Μανιτάκης: Θεοποιήσαμε το δικαίωμα της συνάθροισης σε βάρος των άλλων δικαιωμάτων

Aπάντηση κορυφαίων πανεπιστημιακών στην ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία σε ανακοίνωση της χαρακτήρισε “αντισυνταγματική” την απόφαση της αστυνομίας να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων σε όλη την Ελλάδα σε ανοικτούς χώρους.

Ο κορυφαίος Συνταγματολόγος και πρώην υπουργός, προερχόμενος από την Δημοκρατική Αριστερά, Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ

ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μας προστατεύει ρήτα και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικρατεία, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία;

Υπενθυμίζεται πως πρώτη απάντηση ήρθε από τον Συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο ο οποίος σε παρέμβαση του στην Καθημερινή εξέφρασε την «έκπληξή» του για την ευκολία με την οποία ορισμένοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την απαγόρευση συναθροίσεων ως αντισυνταγματική.

“Επρεπε να μπει κάποια τάξη”

Μιλώντας στον Ρ/Σ “Παραπολιτικά 90,1”, ο κ. Μανιτάκης, δήλωσε ότι “στην Ελλάδα θεοποιήσαμε το δικαίωμα της συνάθροισης σε βάρος των άλλων δικαιωμάτων” ενώ ανέφερε ότι οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης δείχνουν φοβίες που ανάγονται στο παρελθόν οι οποίες δεν δικαιολογούνται από την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Παράλληλα χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι από τη δικτατορία μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να ρυθμίσει το θέμα των πορειών διατηρώντας έστω και ενεργό ένα νόμο της χούντας.

“Δικαιώματα εξίσου σημαντικά παραβιάζονταν εξαιτίας της χρήσης αυτού του δικαιώματος της συνάθροισης . Το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, το δικαίωμα της εργασίας και πολλά ακόμη. Επρεπε να μπει κάποια τάξη. Η χρυσή τομή έχει βρεθεί και εφαρμόζετε εδώ και χρόνια σε όλες χώρες της Ευρώπης. Δε νομίζω ότι υπήρχε άλλη χώρα που είχε τέτοια ανοχή στο θέμα της συνάθροισης και παράλληλα τέτοια ατολμία να αντιμετωπίσει ένα καθεστώς ανομίας προστατεύοντας μόνο το δικαίωμα της συνάθροισης”, δήλωσε ο κ. Μανιτάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα