Ο γύρος του κόσμου με μια… κάλπη

Μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις στην ιστορία της Ιταλίας βρίσκεται σε έξέλιξη. Μία ακόμα κυβέρνηση θα προστεθεί στην βίβλο των 67 που προηγήθηκαν στην μοντέρνα εποχή! Λίγο πριν από την κατάρρευση που οδηγούσε σε απρόβλεπτες περιπέτειες του λαού της γείτωνος χώρας, όρθωσε για μια ακόμα φορά το παράστημα του και την δύναμη εξουσίας που του παρέχει το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

“Φθάσαμε δυστυχώς σε ένα άσχημο μονοπάτι της πολιτικής ζωής του τόπου…

Μιά νέα κυβέρνηση θα αντικαταστήσει την προηγούμενη. Εχοντας συναίσθηση των ευθυνών μου στις κρίσιμες αυτές στιγμές για να βρει η πατρίδα μας τον δρόμο της σταθερότητας και της προόδου, είμαι υποχρεωμένος να βρω την αναγκαία λύση!”

“Η λύση που μου ζητάνε πολιτικές ομάδες και κόμματα είναι την απόφαση να πάρει ο λαός! Δηλαδή εκλογές!”

“Στην περίπτωση αυτή που καθημερινά εκατοντάδες συνάνθρωποι μας πεθαίνουν από μια απρόβλεπτη και ύπουλη πανδημία… Την εποχή που ο κόσμος κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με πρωτόγνωρη οικονομική κρίση… Οταν η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει στην Ιταλία 206 δισεκ. Ευρώ σωτηρίας και ανάκαμψης… Οταν εκατομμύρια συμπολιτών μας και μια γενιά ζητά ειρήνη και πρόοδο… εργασία… σπουδές… θέλει να ζήσει σε έναν κόσμο διαφορετικό από εκείνον που η πατρίδα έζησε στη δύσκολη εποχή των πολέμων μέχρι να βρει ειρήνη…!”

“Τώρα, λοιπόν δεν έχω πολλούς δρόμους να επιλέξω και να προτείνω… εκτός από την προσπάθεια που θα καταβάλω βάλω ώστε ειρήνη και με συναίνεση των πολιτικών μας να βρω ένα πρόσωπο για σχηματισμό κυβέρνησης αλληλεγγύης και σωτηρίας της αγαπημένης μας πατρίδας!”

Η επόμενη ημέρα έφερε τον Μάριο Ντράγκι στο Κιρινάλιο με τον Ματταρέλλα να του δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αντιπροσωπευτική όλων των αποχρώσεων!

Η αντιπολίτευση και τα κόμματα που ήθελαν εκλογές ισχυρίστηκαν τα πιο πολλά ότι “η πανδημία δεν θα ήταν εμπόδιο στην εκλογική μάχη”.

“Τον χρόνο που πέρασε σε αρκετές χώρες του κόσμου με χιλιάδες θύματα του κορωνοϊού και σε πλήρη εξέλιξη εως και την χρονιά που μόλις υποδεχθήκαμε (2021) η πανδημία δεν αναστέλλει εκλογικές αναμετρήσεις!”.

Παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία  τους είχαν δίκιο ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας με διαφορετική λογική σκέψη αποφάσισε να επιλέξει τον δρόμο της σύνεσης και της προσμονής. Νέα κυβέρνηση. Με πολυσύνθετο υλικό!..

O γύρος του κόσμου με πολλές κάλπες

Ενώ σε λίγα εικοσιτετράωρα θα ξέρουμε την νέα κυβέρνηση της Ιταλίας με πρωθυπουργό τον σουπερ-Μάριο Ντράγκι για να ικανοποιήσουμε την περιέργεια μας πήραμε το ημερολόγιο των σημειώσεων μας και τώρα θα κάνουμε μαζί τον Γύρο του κόσμου όχι σε “80 ημέρες”… Ούτε τον γύρο του κόσμου με μια μπάλα!

Αλλά παρ’ όλα αυτά, στο μέσον της πανδημίας Covid19 στήθηκαν κάλπες το 2020 και άλλες που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν  στη διάρκεια του 2021!!

Η 3η Νοεμβρίου 2020 ήταν ημέρα των ΗΠΑ και των Δημοκρατών του Τζο Μπάιντεν!

Στις 6 Δεκεμβρίου Βενεζουέλα και Μαδούρο με την αποχή ολόκληρης της αντιπολίτευσης.

Προηγήθηκαν στις 18 Οκτωβρίου οι εκλογές στην Κολομβία με νικητή τον διάδοχο του Μοράλες, Λουίς Αρτσε!

Στο Ισραήλ βουλευτικές στις 2 Μαρτίου. την Σιγκαπούρη στις 10 Ιουλίου.

Οι γενικές εκλογές στην πολύπαθη και ακόμα σήμερα ταρασσώμενη

Μυανμάρ στις 8 Νοεμβρίου. Ιορδανία, Τανζανία, Ακτή Ελεφαντόδοντα και Νέα Ζηλανδία της Γιασίντα Αρντεν συμπληρώνουν τον πίνακα των χωρών που πέρασαν την σκυτάλη στην Ευρώπη.

Σλοβακία, Σερβία, Κροατία, Πολωνία και Βόρεια Μακεδονία τον περασμένο Ιούλιο ανακήρυξαν προέδρους και νέα Κοινοβούλια.

Στις 9 Αυγούστου η Λευκορωσία επανεκλέγει τον από το 1994 πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Στις 30 Αυγούστου ο Μίλο Τζουγκάνοβιτς κέρδισε με άνεση τις εκλογές στο Μαυροβούνιο.

Στις 11 και 25 Οκτωβρίου οι Χριστιανοδημοκράτες κερδίζουν στην Λιθουανία.

Με την πρώην Ευρωβουλευτή Μάγια Σάντου η κυβέρνηση περνάει στην Μολδαβία από τα χέρια του Ιγκόρ Ντοντόν.

Οι ευρύτατοι συνασπισμοί κομμάτων κυριεύουν τις εκλογές του 2021 που προμηνύονται συναρπαστικές με δεδομένη την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από τις σημερινές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Ένα πρώτο δείγμα είχαμε πέρυσι στις Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Γαλλία και την Ιταλία όπου οι ψηφοφόροι επηρεασμένοι από την πανδημία, ανεργία, οικονομική κρίση και απεργίες μηνών, έφεραν τις κεντροδεξιές παρατάξεις να κυριαρχούν!

Στο πλαίσιο αυτό είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε τις πιο κάτω εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη κυρίως μέσα στο 2021.

Ηδη οι Πορτογάλοι εξέλεξαν πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ήδη πρόεδρο Μαρσέλο σις 24 Ιανουαρίου!

Στο Κόσοβο η κατάσταση είναι περίπλοκη και από αμφισβητήσεις ηγεσίας πολλαπλές (Φεβρουάριος). Οι προεδρικές επίσης την άνοιξη.

Στις 12 Φεβρουαρίου δεσπόζουν οι εκλογές στην Καταλονία! Ηδη ξεκίνησε η επιστολική ψήφος.

Διπλές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 28 Μαρτίου Βουλευτικές και το Φθινόπωρο προεδρικές στην Βουλγαρία.

Στην Ολλανδία η παραίτηση Ρουτε οδηγεί τις εκλογές στις 17 Μαρτίου!

Κοινοβουλευτικές θα διεξαχθούν στην Αλβανία στις 25 Απριλίου.

Σημαντικές όμως θεωρούνται για πολλούς λόγους οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου στις 6 Μαΐου ψηφίζει Σκωτία, Ουαλία και το Λονδίνο! Πρόβα τζενεράλε στην μετά Brexit εποχή!

Βουλευτικές θα γίνουν στις 23 Μαΐου στην Κύπρο!

Τον Σεπτέμβριο η Νορβηγία και στις 25 του ιδίου μήνα εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην Ισλανδία!

Προηγούνται στις 19 Σεπτεμβρίου οι βουλευτικές εκλογές στην Ρωσία.

Και η Γερμανία

Ο μήνας Σεπτέμβριος κυριαρχείται από τις εθνικές εκλογές στην Γερμανία στις 26/9/21.

Αφού προηγηθούν οι εκλογές σε έξι κρατίδια ακολουθούν οι εθνικές.

Το αποτέλεσμα τους θα κρίνει κατά κύριο λόγο την εκλογή Καγκελαρίου στην θέση της Ανγκελα Μέρκελ!

Κατά πολλούς θα κριθεί σε μεγάλο ποσοστό και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Ολα μεταξύ Απρίλιου και Ιουνίου με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο.

Στις 25 και 16 Οκτωβρίου οι εκλογές στην Δημοκρατία της Τσεχίας θα κρίνουν την τύχη στην βουλή που προμηνύεται να δώσει ιδιαίτερο χρώμα στην ευρωπαϊκή πορεία της.

Ο υπόλοιπος κόσμος

Από τις υπόλοιπες 23 εκλογικές αναμετρήσεις που συμπληρώνουν εκτός απροόπτου τον “γύρο” μας στην προσπάθεια να καταγράψουμε τι περιμένει η ανθρωπότητα στην διάρκεια αλλά κυρίως στην μετά κορωνοϊό εποχή, θα σταθούμε στις τρεις απ αυτές:

Στις 13 Μαρτίου η Αυστραλία θα ψηφίσει έχοντας νικήσει την πανδημία σε μεγάλο ποσοστό!

Στις 5 Ιουνίου ψηφίζει η Αιθιοπία μετά από πολλές αναβολές.

Τον Δεκέμβριο υπολογίζεται ότι θα φθάσουν σε εκλογές στην Λιβύη!

Με τίτλους “οι Αμερικές ψηφίζουν” και μαζί “θα νικήσουμε τον ιό!” τα Λατινοαμερικανικά έντυπα παρουσιάζουν τα προσεχή βήματα στην πολιτική τους ζωή.

Ψηφίζουν μέσα στο 2021 μεταξύ άλλων στο Περού, την Τζαμάικα, στο Μεξικό, στην Αργεντινή, την Χιλή, τη Νικαράγουα, τα Νησιά Φώκλαντ.

Εδώ ο γύρος του κόσμου με την “Κάλπη πρωταγωνίστρια” φθάνει στην νέα εποχή που θα προκύψει από εκλογές προγραμματισμένες ή έκτακτες. Συνολικά 48 χώρες μόνο στο 2021 θα ψηφίσουν για βουλή ή Προεδρεία Δημοκρατίας!

Οπως και νάχει το ταξίδι θα είναι μακρύ αλλά ενδιαφέρον.

Και η αντιπολίτευση στην Ιταλία φαίνεται πως είχε καλά μελετήσει τις προτάσεις της για πρόωρες εκλογές. Πριν τις ζητήσει επίμονα από τον Ματταρέλλα.

Κόντρα στον κορωνοϊό!

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής  της Ν.Δ και  ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα.

Το άρθρο Ο γύρος του κόσμου με μια… κάλπη εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
γυρος, συνταγμα, νέα, λύση, εκλογες, ημερολόγιο, ηπα, τανζανία, σλοβακία, γαλλια, απεργιες, σις, φεβρουάριος, μαΐου, ρωσία, ιουνίου, βουλη, κινηση στους δρομους, δημοτικες εκλογες 2010, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, λιβυη, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια 7 απριλιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, κυπρος, Jorge Luis Borges, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, απεργια 26 σεπτεμβριου, εκλογες ηπα, απεργια 8 νοεμβριου, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, ημερολογιο 2021, ητανε μια φορα, εκλογες 2010 δημοτικες, κομματα, οικονομικη κριση, νικητη, χωρες, ρωσία, ημερολόγιο, αλβανια, αργεντινη, αυστραλια, βουλγαρια, γερμανια, δημοκρατια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ιορδανια, ισραηλ, ιταλια, νησια, ολλανδια, πλαισιο, τυχη, χιλη, αρθρο, αιθιοπια, ανεργια, ανοιξη, βενεζουελα, βορεια, βρισκεται, γεγονος, δυναμη, δυστυχως, δωσει, δειγμα, ευρω, ειρηνη, εντυπα, εξελιξη, εξι, εποχη, ευρωπη, ζωη, ζητα, ζωης, ιγκορ, κυβερνηση, κοσοβο, κροατια, λύση, λιθουανια, λογο, μαυροβουνιο, μαγια, μαΐου, μακεδονια, μεξικο, μολδαβια, νορβηγια, ουαλια, πολωνια, σερβια, σιγκαπουρη, σις, σκωτια, σουπερ, τανζανία, τζαμαικα, φθινοπωρο, φωκλαντ, φορα, χρωμα, βηματα, δικιο, ενωση, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ιουνίου, ομαδες, ταξιδι, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα