Εθνική επιτυχία: Πάνω από €26 δισ. οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο

Έκλεισε στις 13:00 ώρα Ελλάδας το βιβλίο προσφορών για την έκδοση-ορόσημο του νέου 30ετούς ελληνικού ομολόγου, η οποία και “επισφραγίζει” την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, σε όρους της αγοράς ομολόγων. Η ζήτηση ήταν εντυπωσιακή καθώς οι προσφορές, όπως γράφει το capital.gr,

ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ, με την έκδοση να χαρακτηρίζεται από πηγές της αγορές ως τεράστια επιτυχία για το Ελληνικό Δημόσιο.

Η κίνηση αν και αιφνιδίασε την αγορά ωστόσο δεν αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς “παίκτες” καθώς η συζήτηση για μία έκδοση μεγάλης διάρκειας από την Ελλάδα γίνεται εδώ και καιρό, με τους primary dealers να “σπρώχνουν” τον ΟΔΔΗΧ από τα τέλη του 2020 για αυτήν την “έξοδο”. Παράλληλα, σε συνδυασμό με τη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η επιτυχία της σημερινής “τολμηρής” έκδοσης, όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί, αποτελεί ένα σημαντικό σήμα για τους επενδυτές. Ισχυρός “σύμμαχος” σε αυτές τις κινήσεις του Ελληνικού Δημοσίου είναι η ΕΚΤ και το PEPP.
Από την έκδοση ορίστηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που αφήνει περιθώρια για reopening του τίτλου αργότερα μέσα στο έτος. Πάντως μεγαλύτερη σημασία έχει για την Ελλάδα το “μήνυμα” που στέλνει αυτή η έκδοση, παρά το ποσό που θα συγκεντρώσει από τις προσφορές των επενδυτών.

Bloomberg: Η Ελλάδα επιστρέφει οριστικά στις κεφαλαιαγορές

Η Ελλάδα ολοκληρώνει την πλήρη επάνοδό της στις κεφαλαιαγορές, με την έκδοση 30ετούς ομολόγου, που είναι η πρώτη τόσο μεγάλης διάρκειας από το 2008, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η πώληση αποτελεί ένδειξη του πόσο μακριά έχει προχωρήσει η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία, καθώς στο απόγειο της κρίσης χρέους το 2012 οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είχαν εκτοξευθεί στο 44% με τη χώρα να έχει αποκλεισθεί από τις διεθνείς αγορές.

Σήμερα, οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες από το 1%, δίνοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να εκδώσει μακροπρόθεσμα ομόλογα και να ολοκληρώσει την καμπύλη των αποδόσεων της, αναφέρει το Bloomberg.

Η Ελλάδα, αναφέρει το Bloomberg, ακολουθεί άλλες χώρες της Ευρώπης, εκμεταλλευόμενη το χαμηλό κόστος δανεισμού για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της από την κρίση της πανδημίας.

Το άρθρο Εθνική επιτυχία: Πάνω από €26 δισ. οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα