Τα ψέματα Τσίπρα για κονδύλια και ΜΕΘ στην Ευρώπη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προφανώς και δεν αποτελεί είδηση, αλλά αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον χειρότερό του εαυτό: Όλα ανεξαιρέτως τα στοιχεία που χρησιμοποίησε κατά την «ενημερωτική» (εδώ γελάνε) συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στις 6 Νοεμβρίου, ήταν ωμά και συνειδητά ψέματα. Ανακάτεψε πίνακες, καμπύλες, αριθμούς, δήθεν στοιχεία από άλλες χώρες, δίνοντας ένα πρωτοφανές ακόμη και για τα δικά του δεδομένα ρεσιτάλ ψεμάτων.

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Χρησιμοποίησε ο ίδιος – και καθημερινά τα στελέχη του σε δεκάδες

σχοινοτενείς ανακοινώσεις που δεν διαβάζει κανείς – εκφράσεις που περιείχαν τη λέξη «έγκλημα», προκαλώντας σύγχυση και τρόμο στον λαό. Μια τυφλή αντιπολίτευση που δεν την βλέπουμε πουθενά στον κόσμο – αν εξαιρέσουμε αυτά που λένε η Λεπέν στη Γαλλία, ο Σαλβίνι στην Ιταλία, το ακροδεξιό VOX στην Ισπανία και ο συνωμοσιολόγος (θεωρητικός του είδους) αδελφός του πρώην ηγέτη των Εργατικών Πιρς Κόρμπιν στη Βρετανία.

Έφτασε στο σημείο να υπονομεύσει – και δεν είναι η πρώτη φορά – την ατομική ευθύνη, το σημαντικότερο ατομικό όπλο μας, αποκαλώντας την «αφήγημα».

Άγγιξε τα όρια της συνωμοσιολογίας, λέγοντας πως ο Μητσοτάκης «βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και γιατί πλέον οι ΜΕΘ δεν επαρκούν».

Δηλαδή, κατά την γνώμη του κ. Τσίπρα, αν είχαμε χιλιάδες ΜΕΘ θα μπορούσαμε να αρρωστήσουμε όλοι και να παλεύουμε με τους αναπνευστήρες, χωρίς να βάλουμε λουκέτο στη χώρα.

Και όποιος ζούσε και όποιος πέθαινε – οι υπόλοιποι θα κυκλοφορούσαν ελεύθεροι! Μέχρι να αρρωστήσουν κι’ αυτοί!

Μετά από όλα αυτά, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν το θράσος να λένε ότι… «απευθύνθηκαν στον λαό με τεκμηριωμένο τρόπο, με στοιχεία από διεθνείς οργανισμούς»!

Πολλές υπογραφές μπήκαν στο δεύτερο lockdown

Κατά την άποψη του Τσίπρα, το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη.

Με δεδομένο ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε δεύτερο lockdown (στις περισσότερες χώρες του υπόλοιπου κόσμου από τις ΗΠΑ ως τη Ρωσία και από την Ινδία ως τη Λατινική Αμερική, το lockdown δεν έχει σταματήσει ποτέ), κατά τη γνώμη του κ. Τσίπρα στη Γερμανία φέρει την υπογραφή Μέρκελ, στην Ιταλία του Κόντε, στην Ισπανία των Σάντσεθ και Ιγκλέσιας, στην Πορτογαλία του Κόντε, στη Γαλλία του Μακρόν. Το ίδιο και στο Βέλγιο, στην Ελβετία, στην Αυστρία, στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, στις χώρες των Βαλκανίων.

Δεν θα απαντήσω για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και για τον αριθμό των ΜΕΘ και των τεστ – έχει απαντήσει με αριθμούς ο Κικίλιας.

Δεν θα απαντήσω για τα μέσα μαζικής μεταφοράς – έχει απαντήσει με στοιχεία ο Καραμανλής.

Δεν θα απαντήσω για το άνοιγμα των σχολείων – έχει απαντήσει η Κεραμέως και η ίδια η ζωή.

Δεν θα απαντήσω για τις οικονομικές ενισχύσεις και την κατάσταση της οικονομίας – έχει απαντήσει ο Σταϊκούρας. Και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Mooody’s που ξαφνικά, μέσα στην παγκόσμια ύφεση και την κρίση της πανδημίας, κάτι έπαθε και αναβάθμισε την Ελλάδα.

Οι μακάβριες συγκρίσεις

Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν περιορίστηκε σ’ αυτά τα γνωστά αντιπολιτευτικά.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες τα πάει εξαιρετικά άσχημα και η κυβέρνηση το κρύβει «επιμελώς». Επειδή, λέει, συγκρίνουμε απόλυτα νούμερα με χώρες με πολλαπλάσιο από τον δικό μας πληθυσμό! Μας προσκάλεσε δε να δούμε κατάματα τη «σκληρή αλήθεια»! Φθάνοντας στο σημείο να δει τους νεκρούς ως αριθμούς και ως ποσοστά!

Όταν η Ιταλία από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα θρηνεί πάνω από 40.000 νεκρούς, η Γερμανία πάνω από 11.000 νεκρούς, η Γαλλία επίσης 40.000, η Ισπανία πάνω 36.000, η Αυστρία 1.200, η Πορτογαλία πάνω από 2.500, η Ελβετία 2.000, το Βέλγιο 13.000, η Ολλανδία πάνω από 8.000.

Όταν το Βέλγιο και η Ολλανδία στέλνουν ασθενείς στη Γερμανία, η οποία επίσης πιέζεται παρά τις πάνω από 30.000 κλίνες ΜΕΘ. Μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι στο Βερολίνο μόνο το 14% των κλινών ΜΕΘ είναι ελεύθερες. Και ο Γερμανός πρεσβευτής στο Βέλγιο εκτίμησε ότι στο μέλλον ενδέχεται να χρειαστεί να μεταφερθούν Γερμανοί στο Βέλγιο!

Όταν η Ελβετία έριξε τον Στρατό στη μάχη, όταν σε πολλές χώρες οι ασθενείς μεταφέρονται με περιπολικά επειδή δεν επαρκούν τα ασθενοφόρα, όταν στην Ιταλία λείπουν 4.000 γιατροί, όταν στην Ισπανία οι γιατροί και οι νοσηλευτές κατέβηκαν για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια σε πανεθνική απεργία (267.000 γιατροί με συμμετοχή στην απεργία 85%).

Όταν στη Σουηδία, που δεν έκλεισε, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 6.000, έχει σημάνει συναγερμός διότι τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και έχει καταστραφεί η οικονομία, διότι βασίζεται στις εξαγωγές.

Δεν μας λέει, βέβαια, ο κ. Τσίπρας, τίνος την υπογραφή φέρνει η κατάσταση στο Μεξικό με τους 100.000 νεκρούς; Στο Μεξικό του συντρόφου του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, του μεγάλου αγωνιστή της Αριστεράς ΑΜΛΟ; Στον Ισημερινό του φίλου του Λένιν Μορένο, που μαζεύουν τους νεκρούς από τον δρόμο, αλλά στοιχεία δεν μας δίνει; Στη Νικαράγουα του άλλου του φίλου του Ορτέγκα των Σαντινίστας που οργανώνει… κηδείες εξπρές και τα κρύβει όλα; Στο Περού του Βισκάρα με τους 35.000 νεκρούς; Στην Κούβα, στη Βενεζουέλα που έχουν εδώ και μήνες πάψει να δίνουν στοιχεία;

 Τα δήθεν στοιχεία από τον ECDC και η αλήθεια

Αλλά μήπως τα στοιχεία του κ. Τσίπρα είναι καλύτερα; Για να δούμε (ενδεικτικά, διότι δεν τον προλαβαίνουμε):

Ανέφερε τα στοιχεία του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών), λέγοντας πως βρισκόμαστε «σε χειρότερη θέση σχεδόν από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ».

Η αλήθεια: Στην επίσημη ιστοσελίδα του ECDC (6 και 7 Νοεμβρίου) η Ελλάδα καταλαμβάνει την 20ή θέση (για την κατάταξη χρησιμοποιούνται στοιχεία για κρούσματα, θανάτους, υπολογισμοί επί των 14 ημερών κλπ). Δηλαδή η Ελλάδα είναι κάτω από Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Τσεχία, Ολλανδία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Κροατία, Δανία.

Αλλά και στις καμπύλες του ECDC που τόσο άρεσαν στον κ. Τσίπρα και οι οποίες περιλαμβάνουν πολλές άλλες παραμέτρους σχετιζόμενες με θανάτους, τεστ, εισαγωγές στα νοσοκομεία, επιδημιολογικά δεδομένα δηλαδή, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από Αυστρία, το Βέλγιο, την Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία.

Και ούτε, βέβαια, η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου, όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

Στις 23 Οκτωβρίου, το ECDC κατέγραφε την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με σταθερά επιδημιολογικά δεδομένα (μαζί με Κύπρο, Εσθονία, Φινλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία).

Ενώ στις χώρες με ανησυχητικά δεδομένα κατέγραφε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ψέματα για τα κονδύλια

Τι άλλο μας είπε ο κ. Τσίπρας; Ότι η Ελλάδα έχει δώσει για την ενίσχυση του συστήματος υγείας ψίχουλα (233 εκ. ευρώ, αλλά δεν μας είπε τι περιλαμβάνει σ’ αυτά), ενώ η Ισπανία έδωσε 5,3 δις και η Ιταλία 3,3 δις!

Μιλάει για την Ισπανία, που δεν έχει καταφέρει (λόγω Ιγκλέσιας) να ψηφίσει καν προϋπολογισμό, πηγαίνει χρόνια στα κουτουρού και τώρα λέει ότι συμφώνησε (χωρίς έγκριση από ΕΕ) για το… 2021! Εκεί έχει βάλει διάφορα ποσά (τα οποία περιμένει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό) και άφθονους φόρους. Και ήδη δέχεται την κριτική ακόμη και από τον δικό της κεντρικό τραπεζίτη πως προβλέπεται ύφεση 12,4% για το 2021, ενώ οι άνεργοι έφθασαν τα 3,7 εκατομμύρια.

Η αλήθεια για την Ιταλία

Κοιτάξτε τώρα πώς κατασκευάζεται το ψέμα. Ο κ. Τσίπρας πέταξε για την Ιταλία ένα νούμερο: 3,3 δις για την πανδημία.

Η πραγματικότητα έχει ως εξής:

Στην Ιταλία, ο προϋπολογισμός του 2020 περιλάμβανε 2 δις επιπλέον. Κι’ αυτό διότι στη χώρα η υγεία υποχρηματοδοτείτο επί χρόνια και όχι λόγω κορονοϊού. Άλλωστε το 2019 που ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός δεν υπήρχε τέτοιο θέμα. Με την κρίση του κορονοϊού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 2 δις, πλην όμως μόνο για τις κτιριακές υποδομές των νοσοκομείων, καθώς και άλλα 185 εκ. για την κατάργηση του superticket από τον Σεπτέμβριο του 2020 – ενός ποσού 10 ευρώ για ορισμένες ιατρικές πράξεις που θεσμοθετήθηκε το 2011 και ήταν προαιρετικό για τις περιφέρειες.

Με το διάταγμα Cura Italia του περασμένου Μαρτίου, αποφασίστηκε να δοθούν 1,4 δις για την πρόσληψη 4.917 γιατρών, 11.144 νοσηλευτών και 5.032 άλλων βοηθητικών στελεχών. Αλλά αυτές οι προσλήψεις δεν έγιναν και η κυβέρνηση κατηγορεί τις περιφέρειες ότι δεν χρησιμοποίησαν τα χρήματα. Με τους περιφερειάρχες να φωνάζουν ότι δεν εκταμιεύθηκαν!

Ακολούθησε το Διάταγμα «Rilancio» (Νέα Aρχή, σε ελεύθερη μετάφραση, ρελάνς όπως λέμε στο χωριό μας), ύψους 3,25 δις για την πρόσληψη 9.600 νοσηλευτών και για να φθάσουν οι κλίνες ΜΕΘ τις 11.109, κάτι το οποίο απλά δεν συνέβη. Επίσης, υπάρχουν και 105 εκ για την χρηματοδότηση 4.200 υποτροφιών για ιατρικές ειδικότητες. Και στις 12 Οκτωβρίου, ψηφίστηκε το Διάταγμα με το οποίο διατέθηκαν άλλα 500 εκ. για να επιταχυνθούν οι λίστες αναμονής.

Όλα αυτά, όμως, είναι στα χαρτιά. Είναι διαθέσιμα ποσά. Όπως στην Ελλάδα είπαμε πως στην υγεία θα γίνει ό,τι χρειαστεί.

Στο μεταξύ, όλοι φωνάζουν πως χρήματα ακούνε και χρήματα δεν βλέπουν, ο ένας κατηγορεί τον άλλο, ο ίδιος ο υπουργός υγείας Σαπιέντσα λέει ότι χρειάζονται 20 δις για να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα στην υγεία, η αντιπολίτευση ζητά από τον Κόντε να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, εκείνος δεν θέλει να δανειστεί και στις 20 Οκτωβρίου δήλωσε πως «τα λεφτά για την υγεία μπορούμε να τα βρούμε με άλλο τρόπο».

Επιπλέον, ο Κόντε έχει να διαχειριστεί και τα τέσσερα κόμματα που τον στηρίζουν, τα οποία με τη σειρά τους διαφωνούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, το Δημοκρατικό Κόμμα επιθυμεί προσφυγή σε δανεισμό, ενώ τα Πέντε Αστέρια αρνούνται και δηλώνουν πως είναι κόκκινη γραμμή.

Στον προϋπολογισμό του 2021 προστέθηκαν άλλα 4 δις για την υγεία, αλλά αυτά αφορούν την επόμενη χρονιά.

Μιλάμε δηλαδή για ποσά που έχουν ανακοινωθεί, αλλά δεν έχουν διατεθεί. Και πάντως αυτά τα 3,3 δις δεν ξέρω πού τα βρήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ έπρεπε να εφαρμόσω το σχέδιο;»

Προσέξτε τώρα: Τις προάλλες ο Κόντε απέλυσε τον κομισάριο υγείας της Καλαβρίας, τον στρατηγό Σαβέριο Κοτιτσέλλι, ο οποίος είχε προταθεί για τη θέση από τα Πέντε Αστέρια.

Συνέβη μετά από τηλεοπτική του συνέντευξη στη RAI3, όπου εμφανίστηκε να μην γνωρίζει πόσες κλίνες εντατικής υπάρχουν στην περιφέρεια ευθύνης του, ρώτησε την αναπληρώτριά του, αυτή του είπε 161, μετά αναφέρθηκε ο αριθμός 152 και τελικά ήταν 113! Όταν ο δημοσιογράφος εξέφρασε την απορία του και τον ρώτησε πώς εφαρμόζει το σχέδιο που ο ίδιος έχει υπογράψει και στείλει στην κυβέρνηση, αυτός ρώτησε κατάπληκτος: «Σοβαρά; Εγώ έπρεπε να το εφαρμόσω από τον περασμένο Ιούνιο;». Όπως είπε, νόμιζε πως ήταν δουλειά της περιφέρειας!

Να φωνάξουμε και αυτούς που καταπίνουν σπαθιά!

Και άλλο ευτράπελο: Επειδή στην Ιταλία δεν υπάρχει αρκετό παραϊατρικό προσωπικό για τα τεστ, ο περιφερειάρχης του Βένετο Λούκα Τζαϊα κάλεσε να βοηθήσουν οι κτηνίατροι, προσθέτοντας πως για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα θα καλέσει… όποιον είναι σχετικός με την περιοχή του στόματος. Οπότε άρχισε το τρολάρισμα. Ο γνωστός κωμικός Μαουρίτσιο Κρότσα εμφανίστηκε υποδυόμενος τον περιφερειάρχη να λέει: «Θα φωνάξω και αυτούς που καταπίνουν σπαθιά και τις νταντάδες που κάνουν το κουτάλι αεροπλανάκι για να τρώνε τα παιδιά και τους παππάδες που τα καταφέρνουν μια χαρά με τη θεία κοινωνία»!

Βλέπετε πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσουμε τι συμβαίνει σε μια χώρα;

Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν έχει τέτοια προβλήματα. Πετάει ένα νούμερο και καθάρισε!

Τα ψέματα για τις ΜΕΘ

Πάμε τώρα και στις περίφημες ΜΕΘ (που αν είχαμε χιλιάδες ο Τσίπρας θα μας αμολούσε και γαία πυρί μιχθήτω).

Τι είπε ο κ. Τσίπρας;

Ότι η Γαλλία αύξησε τις ΜΕΘ από 5.000 σε 8.000. Ότι η Ισπανία τις αύξησε μέσω της χρησιμοποίησης άλλων μονάδων ή δημιουργήθηκαν νέες μέσω αναπροσαρμογής κλινών νοσηλείας και… «φυσικά επιτάχθηκαν όλες οι ιδιωτικές ΜΕΘ». Και ότι «στην Ιταλία, στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη στην Ευρώπη, είχε 724 ΜΕΘ στις αρχές Μαρτίου και σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 86%. Ενώ η κυβέρνηση εκεί επίταξε όλες τις ιδιωτικές ΜΕΘ ανά τη χώρα αλλά και όλο το ανθρώπινο δυναμικό τους».

Πρόσθεσε μάλιστα – για να γίνει πιο… πιστευτός – πως «αυτά τα λέω για να έχουμε μια εικόνα σύγκρισης με άλλες χώρες, μια σύγκριση που διαψεύδει απολύτως το αφήγημα ότι η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται συγκριτικά καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες την υγειονομική κρίση ή ότι είναι και πρωταθλήτρια, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης».

Φυσικά, η Γαλλία αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει 8.000 κλίνες, αλλά 5.800 – από 5.000 πριν από την πανδημία. Προφανώς ο κ. Τσίπρας… πήρε το 8 από τον πραγματικό αριθμό και τον χρησιμοποίησε όπως ήθελε! Στις 6 Νοεμβρίου ήταν κατειλημμένες οι 4.000, καθώς κάθε έξι λεπτά στην εντατική μπαίνει ένας ασθενής.

Τον Απρίλιο, με κάποιες μετατροπές μετατράπηκαν κάποιες κλίνες και έφτασαν τις 7.000, πλην όμως δεν στάθηκε δυνατόν να στελεχωθούν.

Εκεί φωνάζει η Λεπέν…

Τον περασμένο Ιούλιο ο υπουργός υγείας Ολιβιέ Βεράν είχε αναγγείλει 12.000 κλίνες εντατικής. Τελικά το καλοκαίρι συμφωνήθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους να ανοίξουν άλλες 4.000 κλίνες, κάτι το οποίο δεν συνέβη. Οι γιατροί φωνάζουν και η Μαρίν Λεπέν επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν προστέθηκε ούτε ένα κρεβάτι.

Ο πρωθυπουργός Καστέ έγινε έξω φρενών. Δήλωσε ότι καμιά χώρα δεν μπορούσε να αυξήσει τις ΜΕΘ τόσο πολύ μέσα στο καλοκαίρι. «Ένας αναισθησιολόγος για να μπει στην εντατική χρειάζεται ένδεκα χρόνια εκπαίδευσης και εξειδίκευσης. Δεν μπορούμε να κάνουμε ένα κλικ με τα δύο δάχτυλα και να εμφανιστούν γιατροί».

(Αυτό είναι απάντηση και για όσους εδώ στην Ελλάδα φωνάζουν «φτιάχτηκαν οι κλίνες, γιατί δεν προσλαμβάνετε γιατρούς;»…

«Θα πάτε στα επείγοντα»!

Σημειώστε ότι από το γαλλικό σύστημα λείπουν 100.000 υγειονομικοί (γιατροί και 34.000 νοσηλευτές και 24.000 παραϊατρικοί). Σημειώστε επίσης ότι και στην Γαλλία αναβάλλονται τα προγραμματισμένα μη επείγοντα χειρουργεία και νοσηλείες και επιτρέπονται μόνο οι «ουσιώδεις» (essentielles). Σε ρεπορτάζ του γαλλικού Τύπου, ένας πολίτης είπε πως όταν ρώτησε τι να κάνει αν του ξαναπαρουσιαστεί μια κρίση, έλαβε την απάντηση «θα πάτε στα επείγοντα».

Η Ισπανία τώρα. Ξέρουμε όλοι τι γίνεται εκεί. Οι κλίνες εντατικής είναι 4.000. Στον προϋπολογισμό του 2021, που δεν έχει ψηφιστεί όπως και οι προηγούμενοι και αμφισβητείται από την ΕΕ, προβλέπεται αύξηση κονδυλίων για την υγεία της τάξης του 151%. Αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι μπορούν με αυτά που έχουν στη διάθεσή τους.

Τα ψέματα για την Ιταλία

Πάμε και στην Ιταλία. Και εκεί ξέρετε τι γίνεται. Δέκα περιφέρειες βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Πριν από την πανδημία υπήρχαν 5.179 κλίνες. Σήμερα στο σύστημα έχουν μπει 6.628, ενώ στα χαρτιά εμφανίζονται 7.781 και ο στόχος ήταν 8.732.

Ειδικά στη Λομβαρδία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας, προ πανδημίας οι κλίνες ήταν 861. Με το διάταγμα της 16ης Ιουνίου έπρεπε να αυξηθούν κατά 585. Στις 9 Οκτωβρίου οι κλίνες είχαν φθάσει τις 983. Πού τα βρήκε τα νούμερα τα οποία ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Και μάλιστα αύξηση 86%! Θα σχίσουν τα πτυχία τους οι μαθηματικοί!

Και στην Ιταλία ακούγονται διάφορα, αλλά προφανώς και εκεί οι κλίνες δεν έχουν ενεργοποιηθεί, διότι μέσα στο καλοκαίρι δεν προλάβαινε κανείς να εκπαιδεύσεις τόσες χιλιάδες γιατρούς.

Ο εξοπλισμός πήγε, αλλά ποιος θα τους χρησιμοποιήσει;

Οπότε άρχισε και εκεί ο καυγάς με τις περιφέρειες. Ο γενικός συντονιστής Ντομένικο Άρκουρι δήλωσε πως με βάση τον εξοπλισμό που έχει σταλεί στις περιφέρειες, έπρεπε να λειτουργούν άλλες 1.600 κλίνες. Και οι περιφερειάρχες του απάντησαν: «Έστειλες τους αναπνευστήρες, αλλά εμείς δεν ξέρουμε να τους χρησιμοποιούμε»!

Σημειώστε ότι στην Ιταλία πριν από την πανδημία η σχέση αναισθησιολόγων και λοιπού προσωπικού ανά κλίνη εντατικής ήταν 2,5 και τώρα έχει πέσει στο 1,6.

Αυτή είναι η κατάσταση σε όλη την Ευρώπη.

Αν ο κ. Τσίπρας έχει τις λύσεις στο τσεπάκι, δεν έχει παρά να εμφανιστεί στον Μακρόν, στον Κόντε, στον Ιγκλέσιας και στους άλλους και να τους τις παρουσιάσει. Ας τους αποδείξει επίσης ότι… μπορεί να καταπίνει και σπαθιά!

Να γελάσουν και τα τσιμέντα…

Γιατί εκτός από τους θαυματοποιούς, υπάρχουν και οι γελωτοποιοί…

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος

Keywords
τσιπρας, ψεματα, ευρωπη, μεσα μαζικης μεταφορας, γαλλια, vox, συριζα, lockdown, ηπα, ρωσία, μερκελ, τεστ, σχολεια, ελλαδα, απεργια, συμμετοχή, ουγγαρια, σλοβακία, κυπρος, λιχτενστάιν, σλοβενία, δις, προυπολογισμος, italia, νέα, μετάφραση, καλοκαιρι, ιουνίου, αθηνα, γερμανος, κικιλιας, απεργια μμμ, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, στρατος, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, απεργια 26 σεπτεμβριου, 600 δις, απεργια 6 νοεμβρίου, εκλογες ηπα, απεργια 8 νοεμβριου, κρουσματα σημερα, ανοιγμα σχολειων, η ζωη, κομματα, μετάφραση, σλοβακία, χωρες, σλοβενία, ρωσία, βελγιο, βερολινο, βουλγαρια, γερμανια, γνωμη, δανια, δουλεια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θεμα, ινδια, ιρλανδια, ισπανια, ισλανδια, ιταλια, μαλτα, οικονομια, ολλανδια, πιεση, ρουμανια, ρωτησε, σουηδια, τεστ, υγεια, υφεση, ψεμα, italia, αυξηση, αυστρια, αμερικη, απε, απλα, ασθενοφορα, αστερια, βενεζουελα, βρισκεται, γαια, γινει, γινεται, γιατροι, δαχτυλα, δεδομενο, δευτερο, δις, δωσει, δυναμικο, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκφρασεις, ελβετια, εξι, επρεπε, εσθονια, ευθυνη, ζωη, ζητα, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, υφυπουργος, θρασος, ιγκλεσιας, εικονα, κυβερνηση, κομμα, κουβα, κροατια, λεφτα, λενιν, λετονια, λιθουανια, λιχτενστάιν, λουκετο, λουξεμβουργο, μεξικο, μηνες, μητσοτακης, νοσοκομεια, ξερετε, οικος, ορια, παιδια, πινακες, υπογραφη, πολωνια, πορτογαλια, προβληματα, προσληψεις, κτηνιατροι, ρεσιταλ, σειρα, συμμετοχή, σχεδιο, τσεχια, φινλανδια, φορα, χαρα, ωμα, αντρες, ειπαμε, εξαγωγες, εξοπλισμος, χωρα, ιουνίου, κρεβατι, κωμικος, νεκροι, θεια, υγειας, vox
Τυχαία Θέματα