Λειτουργός της Δημοκρατίας ο Μητσοτάκης: Κοινοβουλευτικό ρεκόρ για τον πρωθυπουργό

Η 13η στην κοινοβουλευτική ιστορία θα είναι η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια με την διαδικασία των «Ανακοινώσεων και Δηλώσεων της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής» που ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η τρίτη φορά που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητάει να κάνει χρήση αυτής της ειδικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής,

προκειμένου να ενημερώσει την Βουλή των Ελλήνων.

Σε μια συνεδρίαση στην οποία θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, η οποία όμως, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής διαφέρει από την «Προ ημερησίας συζήτηση» που διεξάγεται σε επίπεδο αρχηγών.

Οι «Ανακοινώσεις και Δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής» προβλέπονται και διεξάγονται σύμφωνα με το άρθρο 142 Α του ΚτΒ, ενώ οι συζητήσεις «Προ ημερησίας διατάξεως» με το άρθρο 143 του ΚτΒ.

Οι διαφορές της μίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας από την άλλη, είναι πως «Προ ημερησίας συζήτηση» μπορούν να διεξαχθούν έως 7 σε κάθε κοινοβουλευτική σύνοδο, είτε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είτε του προεδρείου της Βουλής ή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι δε χρόνοι των αγορεύσεων του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, είναι διπλάσιας διάρκειας.

Οι «Ανακοινώσεις και Δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής» γίνονται με πρωτοβουλία μόνο του πρωθυπουργού για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση ή όταν το ζητήσει η κυβέρνηση, προκειμένου ένας υπουργός να ενημερώσει την Βουλή για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς του.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να ζητήσουν και να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα όσες φορές το κρίνουν αναγκαίο μέσα σε μια κοινοβουλευτική σύνοδο.

Πώς θα διεξαχθεί η συζήτηση την Πέμπτη

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 142Α, την ερχόμενη Πέμπτη η συζήτηση θα ανοίξει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία σύμφωνα με το «γράμμα» του ΚτΒ δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 10 λεπτά της ώρας.

Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου και του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη. Τοποθετήσεις, που πάντα με όσα ορίζονται στον ΚτΒ, η κάθε μία δεν μπορεί να ξεπεράσει τα πέντε λεπτά της ώρας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στις απόψεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης με τον χρόνο ομιλίας του να μην μπορεί να ξεπεράσει τα πέντε λεπτά της ώρας.

Θα ακολουθήσουν οι δευτερολογίες όλων των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης, που και αυτές ορίζεται ότι θα πρέπει να έχουν διάρκεια έως 3 λεπτά της ώρας.

Η συνεδρίαση θα κλείσει με την τριτολογία του πρωθυπουργού που ορίζεται να έχει διάρκεια έως πέντε λεπτά της ώρας.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία, τις προηγούμενες 12 φορές έχει δείξει, όπως άλλωστε και σε κάθε άλλη συζήτηση μεταξύ πολιτικών αρχηγών, πως ποτέ δεν τηρούνται οι οριζόμενοι από τον ΚτΒ χρόνοι ομιλίας.

Η κοινοβουλευτική προϊστορία

Το άρθρο 142Α, που παρέχει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να ζητήσει να προβεί σε «Ανακοινώσεις και Δηλώσεις ενώπιον της Βουλής» θεσπίστηκε στην τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής που αποφάσισε η Ολομέλεια στις 19 Μαρτίου του 1993 (ΦΕΚ 36 Α’ /19.3.1993)

Οι 12 προηγούμενες ανάλογες συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί στην Ολομέλεια με την διαδικασία του άρθρου 142Α είναι:

1.Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης, στις 31/3/1999 ζήτησε να ενημερώσει για τα γεγονότα του Κοσσυφοπεδίου.

2.Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης, στις 27/3/2003 ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον πόλεμο στο Ιράκ.

3.Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, στις 2/4/2004 ζήτησε και ενημέρωσε την Ολομέλεια για την πορεία του Κυπριακού.

4.Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, στις 16/3/2011 ενημέρωσε την Βουλή για τις αποφάσεις του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου 2011.

5.Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, στις 22/3/2011 ενημέρωσε την Ολομέλεια για τις εξελίξεις στην Λιβύη.

6.Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου στις 9/3/2012 ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να ενημερώσει την Βουλή για το PSI.

7. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, στις 31/3/2013, ζήτησε ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης να ενημερώσει την Ολομέλεια για την συμβολική κατάληψη του γραφείου του υπουργού από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

8.Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις 30/3/2015, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

9.Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις 5/6/2015 προχώρησε σε ενημέρωση της Βουλής για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς .

10. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις 11/7/2017, ενημέρωσε την Βουλή για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ζήτημα.

11.Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 14/2/2020, προχώρησε σε ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.

12.Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 30/4/2020, ενημέρωσε την Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα