουμε να έχουμε λάβει μέτρα ασφαλείας και να γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνουμε σε κάθε περίπτωση. Τα παιδιά μας είναι τα πιο εκτεθειμένα και ευάλωτα σε αυτές τις περιπτώσεις και το πλάνο θα βοηθήσει πολύ την ώρα τις κρίσης.

Κάθε γονιός οφείλει να παρέχει προστασία και ασφάλεια στα παιδιά και ελπίζω οι οχτώ τρόποι μου να φανούν βοηθητικοί και πάνω από όλα αχρείαστοι!

Βιβλιογραφία

Vaughn et al., 2010

Jacobson, 1985; Kolko and Kazdin, 1989; Kosky and Silburn, 1984

* Η κα Σύλια Θεοδοσοπούλου είναι ψυχολόγος με ειδίκευση στα παιδιά

The post 8 τρόποι διαχείρισης του φόβου των παιδιών σε περίπτωση φωτιάς. Γράφει η Σ.Θεοδοσοπούλου appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα