Σήμερα οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο

Σήμερα (11/12) αναμένονται οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο και γενικά τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών, με την κυβέρνηση να έχει κάνει σαφές, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα ότι «δεν θα πάμε σε τέτοιο άνοιγμα που να φέρει στην Ελλάδα εικόνες όπως αυτές στο Harrods».

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 11 το πρωί από τον Στέλιο Πέτσα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα

και ενόψει των Χριστουγέννων αναμένεται η λειτουργία των κομμωτηρίων στις 14/12, με διευρυμένο ωράριο και ραντεβού, των βιβλιοπωλείων που πωλούν μόνο βιβλία και όχι άλλα είδη, επίσης στις 14/12 και των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο του Click Away, ίσως από 13/12. Η μέθοδος αυτή προβλέπει την παραγγελία εκ των προτέρων και εξ αποστάσεως και παραλαβή εκτός του καταστήματος, στην είσοδό του, όπου και θα γίνεται η πληρωμή ή θα έχει προπληρωθεί κατά την παραγγελία.

Επίσης, πρόκειται να ανακοινωθεί παράταση του απαγορευτικού έως 21/12, ενώ περιορισμοί θα υπάρχουν και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών. Πάντως θεωρείται σχεδόν θεωρείται η παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες λόγω της επανεκκίνησης της αγοράς, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους εργαζόμενους, αλλά και τους πελάτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Χαλάρωση ενδεχομένως υπάρξει και την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οικογένειες στις μετακιν’ησεις τους για το γιορτινό τραπέζι, στο οποίο δεν θα πρέπει να βρίσκονται πάνω από 9 άτομα.

Εξετάζεται ακόμη η χαλάρωση της καραντίνας των 10 ημερών που θα ισχύσει για όσους έρχονται από το εξωτερικό από τις 18 Δεκεμβρίου. Πιθανότατα να μειωθεί σε 3 έως 5 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, πιθανά να γίνουν κάποιες λειτουργίες με εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό πιστών. “Είναι προφανές ότι και η εκκλησία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες. Καταλαβαίνω ότι τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια είναι πολύ μεγάλες γιορτές τους Χριστιανισμού, σε γενικές γραμμές θα ήθελα να εξάρω τη στάση της εκκλησίας που μέχρι στιγμής με μικρές εξαιρέσεις μεμονωμένες, έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αισθάνομαι ότι θα υπάρξει ένας σοβαρός αυτοπεριορισμός και τώρα» δήλωσε χθες στο ρ/σ Παραπολιτικά, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα