Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε αριθμούς

Τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού έχουν αναπτυχθεί σε χρόνο ρεκόρ, ενδεικτικό του πόσα χρήματα έχουν ρίξει στην έρευνα κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.

Επόμενος στόχος αποτελεί να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πλανήτη σώζοντας ζωές και οικονομία, στόχο για τον οποίο φαίνεται ιδανικό το εμβόλιο που αναπτύσσει η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόδρης.

Τα τελευταία νέα

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε χθες ότι το εμβόλιό της είναι κατά σχεδόν 70% αποτελεσματικό, με την αποτελεσματικότητά

του να δύναται να φτάσει έως και 90%. Τα αποτελέσματα συνδύασαν τα δεδομένα από δύο διαφορετικά προγράμματα δοσολογίας, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερωτήματα για το πως θα παρέχεται το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στη μία περίπτωση, που το εμβόλιο δόθηκε σε περίπου 2.700 άτομα, έδειξε αποτελεσματικότητα 90%, ενώ στην άλλη, σε σχεδόν 9.000 άτομα, 62%. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν με τον εμβολιασμό εθελοντών με μισή δόση εμβολίου, πριν από τη χρήση πλήρους δόσης ένα μήνα αργότερα. Αν διατηρηθεί αυτή δοσολογία, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να εμβολιαστούν με την ίδια ποσότητα.

Των αποτελεσμάτων της AstraZeneca είχαν προηγηθεί τα αποτελέσματα των δοκιμών για τα πειραματικά εμβόλια των Pfizer και  BioNTech αλλά και της Moderna.

Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές, το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech είναι αποτελεσματικό κατά 95%, ενώ το εμβόλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna κατά του Covid-19 φαίνεται να έχει αποτελεσματικότητα 94,5%.

Οι προβλέψεις  για τις διαθέσιμες ποσότητες

Η AstraZeneca έχει συμφωνίες συνεργασίας με την ρωσική R-Pharm, την βραζιλιάνικη Fiocruz και Ινστιτούτο Serum της Ινδίας. Όλες μαζί αναμένεται να επιτύχουν παραγωγή τριών δισ. δόσεων μέσα στο 2021. Η Pfizer, από την άλλη, αναμένεται να εξασφαλίσει παραγωγή 1,3 δισ. δόσεων και η Moderna 1 δισ. Καθώς απαιτείται η λήψη δύο δόσεων, αυτά τα εμβόλια θα μπορούσαν να εμβολιάσουν πληθυσμό 2,65 δισ., ή το 34% του παγκόσμια πληθυσμού. Επιπλέον, οι φαρμακευτικές  J&J, Novavax και Sanofi έχουν στόχο την παραγωγή 1 δισ. δόσεων την επόμενη χρονιά, και με την προϋπόθεση πως τα εμβόλια τα οποία αναπτύσσουν λάβουν τελικά έγκριση από τις αρχές.

Επομένως αρχικά θα υπάρχουν αρκετές προμήθειες. Οι πρώτες χώρες που είναι στη σειρά για να προμηθευτούν το εμβόλιο, έχοντας κάνει συμφωνίες και προπαγγγελίες. Η Μεγάλη Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, και πιθανόν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία, θα διαθέτουν αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου μέσα στο πρώτο τετράμηνο του χρόνου, σημειώνει η  Deutsche Bank.

Ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, άνω των 65 ετών, θα προσφέρει μια ανάσα στις οικονομίες των χωρών καθώς θα μειωθεί η πίεση στα συστήματα υγείας. Η ανοσία της αγέλης θα είναι επίσης σε καλύτερα επίπεδα. Δεν είναι ακόμα σαφές κατά πόσο τα εμβόλια εμποδίζουν τελικά την μετάδοση ή απλά την εκδήλωση των συμπτωμάτων της ασθένειας. Αν τελικά την εμποδίζουν, τότε θα χρειαστεί να εμβολιαστούν τα 2/3 του πληθυσμού, και με την προϋπόθεση ότι το εμβόλιο αγγίζει 90% αποτελεσματικότητα.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times

Keywords
Τυχαία Θέματα