Πώς οδηγηθήκαμε στο lockdown

Με σκληρό lockdown δυόμισι εβδομάδων στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας από αύριο τα ξημερώματα απαντά η κυβέρνηση στον συναγερμό από την ανησυχητική αύξηση στην πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής, μόλις 72 ώρες μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις.

Με ένα δραματικό διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το «τελευταίο μίλι πριν από την ελευθερία», ενώ τις ανακοινώσεις του για κλειστό λιανεμπόριο και επιστροφή όλων των σχολικών βαθμιδών στην τηλεκπαίδευση διαδέχεται σήμερα η εξειδίκευση μέτρων από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη

με επαναξιολόγηση στις 28 Φεβρουάριου. Και ενώ η Αττική εισέρχεται σε αυστηρή καραντίνα τύπου Πάτρας ως νέα γραμμή άμυνας, κατά τον Πρωθυπουργό, «στην ύστατη επίθεση του ιού», στο τραπέζι αναμένεται να μπει και η «κόκκινη» Θεσσαλονίκη με ορατό το ενδεχόμενο για επιβολή και εκεί πρόσθετων περιορισμών στα επόμενα 24ωρα.

Η δέσμη μέτρων για την Αττική, όπως θα ξεδιπλωθεί από τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και γενικούς γραμματείς των υπουργείων Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Εργασίας, περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής: λουκέτο στο λιανεμπόριο σε κάθε μορφή του, κλειστά σχολεία με εξαίρεση την ειδική αγωγή, κατεβασμένα ρολά σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, αλλά και εκκλησίες χωρίς λειτουργίες για τους πιστούς. Επιπλέον, δρομολογούνται, πρώτον, κλιμάκωση των ελέγχων, ώστε, για παράδειγμα, ο κωδικός «6» για την ατομική άθληση να μην περιλαμβάνει και χρήση… αυτοκινήτου για μετακινήσεις μακριά από τις κατοικίες, δεύτερον, περαιτέρω περιορισμοί στη λειτουργία των δικαστηρίων και, τρίτον, αύξηση της τηλεργασίας. Για «βεντάλια περιορισμών» που ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα συναγερμού στους επόμενους δύο μήνες μίλησε ο Πρωθυπουργός, χαράσσοντας ωστόσο ορίζοντα ελπίδας: «Τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα, τώρα πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο».

Ο πρώτος συναγερμός σε κυβέρνηση και επιστήμονες ήχησε τη Δευτέρα, ενόσω ο Μητσοτάκης βρισκόταν στο Ισραήλ και ενημερωνόταν για τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, οδηγώντας τελικά χθες σε έκτακτες συσκέψεις στο Μαξίμου και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Είναι οι διαφάνειες της επιδημιολογικής αναφοράς που εσπευσμένα ετοίμασε και παρουσίασε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας αυτές που καθόρισαν τις ραγδαίες εξελίξεις. Τα δεδομένα έμοιαζαν με κακούς οιωνούς για την πανδημική πορεία στην «καρδιά» της χώρας που με μαθηματική ακρίβεια θα λύγιζε τις αντοχές του ΕΣΥ. Την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό των κατειλημμένων κρεβατιών ΜΕΘ-Covid στην Αττική δεν ξεπερνούσε το 62%, όμως έως χθες το απόγευμα καταγράφηκε αύξηση 10%. Συνυπολογίζοντας δε ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν στη Μονάδα κατά μέσο όρο 14 ημέρες διαπιστώνει κανείς ότι ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα ωσότου η πληρότητα αγγίξει το 100%.

Ακριβώς αυτή ήταν άλλωστε η εικόνα που παρουσίαζε ο «Ευαγγελισμός» – με αποτέλεσμα να επιταχύνεται το plan b για επέκταση των Μονάδων – ενώ στο «Σωτηρία» που έχει ενδυναμωθεί με επιπλέον 55 κλίνες ΜΕΘ η κάλυψη αγγίζει το 78,5%. Μάλιστα, το συγκεκριμένο νοσοκομείο αναφοράς έσπασε ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ νοσηλεύοντας χθες συνολικά 277 ασθενείς. Μεγάλο βάρος των συνεπειών του SARS-CoV-2 σηκώνει όμως και το «Γεννηματάς», όπου γεμάτες είναι και οι 11 κλίνες ΜΕΘ-Covid, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο πληρότητα 100% καταγράφεται και στις απλές κλίνες Covid. Γεμάτες είναι επίσης οι ΜΕΘ σε «Σισμανόγλειο» και «ΚΑΤ», ενώ καλύτερη εικόνα παρουσίαζε το «Αττικόν», όπου νοσηλεύονταν 10 διασωληνωμένοι ασθενείς με ακόμη 13 κλίνες κενές. Και μπορεί η Αττική να είναι σε πλεονεκτική θέση υπό την έννοια ότι υποστηρίζεται υγειονομικά από 29 δημόσια νοσοκομεία, όμως ο μέσος όρος των μολυσματικών επαφών πολλαπλασιάζεται στην πυκνοκατοικημενη και υπερδραστήρια πρωτεύουσα, δεδομένου ότι ο δείκτης κινητικότητας παραμένει προβληματικός. Πεδίο έντονου προβληματισμού αποτελεί και το γεγονός ότι αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των παιδιών που εμφανίζουν συμπτώματα έπειτα από λοίμωξη Covid-19.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουάριου καταγράφτηκε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών. Αντίστοιχα, τις πρώτες εννέα ημέρες του Φεβρουάριου επιβεβαιώθηκαν 1.193 θετικά κρούσματα στην ηλικιακή κατηγορία 17 ετών και κάτω, με τους επιστήμονες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το φαινόμενο αυτό να οφείλεται στην αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι, άλλωστε, ότι και στην «κόκκινη» Πάτρα από το σύνολο των θετικών δειγμάτων το 15% αφορά παιδιά, όπως λέει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας» είπε ο Πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό μήνυμά του με στοιχεία αυτοκριτικής, αλλά και δεσμεύσεις για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την ώρα που παράγοντες της αγορές «φωνάζουν» για γενναίο πακέτο στήριξης. «Στην κοινή προσπάθεια υπάρχουν λάθη, σύγχυση και αβλεψίες» τόνισε ο Μητσοτάκης, επιχειρώντας και μηνύματα ενότητας και «επόμενης μέρας».

των Ελένης Ευαγγελοδήμου και Μάρθας Καϊτανίδη από Τα Νέα

Το άρθρο Πώς οδηγηθήκαμε στο lockdown εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα